Julkkikset

Uutuuksia ja klassikoita – nämä ovat Meeri Koutaniemen, Pippa Laukan, Mikko Alatalon ja muiden lukevien julkkisten kirjavinkit 2020

Halu löytää uutta tietoa ja inspiroivia ajatuksia saa tarttumaan kirjaan tai kuuntelemaan äänikirjaa. Tunnetut lukijat kertovat, mitkä ovat parhaat kirjavinkit 2020.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Kuvat Om-Arkisto, Lk, Tammi, Valmistajien

– Lukeminen on yksi hienoimmista tavoista kehittää mielikuvitusta.

Halu löytää uutta tietoa ja inspiroivia ajatuksia saa tarttumaan kirjaan tai kuuntelemaan äänikirjaa. Tunnetut lukijat kertovat, mitkä ovat parhaat kirjavinkit 2020.

Tässä ovat suomentaja Tero Valkosen, kirjailija Pirjo Tuomisen, muusikko Mikko Alatalon, lääkäri Pippa Laukan ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kirjavinkit 2020.

– Jos innostun jostakin kirjasta, perehdyn yleensä tekijän koko tuotantoon. Kuva: Lehtikuva
– Jos innostun jostakin kirjasta, perehdyn yleensä tekijän koko tuotantoon.

Tero Valkosen kirjavinkit 2020: Raastavia ihmiskohtaloita

Tänä syksynä kääntäjä Tero Valkonen on iloinnut kääntämänsä romaanin, David Foster Wallacen Päättymättömän riemun, menestyksestä. Kirjasta on otettu jo kolmas painos.

Tero lukee paitsi työnsä puolesta myös vapaa-ajallaan ja mieluiten tietokirjallisuutta: historiaa, elämäkertoja ja maallikoille suunnattuja tiedekirjoja esimerkiksi fysiikasta.

– Aikaisemmin luin paljon kaunokirjallisuutta, mutta nyt kiinnostaa tietokirjallisuus. Haluan oppia enemmän maailmasta.

Hän luonnehtii itseään paneutuvaksi lukijaksi.

– Jos innostun jostakin kirjasta, perehdyn yleensä tekijän koko tuotantoon.

1. Benita Eislerin Byron: Child of Passion, Fool of Fame on todella mielenkiintoinen. Lordi Byron eli 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Hän oli paitsi äärimmäisen lahjakas runoilija myös hyvän­näköinen mies, joka osasi käyttää ulkonäköään hyväkseen. Hän toimi myös politiikassa, ja on sanottu, että hän oli henkilö, joka aloitti julkisuuskulttuurin.

2. Platonia. Hänen filosofiset klassikkoteoksensa on kirjoitettu dialogin muotoon, ja niitä on helppo ja kevyt lukea – vaikka niissä käsitellään isoja asioita.

3. Shakespearen teoksia, erityisesti Hamletia. Sen kieli on täydellistä ja ihmiskohtalot ovat raastavan taitavasti kirjoitettuja. Eräs tuttavani sanoi kerran, että Shakespearen hahmot eivät ole ihmishahmoja vaan dramaattisten arkkityyppien ruumiillistumia. Esimerkiksi kuningas Lear on vanhan, valtansa menettäneen ihmisen arkkityyppi.

– Kaksi vuotta sitten löysin äänikirjat.

Pippa Laukan kirjavinkit 2020: Äänikirjoja autossa

Urheilulääkäri Pippa Laukan arki on niin kiireistä, ettei hän ehdi lukemaan kirjoja. Sen sijaan hän kuuntelee niitä jopa satakunta vuodessa.

– Kaksi vuotta sitten löysin äänikirjat, ja kirjojen kuuntelemisesta on tullut minulle uusi tapa ahmia kirjoja.

Pippa kuuntelee äänikirjoja useimmiten autossa.

– Nykyisin oikein odotan, että pääsen ajamaan autoa. Ihanaa, kun paikasta toiseen siirtyminen ei ole enää pakollinen paha.

Pippaa kiinnostavat erityisesti historia ja elämäkerrat.

– Haluan oppia uutta.

Kirjavinkit 2020 – kuvassa kirjojen kansia

1. Arja Ahtaanluoman Puolinainen on huikea kuvaus naisesta, jonka neljä raajaa amputoidaan hoitovirheen takia. Kirja muistutti minua siitä, ettei kannata valittaa pienistä. Se on selviytymistarina, jossa on kuivahkoa, älykästä huumoria. Tarina on uskottavasti kerrottu potilaan näkökulmasta, eikä siinä ollut lääketieteellisiä virheitä.

2. Seuraavaksi haluan lukea Barack Obaman muistel­mien ensimmäisen osan Luvattu maa. Hän on poliitikko, jota katson ylöspäin. Hän on maailman paras puhuja ja henkilönä dynaaminen, uskottava, aito ja inhimillinen.

3. Anne Frankin Päiväkirja teki lähtemättömän vaikutuksen minuun nuorena. Harkitsin lukioikäisenä jopa holokaustitutkijaksi ryhtymistä. Viime vuonna matkustin ensimmäistä kertaa yksin lomalle ja kävin Auschwitzissa.

– Valmistelen parhaillaan 70-vuotisjuhlakonserttiani. Kuva: Jonne Räsänen/ Otavamedia
– Valmistelen parhaillaan 70-vuotisjuhlakonserttiani.

Mikko Alatalon kirjavinkit 2020: Hyvyys voittaa

Mikko Alatalolla on jo kevättä rinnassa.

– Valmistelen parhaillaan 70-vuotisjuhlakonserttiani, joka järjestetään Tampere-talossa ensi keväänä. Siellä tulee esiintymään Mansen poikia Pate Mustajärvestä lähtien sekä hyviä ystäviäni, kuten Anna Hanski.

Kun aikaa liikenee, Mikko lukee. Joskus jopa jonkin kirjan uudestaan, kuten viimeksi Thomas Sowellin Intellectuals and Societyn, joka käsittelee kriittisesti älymystöä, kuten kirjailijoita ja akateemikoita.

– Älymystön pitäisi olla kriittinen kaikkiin suuntiin, mutta heitäkin hallitsevat omat ennakkoluulot, Mikko sanoo.

Kirjavinkit 2020 – kuvassa kirjojen kansia

1. Luen Antti Heikkisen lupsakkaa historiikkia metsä­koneyhtiö Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä. Einari on tarina siitä, miten tukkijätkästä kasvaa maailmankuulun metsäkonejätin perustaja ja iso työllistäjä Itä-Suomeen. Teollisuutemme on vaikeuksissa, ja Suomi tarvitsisi tällaisia tekijöitä lisää.

2. Aion lukea hollantilaisen Rutger Bregmanin kirjan Hyvän historia – ihmiskunta uudessa valossa. Bregmanin mukaan ihminen on hyvä eikä paha. Taiteessa pahuutta pidetään kiinnostavana. Mutta jos elokuvassa kerrotaan ihanasta rakkaudesta, se on lällää-eskapismia. Silti hyvyys voittaa kyynisyyden.

3. Eeva Kilven Laulu rakkaudesta -runoteoksessa on samanniminen runo. Se kuvaa vanhojen ihmisten rakkautta, aihetta, joka on tabu edelleen. Runo on ollut inspiraationi, kun kirjoitin Rakastaja yhä -kappaleeni sanoitusta.

– Pidän sotaromaaneista. Kuva: © Marjaana Malkamäki
– Pidän sotaromaaneista.

Pirjo Tuomisen kirjavinkit 2020: Ihminen pysyy samanlaisena

Kirjailija Pirjo Tuominen on saanut valmiiksi uusimman historiallisen romaaninsa Charlotan tarina, joka sijoittuu kustavilaiseen aikaan 1700–1800-lukujen vaihteeseen.

– Tällä hetkellä vain laiskottelen, koska mitään ei ole työn alla. Teen pitkiä kävelylenkkejä ja tapaan ystäviä.

Kirjavinkit 2020 – kuvassa kirjojen kansia

1. Luen parhaillaan Juhana Torkin muinaiskreikasta suomentamaa kirjaa Plutarkhos Mielen tyyneydestä.

2. Seuraavaksi luen Torkin latinasta suomentaman Seneca Elämän lyhyydestä. Olen lukenut Senecaa aikaisemminkin ja luen mielelläni näitä vanhoja klassikoita. Sekä Plutarkhos että Seneca vain todistavat sen, että ihminen ei ole muuttunut. Se on lohdullista. Koska kirjoitan historiallisia romaaneja, voin luottaa siihen, että henkilöni ovat aika samanlaisia kuin me olemme tänä päivänä. Molemmat kirjat ovat mieltä rauhoittavia, sillä ne korostavat itsehillinnän ja järkevyyden tärkeyttä. Ne herättävät paljon ajatuksia ja ovat kevyitä lukea.

3. Pidän sotaromaaneista. Olen joutunut itsekin kirjoittamaan hyvin paljon sodasta. Koska kun kirjoittaa Suomen historiaan sijoittuvia romaaneja, siellähän ollaan aina jossain sodassa. Leo Tolstoin Sota ja rauha -romaanin luen joka kesä uudestaan.

– Lukeminen on aina ollut henkireikäni. Kuva: Otavamedia
– Lukeminen on aina ollut henkireikäni.

Meeri Koutaniemen kirjavinkit 2020: Lukeminen on henkireikä

Valokuvaaja Meeri Koutaniemelle lukeminen on ollut tärkeää lapsesta asti.

– Lukeminen on aina ollut henkireikäni, se on yksi hienoimmista tavoista kehittää mielikuvitusta, hän sanoo.

Välillä Meeri kuuntelee äänikirjoja, sillä työkiireiden takia lukemiselle on toisinaan vaikea löytää aikaa. Hän on juuri aloittanut uuden kirjaprojektin ja valokuvannut luontoa.

Kirjavinkit 2020 – kuvassa kirjojen kansia

– Koronan takia olen viettänyt aiempaa enemmän aikaa kotona ja olen innostunut katsomaan lähimaastoa. Olen kuvannut paljon luonnon yksityiskohtia. On ollut kiinnostavaa päästä tallentamaan makrokuvien avulla esimerkiksi hyönteisiä, joita silmä ei tavallisesti näe niin läheltä.

1. Lea ja Santeri Pakkasen Se tapahtui meille avaa inkerinsuomalaisten historiaa, kun isä ja tytär lähtevät tutkimaan sukunsa kohtaloita. Inkerinsuomalaisten historia on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kirjassa on minun ottamiani kuvia.

2. Selja Ahavan romaani Nainen joka rakasti hyönteisiä kuulostaa mielenkiintoiselta. Kirja kertoo noitavainojen aikaan syntyvästä Mariasta, ja se käsittelee ihmisen ja eliökunnan suhdetta sekä naisen ahdasta roolia.

3. Luin Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyden lukioikäisenä. Romaanin kerronta on lennokasta, ja siinä on mukana vapautta, hulluutta ja huumoria. Henkilöhahmojen moniulotteisuus teki vaikutuksen. Se sytytti halun matkustaa Väli-Amerikkaan, jonne lähdinkin kiertelemään kolmeksi kuukaudeksi parikymppisenä.

X