Lauri Ylönen
Lauri Ylönen on yksi Vain elämää -ohjelman 9. kauden artisteista.
Julkkikset

Vain elämää -ohjelman sosiaalista puolta jännittänyt Lauri Ylönen: ”Porukassa ei ollut yhtään jyrää”

The Rasmus -yhtyeen keulakuva Lauri Ylönen mietti etukäteen, kykeneekö hän Vain elämää -ohjelman sosiaalisiin tilanteisiin. Hän päätti ottaa riskin ja astua pois mukavuusalueeltaan. Se kannatti.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Nelonen Media

The Rasmus -yhtyeen laulaja Lauri Ylönen, 39, kieltäytyi useaan kertaan Vain elämää -ohjelmaan mukaan lähtemisestä. Ohjelman sosiaalisen puolen jännittämisen lisäksi Laurin kieltäytymisessä oli ohjelman alkuaikoina ripaus nuoren miehen angstia.

– Mietin, että minä en lähde sinne avautumaan enkä missään nimessä lähde selittämään biiseistäni yhtään mitään. Olen tehnyt biisit, puhukoot ne puolestaan, Lauri sanoo.

Olen itsevarma. Minulta voi kysyä mitä vaan ja minulle voi sanoa mitä vaan.

Sittemmin Vain elämää -konsepti on alkanut näyttäytyä kiinnostavammassa valossa. Kun Lauri Ylöstä pyydettiin mukaan 9. tuotantokaudelle, hän päätti uskaltautua mukaan. Suostumiseen vaikutti oivallus siitä, että 25 vuotta suomalaisilla radioaalloilla soineen bändin musiikki sopii eittämättä ohjelmaan todella hyvin.

– Musiikkimme on ollut osa monen elämää, halusivat ihmiset sitä tai eivät. Monet biisimme ovat tuttuja, vaikkei olisi koskaan ollut fanimme.

Lauri kokee myös, että hänen henkilökohtainen elämänsä on nyt sellaisessa tasapainossa, mitä Vain elämää -ohjelmaan mukaan lähteminen edellyttää.

– Olen itsevarma. Minulta voi kysyä mitä vaan ja minulle voi sanoa mitä vaan. Tiedän, miten homma etenee. En hätäänny.

”Haastoin itseni pois mukavuusalueeltani”

Lauri Ylönen uskoo, että ohjelmassa tärkeintä on päästää irti ja heittäytyä. Silloin artistin todellinen minä tulee esiin myös katsojille.

– Ihmiset, jotka eivät ole pystyneet heittäytymään tässä ohjelmassa, menevät sinne näyttämään coolilta ja mököttämään. Siitä tulee tylsä ohjelma ja ihmisille väärä kuva, Lauri pohtii.

Lauri ei tuntenut entuudestaan ketään kauden artisteista. Hän huomasi kuitenkin nopeasti, että kasassa on mahtava, rauhallinen ja keskusteleva porukka.

– Kaikilla oli Satulinnan pöydässä tilaa sekä turvallinen ja hyvä olo. Kaikki saivat olla äänessä. Porukassa ei ollut yhtään jyrää, joka olisi tehnyt itsestään numeron koko ajan, Lauri kertoo.

Vain elämää

9. kauden Vain elämää -artistit ovat Evelina, Lauri Ylönen, Ellinoora, Tuure Kilpeläinen, Anne Mattila, Pyhimys ja Pepe Willberg

Ohjelman sosiaalinen puoli oli Laurille helpompi kuin mitä hän oli etukäteen ajatellut.

– Olen tyytyväinen, että haastoin itseni pois mukavuusalueeltani. Helposti jää tekemään juttuja ja valintoja sen mukaan, mikä on itselle helppoa. Asiat jäävät tapahtumatta, jos sulkee kaikki ovet ja keski-ikäistyy liikaa. Artistin näkökulmasta on tärkeää pitää kaikki aistit mahdollisimman auki ja altistaa itsensä jutuille. Ohjelma oli sellainen kokemus, joka kyllä kannatti kokea. Olinhan minä ihan poikki sen jälkeen, mutta sain ohjelmasta paljon.

Lauri uskoo, että katsojat pääsevät tv-kameroiden välityksellä tutustumaan artisteihin todella hyvin – jopa niin hyvin, että katsojalle saattaa tulla sellainen olo kuin artistit kertoisivat tarinoitaan Satulinnan sijaan katsojan omassa olohuoneessa.

– Luulen, että tämän ohjelman idea on se, että ohjelmaan osallistuvista artisteista tulee katsojillekin vähän niin kuin kavereita.

Lauri Ylönen tahtoo tukea kumppaniaan

Kaikki Laurin läheiset kannustivat häntä mukaan ohjelmaan. Kannustajien joukkoon kuuluivat muun muassa bänditoverit, vanhemmat ja tietenkin nykyinen puoliso Katriina Mikkola.

Lauri ja Katriina saivat viime joulukuussa pojan. Laurilla on myös 10-vuotias Julius-poika ex-puolisonsa Paula Vesalan kanssa. Vaikka perheen luota pois lähteminen on toisinaan rankkaa, Lauri on hyväksynyt sen osaksi työtään. Lauri myös ymmärtää, että kotiin jäävä Katriinakin tarvitsee toisinaan tukea.

– On tosi tärkeää, että kumppanini tukee minua, mutta on myös tosi tärkeää, että minäkin pystyn tukemaan kumppaniani jollain tavalla. Se ei ole aina helppoa.

Esimerkiksi puhelimessa ennen ulkomaan keikkaa olisi helppo vain hehkuttaa sitä, mitä kaikkea ennen keikkaa on ehditty tehdä ja missä kaikkialla käydä.

– Tämähän on ihan levottoman hieno ammatti. Joskus pitää vähän himmata, Lauri kuvailee.

Ulkomailta soittaessa se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puhelu aloitetaan sillä, miten kotona on mennyt ja tarvitaanko kotona apua. Jos avulle on tarvetta, Lauri voi esimerkiksi soittaa äidilleen ja pyytää häntä apuun.

Lauri ei ole perheestään ainoa, joka ohjelmassa nähdään.

– Kyllä Juliuskin siellä ohjelmassa vähän vilahtelee, voin sen verran paljastaa.

Vain elämää perjantaisin 7.9. alkaen Nelosella klo 20.

X