Julkkikset

Vain elämää -tähti Pyhimys pyrkii oppimaan virheistään: ”Käytöksessäni on välillä ollut vähän ylimielisyyttä”

Pyhimys eli Mikko Kuoppala on kuullut monenlaisia luonnehdintoja itsestään. Häntä on pidetty muun muassa vaikeasti lähestyttävänä. – Olen maailman helpoiten lähestyttävä, ymmärtäväinen ja mukava. Mutta en ehkä sitten kaikissa tilanteissa, Pyhimys pohtii.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Nelonen Media

Pyhimys eli Mikko Kuoppala on yksi Vain elämää -ohjelman 9. kauden artisteista.

Pyhimys eli Mikko Kuoppala on kuullut monenlaisia luonnehdintoja itsestään. Häntä on pidetty muun muassa vaikeasti lähestyttävänä. – Olen maailman helpoiten lähestyttävä, ymmärtäväinen ja mukava. Mutta en ehkä sitten kaikissa tilanteissa, Pyhimys pohtii.

Räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala, 36, tunnetaan soolotuotantonsa lisäksi Teflon Brothersin ja Ruger Hauerin jäsenenä. Kun 9. kauden Vain elämää -ohjelman osallistujat julkistettiin, Pyhimystä pidettiin yhtenä kauden yllätysnimistä.

Introvertiksi tunnustautuvan miehen persoonallisuus onkin ollut ennen ohjelmaa monille mysteeri.

– Olen kuullut monenlaisia luonnehdintoja itsestäni, Pyhimys kertoo.

Pyhimys on saanut kuulla muun muassa, että hän on vaikeasti lähestyttävä.

– Olen maailman helpoiten lähestyttävä, ymmärtäväinen ja mukava. Mutta en ehkä sitten kaikissa tilanteissa, Pyhimys pohtii.

Tunnetilojen tuuliviiri

Pyhimys ei ole parhaimmillaan stressaantuneena eikä ennen keikkaa. Jos hänellä on huono päivä, se näkyy ulospäin.

– En osaa peitellä sitä yhtään. Varmaan ohjelmassakin näkee, että minulla on erilaisia päiviä. Joskus olen ihan hassuttelija, joskus vakavampi ja joskus ihan hiljaa. Olen tunnetilojen tuuliviiri, niin kuin suosituimmassa kappaleessanikin sanon, Pyhimys kertoo viitaten Jättiläinen-hittiinsä.

Pyhimys arvioi, että 9. kauden Vain elämää -porukassa läheisimmät ystävykset ovat hän ja Evelina.

– Se johtuu varmaan siitä, että olemme molemmat välillä vaikeita, mutta myös avoimia sen suhteen.

Vain elämää
9. kauden Vain elämää -artistit ovat Evelina, Lauri Ylönen, Ellinoora, Tuure Kilpeläinen, Anne Mattila, Pyhimys ja Pepe Willberg

Sekä järki- että tunneihminen

Pyhimys ei tunnetilojen tuuliviiri -vertauksestaan huolimatta tunnustaudu pelkästään tunneihmiseksi. Hän kokee olevansa sekä järki- että tunneihminen.

– Kaikki muut ohjelman artistit ovat aika nuoresta alkaen olleet musiikki-ihmisiä. Minulla ei ole ollut yhtään sellaista. Suuntauduin matematiikkaan ja tällaisiin asioihin. Sain aina kuulla, että en voi olla luova, koska olen tekninen, Pyhimys kertoo.

Ei ole ihme, että Pyhimys kertoo vierastavansa yksiulotteista älykkyyden määritelmää.

– Pyrin olemaan maanläheinen. Elitismi on minulle tosi paha kirosana, oli se sitten tyylielitismiä tai älyllistä itsensä muiden yläpuolelle nostamista.

Suorasanainen hyvässä ja pahassa

Pyhimys myöntää, että hänellä on tapana sanoa aina se, mitä sylki suuhun tuo. Aitous ja rehellisyys ovat toki hyviä ja tavoiteltaviakin asioita, mutta toisinaan räppäri on jälkikäteen pohtinut, tuliko asioita sanottua liian kärkkäästi.

– Olen saattanut esimerkiksi kuvailla jonkun artistin artistikuvaa hyvin stereotyyppisesti ja jopa vähän pilkallisesti. Käytöksessäni on välillä ollut vähän ylimielisyyttä. Mutta yritän totta kai kasvaa ihmisenä niin kuin kaikki muutkin.

Pahaa Pyhimys ei omien sanojensa mukaan tarkoita. Hän yrittää pitää mielessä leikkiä laskiessa, että monet ottavat itseensä kohdistuvat sanomiset paljon vakavammin kuin hän.

– Huumorin, pilkkaamisen ja kiusaamisen raja on aika häilyvä. Olen sillä tavalla vahvasti empaattinen, että kun huomaan loukanneeni jotakuta, minulle tulee siitä fyysisesti paha olo.

Huumoria jopa vakavimmissa kappaleissa

Vain elämää -ohjelman kuvauksissa Pyhimyksen huumori aukeni muille artisteille hyvin, eikä kukaan loukkaantunut räppärin sanomisista. Huumori on keskeisessä osassa myös Pyhimyksen musiikissa.

– Vakavimmissanikin biiseissäni on huumoria. Se on minulle tosi tärkeää. Sanoisin, että tällä hetkellä minuun vaikuttaa kirjoittajana ja esiintyjänä enemmän stand-up-komiikka kuin rap-lyriikka. Kiteyttämisen ja puhuttelemisen taito on se, mitä pyrin kehittämään itse kaikista eniten. Huumori on siinä hyvä keino, koska se yleensä on aika yleismaailmallista, Pyhimys sanoo.

Liikutusta, mutta ei kyyneliä

Pyhimys paljastaa, että hän liikuttui kuvauksissa, mutta ei vuodattanut kyyneliä. Valmiita pätkiä ohjelmasta nähdessään hän on kuitenkin kiinnittänyt huomiota silmiensä helmeilyyn.

– Se näyttää telkkarista paljon itkuisemmalta kuin mitä onkaan, Pyhimys toteaa.

Vain elämää perjantaisin Nelosella klo 20.

X