Julkkikset

Valtakunnansovittelija Minna Helle: ”En hyväksynyt sitä, että lapsen saamisen pitäisi muuttaa uratavoitteitani”

Suomen ensimmäinen naispuolinen valtakunnansovittelija Minna Helle on sitä mieltä, että kunnianhimo on edelleen sana, jolla naiseen liitettynä on negatiivinen sävy. Tuoreessa kirjassaan hän kertoo muun muassa siitä, millaista uran ja äitiyden yhdistäminen on ollut ja millaisiin ennakkoluuloihin hän on törmännyt. ”Epäiltin, etten välitä lapsestani ja työ on minulle perhettä tärkeämpää.”

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Otava/Jussi Ratilainen

Minna Helle on toiminut valtakunnansovittelijana vuodesta 2015 alkaen. Hän on ensimmäinen nainen, joka on valittu tehtävään.

Suomen ensimmäinen naispuolinen valtakunnansovittelija Minna Helle on sitä mieltä, että kunnianhimo on edelleen sana, jolla naiseen liitettynä on negatiivinen sävy. Tuoreessa kirjassaan hän kertoo muun muassa siitä, millaista uran ja äitiyden yhdistäminen on ollut ja millaisiin ennakkoluuloihin hän on törmännyt. "Epäiltin, etten välitä lapsestani ja työ on minulle perhettä tärkeämpää."

Valtakunnansovittelija Minna Helle avaa uudessa Järki ja tunteet -teoksessaan (Otava) paitsi neuvottelupöytien pahimpia kipukohtia myös oman elämänsä taustoja.

Kirjasta ilmenee, että Helle oli arka lapsi, joka vietti lapsuutensa maatalossa pohjoisessa Keski-Suomessa. Vaikka Minnan vanhemmilla ei juurikaan ollut koulutusta, lasten opiskelu oli heille itsestäänselvää. Se oli väylä päästä elämässä eteenpäin. Minna muuttikin jo 15-vuotiaana omilleen päästäkseen opiskelemaan Jyväskylään Lyseon lukioon.

Nopea paluu äitiysvapaalta töihin

Työhönsä ja uraansa Suomen ensimmäinen naispuolinen valtakunnansovittelija on suhtautunut aina intohimoisesti ja päättäväisesti. Minnan mukaan kunnianhimo on edelleen sana, jolla naiseen liitettynä on negatiivinen sävy.

Tähän asiaan hän törmäsi muun muassa äidiksi tulon jälkeen. Kolmekymppisenä lapsen saanut Minna oli lapsen syntymän takia poissa työelämästä vain 10 kuukautta.

”En ollut pelkästään huolissani urakehityksestäni – halusin tehdä töitä, sillä olisin varmasti turhautunut, jos olisin jäänyt pidemmäksi aikaa kotiin. Työ antoi minulle jotakin sellaista, mitä en kotona saanut, ja olin paljon parempi ja onnellisempi äiti, kun kävin töissä.”

Päätös varhaisesta töihinpaluusta sai jotkut kyseenalaistamaan hänen arvonsa.

”Pahimmissa kommenteissa epäiltin, etten välitä lapsestani ja työ on minulle perhettä tärkeämpää. Näin ei tietenkään ollut. En vain hyväksynyt sitä, että lapsen saamisen pitäisi jotenkin muuttaa uratavoitteitani”, Minna sanoo kirjassaan.

Hän sanoo päättäneensä jo aikaisin, ettei hänestä tarvitse tulla pullantuoksuista äitiä.

”En ole koskaan edes leiponut pullaa! Ei pidä tuntea syyllisyyttä, jos koti on hetken siivoamatta tai jos on välillä iltatilaisuudessa tai työmatkalla”, Minna kirjoittaa.

Naisena ja äitinä olemisen paineet

Minnan mukaan naisena ja äitinä olemiseen liittyy valtavasti kaikenlaisia paineita.

”Pitäisi olla hyvä niin monessa asiassa ja ehtiä sitä sun tätä. Minun valintani on ollut ura. Nostan hattua niille vanhemmille, jotka työnsä lisäksi järjestävät myyjäisiä ja muita harrasteseurojen toimintoja.”

Äitiysfilosofiansa Minna Helle tiivistääkin näin:

”Älä ole jonkun muun tulkinta hyvästä äidistä. Ole oma itsesi ja ylpeä siitä. Syyllistäjiä riittää, mutta onneksi on enemmän kannustajia.”

 

Lähde: Minna Helle: Järki ja tunteet (Otava 2018)

X