Valtteri ja Jordan Filppula.
Valtteri ja Jordan Filppula.
Julkkikset

Valtteri Filppulan Jordan-vaimo kertoo sopeutumisestaan Suomeen, Eurooppaan ja vauva-arkeen – parin haaveissa omalaatuinen asumiskuvio

Valtteri ja Jordan Filppula ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Liisa Valonen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Valtteri Filppula vietti ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivää Linnan juhlissa. Lähes 20 vuotta Yhdysvalloissa ennen Sveitsiin muuttoa pelannut Valtteri saapui Linnaan puolisonsa, yhdysvaltalaisen Jordan Filppulan, kanssa.

Valtteri pelaa tällä haavaa Sveitsissä, jossa syntyi myös parin esikoinen, kymmenkuinen Vera-tytär.

– Jenkki-NHL-vuosiin verrattuna pelirytmi on Sveitsissä maltillisempi. Se on tuntunut tärkeältä, kun on nyt pikkutyttö kotona, Valtteri sanoi.

Jordan on viihtynyt Euroopassa, vaikka on asunut tähän asti elänyt aina Atlantin toisella puolella.

– Olen ollut Suomessa joka kesä, kun olen ollut yhdessä Valtterin kanssa. Sveitsi on vain vähän erilainen, olen sopeutunut hyvin. Olemme saaneet lastenhoidossa paljon apua vanhemmilta, Jordan kertoi.

Vera syntyi juuri ennen Pekingin olympialaisia. Valtterin lähdettyä kisoihin hänen vanhempansa saapuivat Sveitsiin auttamaan Jordania esikoisen hoidossa.

Kahden maan välillä

Kaksikko kertoo, että he kasvattavat tytärtään kahteen kulttuuriin.

– Puhumme hänelle sekä suomea että englantia. Vielä hänen sanoistaan ei saa selvää, mutta ääntä tulee tosi paljon, Valtteri kertoo.

Tulevaisuudessa pari arvelee, että tulee reissaamaan paljon Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.

– Rakastamme Suomea ja rakastamme taloamme Tampassa, emmekä halua lukita vain yhtä paikkaa, mihin asetumme. Kaikki riippuu tyttärestä, hänen kouluistaan ja urheilusta, Jordan miettii.

Pariskunta seurusteli viitisen vuotta ennen naimisiinmenoa, ja nyt he ovat tyttövauvan vanhempia.

Valtteri sanoo, että he ovat jonkin verran puhuneet myös hänen uransa jälkeisestä ajasta.

– Paras tilanne olisi, että voisimme asua puoliksi ja puoliksi Suomessa ja Yhdysvalloissa, mutta aika näyttää. Vielä on ollut intoa pelata ja treenata.

Kymmenen vuotta yhdessä

Tänä vuonna ensimmäisenä suomalaisena kolmen kullan, eli Stanley cupin, olympiavoiton sekä maailmanmestaruuden saavuttanut Valtteri laskee, että on ollut Jordanin kanssa yhdessä kymmenen vuotta. Naimisissa he ovat olleet vuosista viisi.

– Jordan on ollut tärkeä tuki uralla ja pitkä matka on kuljettu yhdessä. Olen kiitollinen, että olen saanut tyttären syntymän jälkeen keskittyä pelaamiseen täysillä, vaikka kotona ollessani autan normaalisti lapsenhoidossa.

Muistaako leijonakapteeni jonkin kulttuurieron, joka olisi hämmästyttänyt Jordania seurustelun alkuvaiheessa?

– Hän piti suomalaista saunakulttuuria kaikista erikoisimpana, Valtteri uskoutuu.

Korjattu 9.12.: Jordan on kotoisin Yhdysvalloista, ei Kanadasta.

X