Julkkikset

Vapaaehtoistyötä tehnyt Jenni Kokander murtaa asunnottomuuteen liittyvän myytin: ”Se ei ole niin”

Asunnottomuuteen liittyy usein ajatus, jonka näyttelijä Jenni Kokander, 43, on vapaaehtoistyönsä kautta ymmärtänyt vääräksi.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Vapaaehtoistyötä asunnottomien parissa tekevä näyttelijä Jenni Kokander on ensimmäinen Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen kummi. – Silmäni ovat monella tapaa auenneet ja maailmankuvani on muuttunut.

Asunnottomuuteen liittyy usein ajatus, jonka näyttelijä Jenni Kokander, 43, on vapaaehtoistyönsä kautta ymmärtänyt vääräksi.

Näyttelijä Jenni Kokander kirjoittaa tänä keväänä kolmatta kirjaansa ja tekee puhujakeikkoja eri yrityksissä. Keikoilla hän puhuu usein läsnäolosta.

– Se on ollut todella ihanaa! Olen itkenyt ja nauranut eri alojen ihmisten kanssa niin isoissa kuin pienissäkin firmoissa, Jenni kertoi tähdittämänsä Risto Räppääjä ja villi kone -elokuvan kutsuvieras­ensi-illassa.Muiden töidensä ohella Jenni on tehnyt vuoden verran asunnottomuustyötä ja toimii Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen kummina. Jenni on huomannut, että asunnottomuus on iso yhteiskunnallinen ongelma ja voi koskettaa ketä tahansa.

– Asunnottomuuteen liittyy usein ajatus, että ihminen on tehnyt jonkin virheen tai väärän valinnan. Se ei ole niin. Tarinoita on niin monta kuin on ihmistäkin.

Asunnottomuustyötä tehdessään hän saa olla oma itsensä.

– Olemme ihmisiä kaikki. Kohtaamiset, joissa tittelit jätetään narikkaan, ovat parhaita. Samoin on puhujakeikoilla: olemme vain tyyppejä, jotka juttelevat elämästä ja siitä, mikä meitä motivoi ja mikä tekee onnelliseksi.

Jenni ei ole innostunut itsensä brändäämisestä.

– En tiedä, onko tämä nyt jotain keski-ikäisen höpinää, mutta minua sellainen ei kiinnosta kukkuakaan. Olen löytänyt elämääni merkityksellisiä asioita ja ihmisiä, oman paikkani.

X