Julkkikset

Vappu Pimiä kohtasi tuntemattoman naisen ja kertoi hänelle arkaluontoisia asioita – nyt kaksikko julkaisee yhteisen kirjan kiitollisuudesta: ”Välillä on menty syvissä vesissä”

Juontaja ja radiotoimittaja Vappu Pimiä uskoo, että kiitollisuus on suuri voimavara ja voi myös toimia avaimena menestykseen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

– Jokainen voi päättää, millaista energiaa jakaa ympärilleen, kiitollisuudesta ja unelmoinnista kirjan kirjoittanut Vappu Pimiä sanoo.

Juontaja ja radiotoimittaja Vappu Pimiä uskoo, että kiitollisuus on suuri voimavara ja voi myös toimia avaimena menestykseen.

Ripaus kiitollisuutta, hyppysellinen positiivista elämänasennetta. Juontaja Vappu Pimiä, 41, rakentaa omaa hyvää oloaan yksinkertaisen arkirutiinin avulla.

– Harjoitan kiitollisuutta päivittäin. Se voi tapahtua sängyssä ennen nukkumaanmenoa, metsässä puita halaillessa, pitämällä lapsia sylissä tai autoa ajaessa. Keskityn joka päivä siihen, mistä olen kiitollinen. Kiitollisuus on onnellisen elämän perusta, Vappu sanoo.

Vappu on kirjoittanut aiheesta myös Valon antajat -nimisen kirjan yhdessä tutkija Johanna Huhtamäen kanssa.

Mielenkiintoiseksi kaksikon yhteistyön tekee se, että he eivät tunteneet toisiaan lainkaan ennen kirjaprojektia.

– Johanna haastatteli miestäni [Teemu Huuhtasta] väitöskirjaansa varten. Kotiin tullessaan mieheni kertoi, että minun pitäisi tavata Johanna. Puolisoni kertoi Johannan ajattelevan samalla tavalla kuin minä, mutta vain tieteen kautta.

Avautuminen tuntemattomalle synnytti jotain uutta

Onnellisuuden ja menestyksen yhteyttä tutkiva Johanna ja Vappu tapasivat toisensa ensimmäisen kerran kahvikupin ääressä huhtikuussa 2018. Naiset löysivät yhteisen sävelen nopeasti.

– Olimme toisillemme aivan tuntemattomat ihmiset, mutta parin tunnin aikana kerroimme omista elämistämme hyvinkin arkaluontoisia asioita. Sanoin Johannalle, että minulla on sellainen fiilis, että meidän pitäisi tehdä jotain yhdessä, mutta en silloin vielä tiennyt, mitä.

Idean Vapun ja Johannan yhteisestä kirjasta sai lopulta ensimmäisenä Vapun aviomies Teemu. Vaikka kirja syntyi ideasta valmiiksi suhteellisen nopeasti, ei kirjoittamisprosessi ollut Vapun mukaan helpoimmasta päästä.

– Välillä on menty syvissä vesissä. Olemme kokeneet sekä luomisen tuskaa että flow-tilaa.

Kirjassa painotetaan ajatusta siitä, että kiitollisuus on suuri voimavara ja voi myös toimia avaimena menestykseen.

– Ihmisten pitäisi pysähtyä ajattelemaan sitä, mitä heillä jo on. Toki uusiakin asioita voi tavoitella, mutta on myös tärkeää pysähtyä ja tuntea kiitollisuutta jo olemassa olevista asioista, Vappu kuvailee kirja teemaa.

Vappu itse pyrkii osoittamaan kiitollisuutta päivittäin esimerkiksi omalle perheelleen. Miehelleen hän kertoo suorastaan tuputtaneensa ajatusta kiitollisuuden tärkeydestä.

– Yksi asia, josta olen kiitollinen, ovat lapseni. Tänäänkin aamulla, kun vein heidät kouluun ja päiväkotiin, ajattelin, kuinka kiitollinen olen siitä, että olen saanut heidät molemmat.

Pieniä ja suuria unelmia

Kiitollisuuden lisäksi Vapun ja Johannan kirja käsittelee omien intohimojen löytämistä ja unelmien toteuttamista. Vappu kertoo uskovansa nykyhetkestä nauttimisen avaavan ovia uusille mahdollisuuksille.

– Jokainen voi päättää, millaista energiaa jakaa ympärilleen.

Samaan hengenvetoon Vappu muistuttaa, ettei kukaan voi silti aina olla yltiöpositiivinen.

”Kaikilla meillä on huonoja päiviä. Se kuuluu elämään ja ihmisyyteen.”

Intohimon löytämisen ja unelmien toteutumisen kannalta merkityksellistä puolestaan on, että ihmiset uskaltaisivat keskeyttää hektisen arjen suorittamisen edes hetkeksi ja kuunnella itseään.

”Riippumatta siitä haluammeko pysähtyä, pysähdys usein tulee – ennemmin tai myöhemmin. Jos emme itse ymmärrä pysähtyä, puuttuu yleensä maailmankaikkeus peliin ja pysäyttää meidät. Usein se tulee suuren elämänmuutoksen myöstä: Ero, läheisen kuolema, vakava sairastuminen tai työttömäksi jääminen ovat sellaisia hetkiä, kun ihminen ennemmin tai myöhemmin joutuu pysähtymään”, Vappu ja Johanna kirjoittavat kirjassaan.

Omassa elämässään Vappu toteuttaa kirjan oppeja konkreettisesti. Hän kertoo muun muassa ottavansa säännöllisesti omaa aikaa, jotta saisi kiinni omista haaveistaan ja unelmistaan. Tarpeen unelmoida hän kertoo tunnistavansa ”kuplivasta tunteesta”.

Se on merkki siitä, että nyt minun täytyy pysähtyä.

Tällä hetkellä Vapun unelma on hyvinkin konkreettinen: pitkä loma Yhdysvalloissa.

– Unelmieni elämä on puolestaan sellainen elämä, jossa saan tehdä työtä, josta tykkään, ja ympärilläni on hyviä ihmisiä, Vappu lisää.

Vappu Pimiä on kiitollinen perheestään.
Kupliva tunne on Vapun mukaan merkki siitä, että elämässä on tilaa uusille unelmille ja tavoitteille.

Lue myös: 

Someguru Vappu Pimiä paljastaa Instagram-idolinsa: ”Olen aivan rakastunut Drew Barrymoreen”

Siskokset Vappu Pimiä ja Veera Rikkonen: ”Olemme toteuttaneet unelmamme tekemällä”

Vappu Pimiä viettää Teemu-rakkaansa kanssa sokerihäitä – katso kuvat parin ensihetkistä vihkimisen jälkeen!

X