Vappu Pimiä ja Marja Hintikka käyttävät somea ahkerasti juhlana, arkena ja töissä.
Vappu Pimiä ja Marja Hintikka käyttävät somea ahkerasti juhlana, arkena ja töissä.
Julkkikset

Vappu Pimiän ja Marja Hintikan somevinkit: Ole oma itsesi, muista suojella itseäsi – äläkä jaa kaikille omaa ”vereslihahaavaasi”

Vappu ja Marja Live -ohjelman juontajakaksikko Vappu Pimiä ja Marja Hintikka ovat molemmat erittäin aktiivisia somessa, etenkin Instagramissa. Millaisia neuvoja he itse noudattavat somen parissa?
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Kari Pekonen

Vappu ja Marja Live -juontajakaksikko Vappu Pimiä ja Marja Hintikka ovat molemmat vahvoja ja inspiroivia somevaikuttajia. Heille molemmille kuvapalvelu Instagram on rakas kanava sekä tärkeä työväline. Mutta mitä siellä kannattaa jakaa – ja mitä ei?

Vappu Pimiä: ”Miksi on vaikeaa olla oma itsensä?”

Vappu Pimiä, 40, jakaa reippaasti arkeaan Insta Stories -puolella, jossa tarinat näkyvät seuraajille 24 tunnin ajan. Hän on tehnyt niin nyt parisen vuotta.

– Ensin testasin snapchattia, ja mietin ensin, että jengi on sekaisin: tätäkö ihmiset katsovat, kun joku kuvaa sitä, kun hän kävelee kadulla ja puhuu – ketä tämä kiinnostaa? Kahden viikon päästä tajusin, että minähän katson näitä joka päivä. Ja sitten aloin tehdä niitä itse, Vappu kertoo.

– Monet somevaikuttajat puhuvat, että some antaa liian silotellun kuvan maailmasta. Ettei kannata ajatella, että some on totuus – se on paljon kaunistellumpaa. Ja minä mietin, että miksi: miksi sen pitäisi olla? Miksi on vaikeaa olla oma itsensä ja näyttää oikeaa, omaa arkeaan? Vappu kertoo.

– Minä näytän itseni siellä ilman meikkiä, ja näytän kuinka lapset huutavat. Totta kai pidän tiettyjä asioita itselläni, mutta voin kertoa myös niistä asioista, jotka eivät ole aina niin hauskoja – sitä tavallista arkea.

Omalla kohdallaan Vappu on saanut kokea somen positiiviset vaikutukset.

– Minulla on palautunut usko ihmisiin: sieltä tulee niin valtava määrä positiivista palautetta: ”Ihanaa kun näytät oikeaa arkea!”

Marja Hintikka: Onko apatialle ja surulle tilaa somessa?

Juontaja Marja Hintikka, 40, kertoo myös esitelleensä somessa omaa perhe-elämäänsä julkisesti, rajansa tiedostaen.

– Mielestäni ilmassa on edelleenkin todella paljon sellaista ”kulissiajattelua”, että ihmiset eivät uskalla näyttää todellista arkeaan, Marja pohtii.

Kulissien rakentaminen ja niiden ylläpitäminen on monille raskasta.

– Mielestäni somemaailman yksi harha on myös se, ettei apatialle ja surulle ole kauheasti tilaa. Mielestäni Maria Veitola on tuonut sitä hienosti julki, kuinka ihmiset ovat keskeneräisiä sosiaalisessa mediassa.

Maria Veitola on esimerkiksi kertonut Instagramissa avoimesti paniikkihäiriöstään – hän toivoisikin, että sosiaalisessa mediassa ihmiset kertoisivat myös omista haasteistaan.

”Haluan kertoa myös, että on tavallista, että käy terapiassa, että itkee ja on masentunut, että elämässä voi olla monenlaisia sävyjä”, Maria Veitola kuvaili taannoisessa Vappu & Marja live -ohjelmassa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

”Muista, että ihan kaikkea ei tarvitse avata”

Marja Hintikka kuvailee, että some voi olla monille ahdistavakin paikka: rajojen vetäminen on vaikeaa.

– On tärkeää osata suojata itseään: muista, että ihan kaikkea ei tarvitse avata. Mielestäni hyvä pelisääntö on, että ne asiat, joiden kanssa on itse vielä aivan vereslihalla, niitä ei tarvitse avata – oli se sitten trauma tai jokin muu traaginen tapahtuma elämässä.

– Ehkä julkisuuteen kannattaa avata ne tarinat, jotka on jo itse sisimmissään käsitellyt. Se on ollut minulle itselleni tosi hyvä neuvo: älä jaa vereslihahaavaa, koska se saattaa olla liikaa. Sinulla on oikeus suojella itseäsi. Sisimmän eheys on tärkeintä, Marja sanoo.

Tätä neuvoa Marja suosittelee kaikille, mutta myös eritoten bloggaajille ja julkisessa työssä oleville.

– Suhtaudu siihen työnä, eikä niin, että olen velvollinen kertomaan seuraajilleni kaiken. Ei me Vapunkaan kanssa kerrota aivan kaikkea – on niitä asioita, joita ei ole valmis kertomaan tai sitten niitä, mitä ei edes ylipäätänsä halua kertoa.

X