Julkkikset

Vihreiden Maria Ohisalo varttui alkoholin varjossa: ”Jännitin etukäteen, millaisessa kunnossa isä tulee minua hakemaan”

Vihreitä luotsaava Maria Ohisalo, 33, joutui lapsuudessaan kohtaamaan niukkuutta. – Avun hakeminen ei koskaan hävettänyt minua, sen sijaan alkoholiasia on ollut minulle hankala ymmärtää.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

Vaikka Maria Ohisalolla oli lapsuudessa ruokaa, vaatteita, kirjoja ja harrastuksia, hän ymmärsi silti, että rahaa heillä ei ollut aina tarpeeksi.

Vihreitä luotsaava Maria Ohisalo, 33, joutui lapsuudessaan kohtaamaan niukkuutta. – Avun hakeminen ei koskaan hävettänyt minua, sen sijaan alkoholiasia on ollut minulle hankala ymmärtää.

Haaveet toteutuvat joskus ihan eri tavalla kuin oli ajatellut. Niin kävi vihreiden varapuheenjohtajalle, köyhyystutkija Maria Ohisalolle.

Reilut kolme vuotta sitten eduskuntavaaleissa kansanedustajan paikka jäi häneltä 109 äänen päähän. Viime viikkoina Maria on kuitenkin käynyt eduskunnassa ja työskennellyt puolueensa eduskuntaryhmän kanssa harva se päivä. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jäi uupumuksen vuoksi sairauslomalle 13. syyskuuta, siitä viiden päivän päästä Maria nimitettiin hänen sijaisekseen. Jos tuuletukset jäivät vaalien jälkeen tekemättä, niin ne jäivät tuoreena puoluejohtajan sijaisenakin.

Miten Maria, toimeentulon rajoilla sinnitelleen perheen tytär, päätyi 33-vuotiaana kaupunginvaltuutettuna johtamaan vihreitä?

Marian ensimmäinen lapsuusmuisto on häivähdys hetkestä ulkona vaunuissa. Sataa ja vaunujen kuomu on alhaalla. Marialla on lämmin ja turvallinen olo. Turvakodista Marialla ei ole muistoja. Siellä häntä ja äitiä autettiin, kun Maria oli yksivuotias. Hän, äiti ja isä asuivat silloin kaupungin vuokra-asunnossa Itä-Helsingin Vesalassa, viiden kilometrin päässä Vuosaaresta. Myöhemmin Marialle on kerrottu, että olosuhteet kotona menivät sellaisiksi, että hänen ja äidin oli parempi lähteä pois.

Vaikka Marialla oli ruokaa, vaatteita, kirjoja ja harrastuksia, hän ymmärsi silti, että rahaa heillä ei ollut aina tarpeeksi. Silloin äiti ja isäpuoli puhuivat siitä, että rahat eivät riitä vuokraan. Se sai Mariankin murehtimaan: missä he asuisivat, pitääkö taas muuttaa, miten meidän käy… Perheen oli toisinaan haettava apua sosiaalitoimesta.

Myöhemmin kirkon diakoniatyö auttoi Marian rippileiriin liittyneissä kustannuksissa.

– Avun hakeminen ei koskaan hävettänyt minua, sen sijaan alkoholiasia on ollut minulle hankala ymmärtää.

Alkoholiasialla Maria tarkoittaa isän alkoholinkäyttöä. Yhteiset viikonloput Maria ja isä viettivät usein isän vanhempien luona Puotilassa Itä-Helsingissä. Se oli rutiinia mutta muu ei sitten ollutkaan.

– Jännitin etukäteen, millaisessa kunnossa isä tulee minua hakemaan. Tunsin epävarmuutta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja toteutuvatko sovitut asiat.

Välillä toteutuivat ja sitten taas eivät. Maria verhosi tunteitaan huumorin taakse: ”Isä on vähän höppänässä taas.” Mutta oikeasti hän oli hämmentynyt: miksi isä ei muista asioita, joista juuri puhuttiin? Siitä tuli tunne, että tämä ei ole oikeasti läsnä.

– Muistan, että yritin lapsena sanoa isälle, että lopeta juominen, mutta eipä se paljon painanut.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa vihreiden Maria Ohisalo kertoo muun muassa, hänen ja miehensä yhteisestä harrastuksesta ja siitä, minkälaisia ajatuksia vihreiden nykytilanne hänessä herättää. Lue juttu Annasta 43/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X