Julkkikset

Viihdemaailman vauraimpiin kuuluva Céline Dion: ”Halusin aina laulajaksi, ja siitä oli maksettava hinta”

Köyhän suurperheen kuopus Céline Dion, 48, aloitti uransa lapsena. Rakkaus 25 vuotta vanhempaan managerimieheen pidettiin aluksi visusti piilossa. Lopulta Célinen ankeat lapsuudenolot vaihtuivat elämään viihdemaailman huipulla.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: Bulls Press

Tämän vuosituhannen kikkailevassa musiikkimaailmassa harva asia on yhtä aito ja karismaattinen kuin kanadalaisen laulaja-lauluntekijä Céline Dionin ääni. Se kantaa ilman erityistehosteita ja heijastaa vahvimpia tunteitamme. Esimerkiksi Titanic-elokuvan (1997) tunnussävelmä My Heart Will Go On kuuluu nykyään suosituimpiin hääkappaleisiin – ja on nakuttanut tulkitsijansa tilille miljoonia ja miljoonia dollareita.

Céline Dionin arvioidaankin edustavan tällä hetkellä viihdemaailman vaurainta väkeä. Hän on myös sijoittanut omaisuutensa monia kollegoitaan järkevämmin kiinteistöihin, hotelliliiketoimintaan ja vakavaraisten yritysten osakkeisiin. Syynä Célinen järkevyyteen saattavat olla ankeat lapsuudenolot. Tähti ei todellakaan syntynyt kultalusikka suussaan vaan sai kokea puutetta ja ahtaita asuinoloja koko lapsuutensa ajan.

Suurperheen pienin

Céline Marie Claudette Dion syntyi 30. maaliskuuta vuonna 1968 Charlemagnen kaupungissa Quebecin ranskankielisellä alueella. Isä Adhémar oli teurastaja ja lihakauppias, ja Thérèse-äiti hoiti kotia. Hoitamista riitti, sillä ennen Céline-kuopusta hartaan katolisessa – ja näin ollen myös ehkäisyyn ynseästi suhtautuneessa − perheessä oli jo 13 lasta.

Rahaa perheessä ei koskaan riittänyt järin tuhlattavaksi, sillä ruokittavia suita oli paljon. Ainakin Célinen mukaan iloa pulppusi kuitenkin sitäkin enemmän. Musiikki oli osa arkea, ja laulaminen kuului jokaiseen päivään. Ensimmäisen julkisen esiintymisensä pikku-Céline teki jo viisivuotiaana isoveljensä Michelin häissä. Sen jälkeen pikkuneitiä kuultiin säännöllisesti vanhempien perustamassa Le Vieux Baril -pianobaarissa.

− En kadu, että menetin lapsuuteni esiintymiselle. Halusin aina laulajaksi, ja siitä oli maksettava hinta, Céline on sanonut People-lehden haastattelussa.

Dionin perheessä lahjakkuuden heittämistä hukkaan ei katsottu hyvällä, ja kaikkien piti ahertaa leiviskänsä eteen jo varhain. Ollessaan vasta 12-vuotias Céline sanoitti yhdessä äitinsä ja Jacques-veljensä kanssa laulun unelmista, Ce n’était qu’un rêve.

Isoveli Michel lähetti demonauhan levy-yhtiöön René Angélilille, jonka nimen hän löysi vanhan vinyylilevyn takakannesta. Postipaketin amatöörimäisyydestä huolimatta 38-vuotias musiikkimaailman mahtimies kuunteli kasetin ja liikuttui pikkutytön laulusta. Hän tekisi Célinestä tähden.

Nousukiidossa

Kun René Angélil oli ottanut nuoren lahjakkuuden siipiensä suojaan, tämän ura lähti vauhdilla lentoon. Lukuisista pokatuista palkinnoista olennaisimpiin kuului muun muassa Euroviisu-voitto Sveitsin edustajana vuonna 1988 kappaleella Ne partez pas sans moi.

Aina kehitys ei ollut mutkatonta. Vuoden 1989 Incognito-kiertueella Célinen teknisesti kouliintumaton ääni särkyi, ja kiertue keskeytyi. René palkkasi suojattinsa avuksi alan erikoisterapeutin, jonka antamien tuntien jälkeen Célinen ääni soljui entistä jumalaisempana.

Sekään ei riittänyt managerille, joka uusien markkinoiden toivossa päätti parantaa nuoren lahjakkuuden kielitaitoa, ja näin alkoivat Célinen intensiiviset englannintunnit.

Yhteiset ponnistelut liimasivat tytöstä nuoreksi naiseksi varttuneen laulajattaren ja managerin tiiviisti toisiinsa. Jo 1990-luvun alussa työparista oli tullut rakastavaisia, mutta asia pidettiin visusti piilossa. Molemmat pelkäsivät yleisön paheksuntaa 26 vuoden ikäeron vuoksi. Lisäksi René oli jo kahdesti eronnut kolmen lapsen isä.

Vuonna 1993 salaisuus päätettiin paljastaa. Artisti omisti albuminsa The Colour of My Love rakastetulleen, ja paheksunnan sijaan kyyhkyläiset saivat yleisön kyynelehtimään liikutuksesta. Seuraavana vuonna Montrealissa Notre-Damen basilikassa pidetyt häät jopa esitettiin suorana lähetyksenä Kanadan televisiossa liki kuninkaalliseen tyyliin.

Avioliiton solmimisen jälkeen elämä näytti hymyilevän entistäkin leveämmin Célinelle. Hän vakiinnutti asemansa yhtenä eniten levyjä koko maailmassa myyvistä artisteista.

Miten epätoivoiset vauvahaaveet ja managerimiehen vakava sairastuminen – ja myöhemmin kuolema – vaikuttivat Célinen elämään? Lue lisää Annan numerosta 32/2016.

Lue myös:

Tinderistä uuden rakkauden löytänyt Sari Havas: ”Olen ihmeissäni, että vieläkin voi tuntea näin vahvasti”

Muistatko vielä upean Angelina Jolien mustan menneisyyden? Huumeita, itsetuhoa ja suhdesotkuja

Suostui ryhmäseksiin, kesti uskottomuuden ja alistamisen – Tällaisia olivat Jane Fondan onnettomat miessuhteet

X