Jill Bidenillä on maine rauhallisena ja vahvana naisena.
Jill Bidenillä on maine rauhallisena ja vahvana naisena.
Julkkikset

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jill Biden on selviytynyt koettelemuksista stoalaisella asenteella: ”Vain helvetissä voi olla suojassa rakkauden vaaroilta”

Opettaja Jill Biden jää historiaan siitä, että hän aikoo presidentin puolisonakin jatkaa kutsumusammatissaan toimimista. Uusperheen kovissa koettelemuksissa häntä on auttanut äidiltä omaksuttu asenne.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: AOP ja MVphotos

Ennen ystävänpäivää vaaleatukkainen nainen piipahti ostamassa pastellinvärisiä macaronleivoksia washingtonilaisessa konditoriassa. Hän oli ensimmäinen nainen Jill Biden, jonka Instagram-tilille kuva postattiin helmikuussa. Sen alla luki vitsikkäästi: ”Shhh, älkää kertoko Joelle!”

Herttaisen kuvan ei kannata antaa hämätä. Jill Biden, 69, on aina ollut enemmän kuin vain menestyneen miehen vaimo. Hän on lukemiseen sekä kirjoittamiseen erikoistunut ammattikorkeakoulun opettaja, jolla on kasvatustieteiden tohtorintutkintoa vastaava tutkinto ja kaksi maisterintutkintoa.

Joe Bidenistä tuli Yhdysvaltain presidentti tammikuun 20. päivänä 2021. Jill Biden on ilmoittanut, että hän toivoo voivansa jatkaa opettamista. Tämä on poikkeuksellista ensimmäiseltä naiselta, ja jos näin käy, hän tulee muuttamaan ensimmäisen naisen roolia.

– Hän edustaa monia korkeakoulutettuja naisia, ja on uraauurtavaa, että hän on ilmoittanut jatkavansa työtään. Yleensä presidenttien puolisot lopettavat omat työnsä ja vetävät omia, usein lapsiin tai perheisiin liittyviä vaikutushankkeitaan puolisoidensa rinnalla, vaikka heitä ei olekaan valittu virkaan, konsulttitoimisto Nordic West Officen johtava neuvonantaja Anu Partanen sanoo.

Joe ja Jill Bidenin koirat Champ ja Major muuttivat Valkoiseen taloon tammikuussa. Donald Trump oli ensimmäinen presidentti sataan vuoteen, jolla ei ollut koiraa Valkoisessa talossa.

Bidenien koirat Champ ja Major muuttivat Valkoiseen taloon tammikuussa. Donald Trump oli ensimmäinen presidentti sataan vuoteen, jolla ei ollut koiraa Valkoisessa talossa.

Jill Bidenillä on maine rauhallisena ja vahvana naisena

Partasen mukaan Jill Bidenille on etu, että tämä opettaa eliittiyliopiston sijaan tavallisessa community collegessa, joka vastaa suomalaista ammattikorkeakoulua tai ammattikoulua.

– Hän on sen takia kansanomaisempi. Community collegeja on paljon, ja ne ovat joko ilmaisia tai hyvin halpoja. Ne ovat vaihtoehto, jos ei ole varaa mennä huippuyliopistoon.

Jill Bidenilla on maine rauhallisena ja vahvana naisena. Tasaisuudestaan huolimatta ensimmäisen naisenkin ympärillä on jo ehditty kohista. Hän käyttää väitöskirjansa vuoksi tohtori-titteliä, ja viime joulukuussa kirjailija Joseph Epstein kirjoitti halveksuvaan sävyyn The Wall Street Journalissa – hän muun muassa kutsui Jill Bidenia penskaksi – että Jill Bidenin tulisi luopua tittelistään, koska se kuuluu vain lääkärin koulutuksen saaneille.

Naiset Michelle Obamaa myöten tuomitsivat mielipiteen.

– Naiset raivostuivat. Siitä nousi julkinen keskustelu, jossa tuotiin esille, että myös monet miehet käyttävät tohtori-titteliä ja että tämä kommentti oli taas kerran naisten vähättelemistä, Partanen sanoo.

Jill Biden on viidestä tyttärestä vanhin

Jill Biden syntyi itärannikolla New Jerseyssä mutta varttui Willow Grovessa Philadelphian lähellä. Hänen äitinsä Bonny Jacobs oli kotiäiti, isä Donald Jacobs toisen maailmansodan veteraani, joka työskenteli pankkivirkailijana. Vanhemmat saivat peräti viisi tytärtä, joista Jill on esikoinen.

Jill opiskeli englantia Delawaren yliopistossa ja oli lyhyen aikaa naimisissa. Alemman korkeakoulututkinnon hän sai valmiiksi vuonna 1975, samana vuonna, kun hän tapasi Joe Bidenin.

Joe oli vastavalittu senaattori, yhdeksän vuotta Jilliä vanhempi. Hänen vaimonsa Neilia Biden ja yksivuotias tytär Naomi olivat menehtyneet auto-onnettomuudessa muutama vuosi aiem­min. Joe oli jäänyt yksin kahden poikansa Beaun ja Hunterin kanssa.

Ennen kuin pari meni naimisiin, Joen piti kosia Jilliä peräti viisi kertaa. Jill epäröi, koska pelkäsi eronsa jälkeen uutta sitoutumista ja tiesi joutuvansa senaattorin vaimona valokeilaan, jota hän ei ollut tavoitellut. Ennen kaikkea hän mietti Joen poikia.

”En voinut antaa poikien menettää äitiä toistamiseen. Joten minun piti olla sataprosenttisen varma.”

”Koska pojat olivat menettäneet äitinsä, en voinut antaa heidän menettää äitiä toistamiseen. Joten minun piti olla sataprosenttisen varma”, Jill kirjoittaa omaelämäkerrassaan Where the Light Enters: Building a Family, Discovering Myself.

Tuohon aikaan Jill opetti englantia muun muassa peruskoulua vastaavassa high schoolissa, kunnes vuonna 1981 he saivat tyttären, Ashleyn. Joidenkin kotona vietettyjen vuosien jälkeen hän palasi työelämään ja alkoi täydentää opintojaan.

”Joe vetää minut pois kuorestani, ja minä saan hänet pitämään jalkansa maassa. Hän on hellä meidän molempien puolesta”, Jill on kuvaillut heidän suhdettaan.

”Joe vetää minut pois kuorestani, ja minä saan hänet pitämään jalkansa maassa. Hän on hellä meidän molempien puolesta”, Jill on kuvaillut heidän suhdettaan.

Jill päätti nuorena, ettei antaisi tunteidensa määrätä itseään

Senaattorin ja varapresidentin vaimona Jill on hyötynyt vahvasta luonteestaan. Omaelämäkerrassaan hän kertoo jo nuorena päättäneensä, ettei koskaan antaisi tunteidensa määrätä itseään. Stoalaisen asenteen hän sanoo perineensä äidiltään, joka ei koskaan itkenyt Jillin edessä.

Tätä asennetta hän tarvitsi, kun Joen ensimmäinen presidentinvaalikampanja vuonna 1988 alkoi rakoilla. Ennen kaikkea Jillin piti olla luja silloin, kun Beau sairastui syöpään Joen ollessa Obaman kauden varapresidentti. He toivoivat Beaun paranemista viimeiseen asti eivätkä halunneet, että perheen tuskallisesta tilanteesta tulisi kansallinen puheenaihe.

”Lokeroin tuskan, ja stoalaisuuteni auttoi minua selviytymään päivästä toiseen.”

”Elin kaksoiselämää, hymyilin julkisuudessa vaikka olin huolissani pojastani koko ajan. Olisi vähättelyä sanoa, että se oli vaikeaa. Tiesin kuitenkin, että en olisi voinut sivuuttaa työtäni varapresidentin puolisona tai collegen professorina. Lokeroin tuskan, ja stoalaisuuteni auttoi minua selviytymään päivästä toiseen”, hän kirjoittaa omaelämäkerrassaan.

Ashley, Hunter ja Beau Biden vuonna 2009, kun heidän isänsä Joe Biden vihittiin varapresidentiksi.

Ashley, Hunter ja Beau Biden vuonna 2009, kun heidän isänsä Joe Biden vihittiin varapresidentiksi.

Beau menehtyi 45-vuotiaana. Omaelämäkerrassaan Jill Biden kirjoittaa kauniisti: ”Elämässämme on ollut tragedioita. Sydämemme on särjetty. Mutta vain helvetissä voi olla suojassa rakkauden vaaroilta.”

Helmikuussa joukko maailmanpolitiikan johtajia julkaisi onnentoivotuksia kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi. Näin tekivät myös Bidenit. Videolla he istuvat rinnakkain ja suuntaavat sanansa kaikille kiinalaista uutta vuotta juhlistaville, mutta yhtä lailla myös kaikille amerikkalaisille uskontokuntaan katsomatta. He puhuvat uudistumisen ja toivon puolesta, jota amerikkalaiset heidän mukaansa tarvitsevat kipeämmin kuin koskaan.

Jill Bidenin kirjan Where the Light Enters: Building a Family, Discovering Myself sitaatit ovat Time-julkaisussa ilmestyneestä otteesta.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 9/2021.

Lue myös: ”Hän kulkee converseissaan, tanssii ja nauraa” – näin tiukkana syyttäjänä tunnettu Kamala Harris nousi USA:n politiikan huipulle

Lue myös: Michelle Obama ei suostu mukaan politiikkaan mutta löysi oman tavan muuttaa maailmaa

X