Julkkikset

Ylen uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila johtajuudesta: ”En halua olla jahkaava johtaja”

Millainen johtaja Yleisradion uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila haluaa olla? Merja paljasti Annan haastattelussa vuonna 2016, miten hänen esikuvansa ja mentorinsa Pekka Karhuvaara on häneen vaikuttanut. – Haluan myös itse olla johtaja, joka kuuntelee työntekijöitä, Merja sanoo.

Teksti:
Oili Urmas, Outi Pippuri
Kuvat:
Pekka Mustonen/Otavamedia

– En halua, että minun seurassani tulee tunne, että en kuuntele, sanoo Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Millainen johtaja Yleisradion uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila haluaa olla? Merja paljasti Annan haastattelussa vuonna 2016, miten hänen esikuvansa ja mentorinsa Pekka Karhuvaara on häneen vaikuttanut. – Haluan myös itse olla johtaja, joka kuuntelee työntekijöitä, Merja sanoo.

Yleisradion uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila, 57, puhui Annassa vuonna 2016 johtajuudesta ja siitä, miten hänen esikuvansa ja entinen esimiehensä Pekka Karhuvaara on vaikuttanut häneen johtajana.

Merja toimi pitkään MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana. Uudessa tehtävässään Merja aloittaa syyskuussa.

Julkaisemme nyt uudelleen Anna-lehdessä 6/2016 julkaistun Merjan haastattelun. Näin hän kaksi vuotta sitten kertoi johtajuudesta, mentoristaan ja tältä saamistaan johtajaopeista.

Merja haluaa olla johtaja, joka kuuntelee työntekijöitä

”Välitön, välittävä mutta vaativa. Sellainen on entinen esimieheni Pekka Karhuvaara. Kun Pekka aloitti MTV:n toimitusjohtajana vuonna 2001, yhtiö oli kuralla ja tunnelma apea. Hän sai yhtiön uudestaan kukoistamaan. Pekka kiersi työntekijöiden joukossa. Hän morjesti kaikki, hänellä oli aina aikaa vaihtaa muutama sana. Hän jaksoi kuunnella, kannustaa ja kiittää.

Haluan myös itse olla johtaja, joka kuuntelee työntekijöitä. En missään tapauksessa halua olla diktaattori. Minun pitää johtaa omaa ajankäyttöäni, jotta minä ehdin tavata alaisiani. Kiire tekee usein kärsimättömäksi, ja silloin en ole henkisesti läsnä. En halua, että minun seurassani tulee tunne, että en kuuntele. Onneksi näitä asioita voi harjoitella.”

Jahkailun sijaan nopeita päätöksiä

”Pekka on kotonaan mitä erilaisimmissa tilanteissa ja osaa hurmata yleisönsä. Eräänä vuonna oli pakko neuvotella työntekijöiden kanssa lomarahojen leikkauksesta. Hän teki sen mutta kertoi samalla, mitä yhtiön johto aikoo. Tilaisuuden päätteeksi jengi taputti Pekalle. Hän pystyi sitouttamaan työntekijät ja luomaan tunteen, että kaikki ovat samassa veneessä. Hän välitti ihmisistä ja näytti sen. Kerran hän totesi, että kaikki eivät voi kantaa rykmentin murheita. Työntekijöiden tulee hoitaa oma tonttinsa niin hyvin kuin mahdollista ja jättää murehtiminen johdolle.

Pekka opetti, että pitää keskittyä asiaan ja esittää oma näkemys kirkkaasti. Hänellä oli tapana sanoa, että jos puhe on epäselvää, myös ajattelu on epäselvää. Pekka poimi olennaiset asiat esiin ja teki päätökset nopeasti. Olen samanlainen. En halua olla jahkaava johtaja.”

Johtajakin tarvitsee sparrausapua

”Pekka oli tuulensuoja minulle. Kun Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneet tapahtumat lähtivät liikkeelle MTV:n vaalitentistä, tietyt tahot halusivat erottaa minut. Pekalla oli kova paineensietokyky, ja hän oli tukenani koko ajan.

Meillä ei ollut juhlallisia keskusteluja, sen sijaan Pekka puhkesi välillä laulamaan Don´t you worry ’bout a thing. Hän näytti, miten asiat pannaan mittasuhteisiin.

Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Pekka on ollut minulle enemmänkin mentori. Olen käynyt läpi kolme yt-kierrosta. Näissä neuvotteluissa tulee eteen rankkoja asioita, ja olen toisinaan miettinyt, mitä Pekka tekisi samassa tilanteessa. Saan häneltä sparrausapua.

Kun olin antanut lausunnon uutisiin isojen yt-neuvottelujen jälkeen, Pekka soitti minulle. Muistan vieläkin hänen sanansa: ’Lähde kotiin, istu sohvalle ja tee viskipaukku. Sano itsellesi ääneen, että kylläpä hoidin tänään hommani hyvin.’”

Juttu on alkujaan julkaistu 11.2. 2016 ilmestyneessä Anna-lehdessä.

X