Heikki Ranta.
Heikki Ranta.
Julkkikset

Yllättävä kohtaaminen raitiovaunussa muutti näyttelijä Heikki Rannan arjen: ”Elämässä pitää tarttua tilaisuuksiin” 

Pohjoissuomalaisuus yhdistää Heikkiä ja hänen elämänsä naista.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Heikki Rannan kotialbumi ja OM-arkisto

”Näen tämän kuvan aina ensimmäisenä, kun avaan silmäni aamulla. Se on makuuhuoneemme seinällä olevassa kollaasissa, jossa on kuvia perheestämme.

– Kotiseutu on tärkeä turvasatamamme. Tuntuu aina hyvältä palata tuttuihin maisemiin, näyttelijä Heikki Ranta sanoo. Kuva: Linda Sainio

– Kotiseutu on tärkeä turvasatamamme. Tuntuu aina hyvältä palata tuttuihin maisemiin, näyttelijä Heikki Ranta sanoo. Kuva: Linda Sainio

Olen kuvassa puolisoni Annan kanssa merenrannalla Kemissä kesällä 2020. Kuva on mielestäni kansallisromanttinen, vilpitön ja herkkä.

Olemme kotoisin Meri-Lapista, Anna Kemistä ja minä Keminmaasta. Tiesimme toisemme jo nuorina, sillä kaveriporukkamme sivusivat toisiaan. Kohtasimme uudelleen viisitoista vuotta myöhemmin raitiovaunussa Helsingissä.

Aloimme viestitellä, ja kumpikin huomasi pian, että toinen onkin tosi kiinnostava tyyppi.

Kuvanottohetkellä olimme kotiseudullamme viettämässä juhannusta. Hyvä ystävämme, valokuvaaja Linda Sainio otti meistä kuvia. Anna oli viimeisillään raskaana. Odotusaika oli herkkää ja haavoittuvaista aikaa. Tuleva vanhemmuus jännitti, koska emme tienneet, mitä oli tulossa.

Esikoisemme Laila syntyi kuukausi kuvausten jälkeen. Tämä kuva muistuttaa minua asioista, jotka minua ja Annaa yhdistävät: perhe, luonto ja pohjoissuomalaisuus.

Minä ja Anna olemme olleet yhdessä neljä ja puoli vuotta. Puolet siitä olemme eläneet perhe-elämää. Olemme olleet nopeita liikkeissämme, sillä nyt meillä on jo kaksi lasta. Seesteisen kuvanottohetken jälkeen elämäämme on tullut paljon kiirettä.

Olen kuvannut ensimmäistä elokuvapäärooliani ja joutunut olemaan pitkiä päiviä poissa kotoa. Arkemme voisi olla todella haastavaa, jos välillämme ei olisi yhteyttä, joka kuvastakin välittyy. Mielestäni vanhempien pitäisi taputtaa it­seään olalle pienistäkin onnistumisista. Moni moittii itseään turhan helposti ja ajattelee, ettei tee tarpeeksi tai ole riittävän hyvä vanhempi tai puoliso.

On ihanaa, että kohtasimme toisemme vuosien jälkeen raitiovaunussa ja perustimme yhdessä perheen.

Elämässä pitää tarttua tilaisuuksiin, kuten silloin, kun tartuin Annaa kädestä ja kysyin, mitä hänelle kuuluu.”

Heikki Ranta, 36, on pääroolissa Napapiirit sankarit 4 -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa jouluna. Juttu julkaistiin Annan numerossa 51–52/2022.

X