Julkkikset

Yllättävän parantumisen kokenut Kirsi Ranto: ”Ääneni palasi, kun löysin sisäisen rauhan”

Teksti: Anna.fi

Viime kesäkuun kahdeksas päivä muutti Kirsi Rannon 
elämän. Musertavasta suru-uutisesta seurasi kuitenkin 
myös hyvää. Äänensä sairaudelle menettänyt laulaja löysi 
sisäisen rauhan. Ja sillä oli uskomattomat seuraukset.

Kirsi Ranto

Vielä muutama vuosi sitten tämä tilanne olisi murtanut minut, Kirsi Ranto, 36, sanoo.

– Jos en olisi lähtenyt enkelipolulle, tämä isku olisi ollut paljon kovempi kuin se nyt oli.

Enkelipolulla Kirsi viittaa siihen elämänfilosofiaan, jota hän on seurannut vuodesta 2005 ja johon kuuluu sellaisia asioita kuin universaalin rakkauden ja rauhan vaaliminen, henkisyyteen pyrkiminen ja intuition kuunteleminen, enkelit ja äiti Amma.

Tällä tilanteella hän viittaa viime kesäkuun kahdeksanteen päivään. Silloin tapahtui se, mitä Kirsi ei osannut lainkaan odottaa ja mikä muutti hänen elämänsä.

Järkyttävä uutinen

Oli alkuilta. Kirsi retkahti äiti Amman halaukseen Los Angelesissa, johon hän oli saapunut lomailemaan. Samaan aikaan Suomessa Kirsin äiti sai sairauskohtauksen.

Muutamaa tuntia myöhemmin Kirsi nukkui hotellihuoneessa, kun hänen matkakumppaninsa, muusikko-valokuvaaja Shawn Reeder herätti hänet. Kirsin veljen vaimo oli lähettänyt Shawnille tekstiviestin. Kirsin piti heti soittaa Seinäjoen keskussairaalaan.

Puhelimessa lääkäri sanoi: “Minulla on nyt vähän huonoja uutisia”. Kirsin äiti oli kuollut, aivoverenvuotoon.

– Romahdin. Se oli täydellinen sokki. En nukkunut sinä yönä enää silmällistäkään, Kirsi kertoo.

Heti seuraavana päivänä Kirsi ja Shawn alkoivat järjestää matkaa Suomeen. Se onnistui kahden päivän päähän. Suomessa piti järjestää äidin hautajaiset, tyhjentää tämän asunto ja myydä se.

Vähän ennen hautajaispäivää pappi kysyi, halusiko Kirsi vielä nähdä äitinsä.

– Etukäteen olin ajatellut, että en tahdo. Mutta menin sittenkin katsomaan.

Kun Kirsi näki äidin ruumiin, hän oivalsi jotakin tärkeää. Arkussa ei maannut äiti vaan pelkkä keho. Silloin se tuli Kirsiin: onni.

– Tajusin, että ei äiti mihinkään mennyt. Hän jatkaa elämäänsä minussa ja on lähempänä minua kuin koskaan.

Laulaja menetti äänensä

Äidissä ja Kirsissä oli paljon samaa, esimerkiksi hullu työnteko. Kun Kirsi oli lapsi, perhe asui Hirvijärven ala-asteella, joka oli Kirsin äidin työpaikka. Vaikka äiti työskenteli virallisesti koulun keittäjänä, hän myös siivosi koko koulun.

Kirsi Ranto

Kiertue-elämä tuli Kirsin arkeen lukiossa. Hän toimi tanssiorkesterissa kosketinsoittaja-laulajana. 19-vuotiaana hänet kruunattiin tangokuningattareksi.

– Nukuin hotelleissa ja söin huoltoasemilla. Menin 39 asteen kuumeessa keikoille. Nyt tajuan, että ei sellainen ole normaalia elämää, hän sanoo.

Sitten tuli pakkopysäytys. Kirsiltä meni ääni.

Ensimmäisen burn outin jälkeen Kirsi perui keikat ja perusti vaateputiikin. Pian hän kuitenkin alkoi kirjoittaa ja säveltää omia kappaleita takahuoneessa.

Kun ääni alkoi taas kestää, Kirsi myi putiikkinsa ja lauloi, kunnes vuonna 2013 tapahtui se pahin: lääkäri sanoi, että laulamisen voi unohtaa.

Syy oli spasmodinen dysfonia, sairaus, joka aiheuttaa häiriöitä puheen tuottamisessa ja laulamisessa. Ei mikään pikkujuttu naiselle, jolle musiikki on aina ollut henki ja elämä.

– Se oli hirveä isku. Mietin, että jos en ole laulaja, kuka oikein olen.

Äiti tuki Kirsiä vaikeuksissa, niin kuin oli tehnyt aina. Lapsena Kirsi kärsi jalkakivuista. Vasen jalka oli syntyjään väärään suuntaan kääntynyt, ja siihen sattui usein. Noina hetkinä Kirsi istui äidin viereen olohuoneen ruskealle kangassohvalle ja nosti jalat äidin syliin. Äiti hieroi.

Ihmeellinen parantuminen

Kirsi on juuri saanut valmiiksi toisen kirjansa, joka käsittelee paitsi enkeleitä myös kuolemaa, henkisyyttä ja naiseuteen liittyviä myyttejä. Mitä ilmeisimmin aiheet kiinnostavat muitakin, sillä Kirsin kirjasta on Helsingin kirjastoissa kuusi varausta jo nyt, vaikka se ilmestyy vasta maaliskuussa.

Kyllä, Kirsi on käynyt läpi muodonmuutoksen. Taas kerran. Mikä on muuttunut?

– Olen löytänyt tyylini elää. Minusta on tullut enemmän keskitien kulkija.

Eikä siinä vielä kaikki.

– Dysfonia on hellittänyt otettaan, koska olen vihdoinkin löytänyt sisäisen rauhan. Tällä hetkellä ääneni voi hyvin.

Kirsi haaveilee opinnoista, hänellä kun on vain ylioppilastutkinto. Hän haravoi musiikin alan koulutusohjelmien tarjontaa. Hiljakseen, sillä dysfonia, joka Kirsillä ilmeni siten, että laululihakset kramppasivat, rajoittaa elämää edelleen. Kirsin pitää pystyä elämään stressittömästi.

– Nykyään suunnittelen asioita lyhyellä syklillä, vointiani kuunnellen. En enää lyö kalenteria viideksi vuodeksi täyteen.

Siksi hän on buukannut vasta muutaman konsertin, syksyksi.

– Mutta tärkeintä on se, että elän nyt unelmaani. Olen saanut ääneni takaisin.

Teksti: Maria Tojkander
Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Katkelma Annan kansijutusta 7/2015

 

X