Julkkikset

Ystävyys muuttui rakkaudeksi – Lena Frölander-Ulf ja Kjell Westö: ”Tuntuu kuin olisimme tulleet kotiin”

Kirjailijat Lena Frölander-Ulf ja Kjell Westö olivat tutustuessaan kumpikin vähän eksyksissä elämässään. Kun ystävyys muuttui rakkaudeksi, he tunsivat päässeensä perille.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Lena Frölander-Ulf: ”Meillä oli heti hyvä kemia”

”Se oli nopea ystävystyminen, mutta aika hidas rakastuminen.

Kun tutustuimme, moni asia elämässäni oli hiukan prosessissa. Olin eroamassa ja olin myös henkisesti puhki. Kjell ja minä olimme samassa kirjailijatalossa Visbyssä vuonna 2015. Kaipasin juttuseuraa ja lähestyin häntä, koska olin lukenut hänen romaaninsa ja olin tavannut ohimennen myös hänen kirjailijaveljensä Mårtenin.

Kjell tuntui heti tutulta, hän oli kiinnostunut kaikesta, ja meidän oli harvinaisen helppo jutella. Välillämme oli hyvä kemia, meillä oli hauskaa yhdessä, ja saimme kumpikin vertaistukea ero- ja muissa kipuiluissamme.

Kotiinpaluun jälkeen soittelimme ja kirjoitimme kirjeitä. Tapasimmekin muutaman kerran, mutta etenimme varovasti.

Kesti yli vuoden ennen kuin rakastuimme ja aloimme seurustella.

Kjell Westö: ”Lena vaistoaa tunnetilani”

”Yhdessä olemisemme on ollut alusta asti hirveän luontevaa. Lena on hämmästyttävän herkkä tajuamaan ajatuksiani ja tunnetilojani. Meillä on sama tapa ajatella luovuudesta.

Oikeastaan olen treenannut koko elämäni voidakseni olla jonkun kanssa näin avoin kuin nyt saan olla Lenan kanssa.

Olen aina kirjoittanut yksin enkä ole juurikaan jutellut teksteistäni läheisteni kanssa. Nyt on uutta ja hienoa, että voin pohtia jonkun kanssa kirjoittamistani.

Lenalla ja minulla on samanlainen suhde kieleen. Olemme leikkiviä ja tutkivia nörttejä. Olen tarkka kielen suhteen enkä kestä omaa huonoa kirjoittamistani. Hion ja hion enkä yleensä halua näyttää liian keskeneräistä tekstiä kenellekään, mutta Lena osaa lähestyä minua oikein. Hän vaistoaa tunnetilani ja esittää mielipiteensä kannustavasti ja herkästi.

Kun Lena ja minä tapasimme toisemme, en ollut aivan vahvimmillani. Moni asia elämässäni oli enemmän tai vähemmän sekaisin. Olin eronnut joitakin vuosia aikaisemmin poikieni äidistä, ja se oli sekoittanut elämäni pitkäksi aikaa. Koin, että ero oli minun syytäni, ja tunsin käyttäytyneeni monilla tavoin tyhmästi.

Avioeroni jälkeen asuin Ruotsissa naisen kanssa, jolla oli ala-asteikäinen lapsi, joten minulla oli kokemusta myös uudesta yrityksestä ja uusperheestä.

Olen aika melankolinen ja ajoittain masennukseen ja synkistelyyn taipuva, joten Lena tuntui todella virkistävältä tuttavuudelta.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Lena Frölander-Ulf ja Kjell Westö kertovat, miksi he eivät halua yhdessä ja siitä miten koiranpentu päätyi heidän perheeseensä. Lue koko juttu Annasta 11/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X