Kolumnit

Älä vaan mokaa somessa!

Teksti:
Pauliina Seppälä

Hahaa, juksasin. Mokaile somessa, se ei ole vakavaa. Minua naurattaa se, että kun jokin on vähän uutta, siihen suhtaudutaan ikään kuin sillä ei olisi mitään tekemistä minkään aikaisemman kanssa. Tuotetaan Facebook-etikettejä ja kerrotaan, miten siellä pitää käyttäytyä. Ei saa postata liikaa, muttei saa myöskään lurkata eli vain seurata hiljaa muiden juttuja. Jotkut tuomitsevat koko somen: ”Ihmiset vain mahtailevat siellä.” Tai: ”Ihmiset vain klikkaavat siellä typeriä kissavideoita.”

Minä sen sijaan ajattelen, että ihmiset ovat ihmisiä sielläkin. Ihmisillä on persoonallisuus myös siellä. Joku on vilkas, toinen hiljainen. Kummatkin somettavat ihan oikein.

Sosiaalinen media on paikka, jossa ihmiset kohtaavat, kuten kaduilla tai kahviloissa. Itse ajattelen, että Facebook on vähän kuin baari. Siellä törmää kaikenlaisiin tyyppeihin ja on helppo puhua aika rennosti. On aika small talkille, on aika koskettavalle avautumiselle.

Facebook on kuitenkin terveellisempi: baarissa alkoholi pehmentää estoja, somessa netti peittää punastumiset.

Mitä jos media julkaisisi käyttäytymissääntöjä baariin? Ne voisivat olla vaikka tällaisia:

Puhu lyhyitä lauseita, sillä kukaan ei jaksa kuunnella pitkiä. Laita aina mukaan jokin kiva ilme, sillä pelkkä puhe on tylsää. On tieteellisesti todistettu, että pään liike lisää ihmisten kiinnostusta. Voit siis keikutella päätäsi samalla kun puhut, ei kuitenkaan nopeasti, muuten vaikutelmasta tulee sekava, jopa outo. Max 5 lausetta puheenvuoroon! Älä puhu enempää kuin kaksikymmentä kertaa baari-illan aikana, se on spämmäystä. Muista kuitenkin osallistua, sano vähintään viisi asiaa illassa, kuuluvalla äänellä ja selkeällä artikulaatiolla. Tykkää ahkerasti muiden puheista, nyökytä ja hymyile. Voit huudahtaa ”Jep!”. Vaihtele tätä sanomalla välillä ”Aivan!”.

Jos haluat saada uusia kontakteja, voit kävellä baarissa ees taas ja vilkuilla ympärillesi, saat ehkä tykkäyksiä. Kannattaa pukeutua niin, että sinut huomataan, eläinaiheiset päähineet ovat yksi hyvä vaihtoehto. Myös kirkkaanvärinen, esimerkiksi keltainen, paita saattaa toimia.

Tykkäyksiin on syytä reagoida tai menetät seuraajasi. Tuota kiinnostavaa sisältöä läpi illan. Mieti kohderyhmääsi! Jos saat tykkäyksiä kännisiltä miehiltä, muista flirtti, muuten he kyllästyvät. Naisille toimii huudahdus ”Ihana mekko!”. Jos sanot kaikille saman, varmista, etteivät muut kuule.  

Kierrä baari vain noin kahdeksan kertaa illassa. Muuten tukit baarin lattian ja pahimmillaan baari menee jumiin.

OMA some-etikettini on tällainen: Ole oma itsesi. Mahtaile, rakasta eläinvauvoja, paasaa politiikkaa, avaudu tai älä avaudu, ole hiljainen seuraaja tai vuodata elämäsi uutisvirtaan. Netissä on tilaa!

Minun somepiirissäni mahtaillaan ja ihastellaan kissavideoita. Ihanaa, että meillä on vihdoin kulttuuri, jossa mahtaillaan! Ja kissat, iiiiih, niiin niin niin suloisia!
Mutta tämän lisäksi olen somepiirissäni myötäelänyt ihmisten rintasyöpiä, tsempannut masentunutta, antanut uraneuvoja ja pyytänyt apua.

Voi että olenkin pyytänyt ja saanut apua. Somessa saamani avun ansiosta olen ollut mukana perustamassa yhtä yhteisörahoituspalvelua (Mesenaatti.me), yhtä joukkoistettua kirppisfestivaalia (Siivouspäivä), yhtä naapuriavun sosiaalista mediaa (Nappi Naapuri), yhtä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen tukiverkostoa (Refugee Hospitality Club), yhtä katutaidekonseptia, joka viimeksi kuvitti koko Myyrmäen aseman (Multicoloured Dreams), yhtä ihanaa illallistapahtumaa, jossa ihmiset tuovat pöytänsä pitkin kaupunkia (Illallinen taivaan alla) ja muutamaa muuta. Jos olisin lukenut some-etikettejä ja vältellyt mokaamista, mitään näistä projekteista ei olisi tehty.

Jos sosiaalinen media pitäisi kiteyttää yhteen lauseeseen, valitsisin tämän: ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa kaikilla ihmisillä on yhteys toisiinsa. Mielestäni tämä on aika hyvä asia.

<3 some. Jatkakaa mokailua!

Pauliina Seppälä

Pauliina Seppälä on yrittäjä ja kevyen sarjan maailmanparantaja, jonka saa parhaiten kiinni sosiaalisesta mediasta.

X