
Juha Itkosen kolumni: Erikoinen Lidl-ostos aukaisi suut kassajonossa – seurasi kolmen asiakkaan juttutuokio, joka piristi kaikkien päivää
Ovatko tuntemattomien väliset arkijuttelut vaarassa kadota suurten ikäluokkien mukana? Yritän vaalia arvokasta perintöä ja poistua välillä älypuhelimeni kuplasta, Juha Itkonen kirjoittaa.
Ovatko tuntemattomien väliset arkijuttelut vaarassa kadota suurten ikäluokkien mukana? Yritän vaalia arvokasta perintöä ja poistua välillä älypuhelimeni kuplasta, Juha Itkonen kirjoittaa.
Muutama viikko sitten Lidlin kassalla huomioni kiinnittyi edelläni asioineeseen mieheen. Viisi punaista ruusukimppua on tavallisena maanantaiaamuna poikkeuksellinen ostos. Ladoin maitopurkkejani hihnalle ja mietin, mitä mies aikoi kukillaan tehdä.
Mies kertoikin itse. ”Tulee kalliiksi tämä avioliitto”, hän sanoi pakatessaan ruusujaan muovipussiin. ”Hääpäivä tänään. Se on aina ollut ruusu jokaisesta vuodesta. Ja nyt ollaan oltu vaimon kanssa 49 vuotta naimisissa.”
”Sanoin miehelle, että tämä vuosihan oli vielä hyvä: hän sai pitää yhden ruusun itse.”
Sanoin miehelle, että tämä vuosihan oli vielä hyvä: hän sai pitää yhden ruusun itse. Sanoin myös olevani siinä käsityksessä, että avioerot ne vasta kalliiksi tulivatkin. Mies myönsi tämän todeksi.
Jonossa takanani ollut mies puolestaan avarsi keskustelua tasa-arvodebatin suuntaan ja mietti, miksi miehet harvoin saavat hääpäivinään samanlaisia ruusulasteja. Vaihdoimme muutaman ajatuksen tästäkin ja poistuimme sitten tahoillemme.
Suomalaiset uskovat liikuttavan vahvasti omaan puhumattomuuteensa. Kaurismäen elokuvat ovat levittäneet vaitonaista imagoa tehokkaasti ulkomaille.
Ja tokihan se toimii, ainakin noin erottautumismielessä. Kun kymmenen vuotta sitten asuimme Saksassa, huomasin itsekin meneväni leikkiin mukaan. Joku kielikurssilaisistamme oli kuullut, että Suomessa ystävykset saattoivat mennä kahvilaan ja istua siellä tunnin puhumatta toisilleen mitään. Pitikö se paikkansa? Minä ja vaimoni nyökyttelimme. Totta kai, sellainen on Suomessa aivan tavallista.
Mutta eihän se oikeasti ole. Tietääkseni kukaan Suomessa ei käyttäydy näin. Kaurismäkeläisessä mytologiassa mykät huoltoasemien kahvilatkin ovat todellisuudessa varsinaisia keskustelukerhoja. Mitä pienempi paikkakunta, sitä tärkeämpi on huoltoaseman kahvilan sosiaalinen funktio.
Saunakulttuurimmekin on puheliasta ja yhteisöllistä. Saksalaisessa saunassa kuiskauskin on liikaa ja hierarkia korkea: ainoastaan virallinen Saunameister saa heittää löylyä. Suomalaisessa uimahallissa pikkulapset käyvät lappomassa vettä kiukaalle. Juttelu omalla porukalla on sallittua, ja välillä keskustelu leviää luontevasti koko saunan laajuiseksi.
Joitakin saunajuttelijat ilmeisesti ärsyttävät. Minusta tällainen spontaani viestintä taas on ihmisuskoa vahvistavaa, silloinkin kun itse osallistun vain kuuntelijana tai olen puhujien kanssa eri mieltä. Lyhyet ystävällismieliset sananvaihdot toisilleen tuntemattomien ihmisten kesken piristävät päivää. Kaupastakin huomasin poistuvani tuona maanantaina paremmalla tuulella kuin olin ollut sinne tullessani.
”Haluan Suomen, jossa vieraatkin ihmiset juttelevat keskenään arkisissa tilanteissa.”
En siis halua hiljaista Suomea. Haluan Suomen, jossa vieraatkin ihmiset juttelevat keskenään arkisissa tilanteissa. Mutta tietenkin Suomi muuttuu jatkuvasti, ja tässä suhteessa ehkä huonompaan suuntaan.
Ruusumies oli eläkeikäinen, sehän on selvää jo ruusujen määrästä. Ja kun nyt ajattelen asiaa, huomattava osa tällaisista siellä täällä kohtaamistani spontaaneista keskustelunavaajista on jo työelämästä poistuneita. Tietenkin siinä iässä on yleensä enemmän aikaa kuin nelikymppisenä. Stressitasot ovat matalammalla.
Mutta ehkä kyse ei ole pelkästään siitä. Luin äskettäin tutkimuksesta, jonka mukaan suuret ikäluokat ovat sosiaalisissa suhteissaan poikkeuksellisia. Heillä on esimerkiksi enemmän läheisiä ystäviä kuin lapsillaan. Ja jotenkinhan se käy järkeen. Heitä on ollut paljon. Heidän on ollut pakko tulla keskenään toimeen paljon nykyistä ahtaammissa kodeissa ja koululuokissa. Myöskään mahdollisuutta paeta todellisia ihmiskontakteja virtuaalisiin ei ole ollut. Tilanteisiin on ollut pakko mennä.
”Suuria ikäluokkia moititaan paljosta, mutta heillä on myös kiistattomia sosiaalisia taitoja, jotka katoavat heidän mukanaan.”
Suuria ikäluokkia moititaan paljosta, mutta heillä on myös kiistattomia sosiaalisia taitoja, jotka katoavat heidän mukanaan. Se surettaa, sillä olen elänyt tämän ikäluokan miesten ja naisten kanssa koko kohta 50-vuotisen elämäni. Heidän tapansa olla maailmassa on minulle läpeensä tuttu.
Yritän siis vaalia arvokasta perintöä ja ottaa kontaktia. Olla hakematta turvaa älypuhelimeni kuplasta. Katsoa ihmistä, ja avata välillä suunikin. Siitä seuraa harvoin mitään pahaa.

Juha Itkonen on kirjailija ja perheenisä, joka yrittää muistaa huomata ihmeet ympärillään. Anna Juhalle palautetta: juha.itkonen@icloud.com
Kommentit
Seisoin Amos Rexin jonossa tänään ja taakseni tuli eläkeläispariskunta Tampereelta. Jonotusaika 30 min meni mukavasti. Juttua riitti sekä taiteesta että matkakohteista. Näyttelyn jälkeen törmättiin vielä viereisessä kahvilassa ja vaihdettiin tuntoja näyttelystä. Tällaiset kohtaamiset ovat elämän suola ja piristävät kummasti päivää.
Kommentit
Pyörittelin kahta eri puutarhaletkua rautakaupassa. Toinen maksoi markan metri, toinen kympin. Samaa pyörittelyä teki vieressäni keski-iän ohittanut pariskunta. ”Onko tämä muka niin paljon parempi letku?”
Valitsin kalliimman letkun. Viereisen pariskunnan mies laittoi kärryynsä saman letkun ja tokaisi minulle ”Nähdään tässä kymmenen vuoden päästä ja vertaillaan kokemuksia, menikö valinta oikein.”
Vaihdettiin muutama lause pettymyksen tuottaneista puutarhaletkuista.
Toivottavasti heillä on kaikki hyvin.
Jäi hyvä mieli.
Olen kasvanut perheessä missä jutustelu ihmisten kanssa on täysin normaalia. Itse asiassa, olin jo lapsena yllättynyt kun tapasin koulukavereiden vaisuja vanhempia. Oli ehkä luontevaa, että muutin ulkomaille ja tulin vieläkin isommaksi vieraille jutustelijaksi. Ja aktiivisesti pyrin täällä ulkomailla rikkomaan stereotypioita oudoista suomalaisista mitä suomalaiset itse itsestään levittävät, jopa ulkosuomalaiset. En itsekään tunnista stereotypioissa omia maanmiehiäni.
Huomaan myös kesäisin Suomi-lomilla miten paljon olen muuttunut. Kauniina päivänä jos vastaantulija ottaa katsekontaktia, odotan ulkomaiseen tyyliin jotakin mukavaa pientä kommenttia kauniista säästä tai jaetusta ilosta olla ulkona nauttimassa. Joka kerran olenkin saanut moitteita ja itsestään tyytyväiset polkupoliisit ovat jatkaneet myhäillen matkaa. Saivathapan omasta mielestään taas yhdelle liian iloisen näköiselle ihmiselle pahan mielen.
Tottakai ihmisille puhutaan. Kuopiossa pidetään peräti loukkaavana, jos vieraalle siis henkilölle, jonka tapaat puhe-etäisyydellä, ei sano mitään!
Hyvä kirjoitus!
Taitaa paljon riippua paikkakunnastakin. Itä-Suomessa vieraille puhuminen on hyvin tavallista kun taas pääkaupunkiseudulla ihmiset tuntuvat olevan niin kiireisiä, että edes kassahenkilöä ei tervehditä!
Minäkin juttelen usein ihan tuntemattomien kanssa sopivalla hetkellä. Johtuneeko siitä, että olen isän puolelta ruotsalainen ja äidin puolelta savolainen. Maailman pahin yhdistelmä kuulemma…Aina on ollut juttelulle hyvä vastaanotto. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla on kyllä paljon tuppisuita. Näkee jo päällepäin kenelle ei kannata avata suunsa. Joskus pieni hymykin ilahduttaa, varsinkin nyt kun maskit luojan kiitos ovat poistuneet melkein kokonaan.
Ennen kännyköitä oli tavallista, että antauduttiin juttelemaan pitkillä bussi- tai junamatkoilla vierustoverin kanssa.
Olisinpa saanut olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa tätä hienoa keskustelua. Mies, joka osti ruusukimput halusi selvästikin tuoda muiden tietoon pitkän avioliittonsa ollen siitä ylpeä ja ilmiselvästi rakasti vaimoaan syvästi. Olen niin kade näille pitkille liitoille ja olisin halunnut omanikin kestävän elämäni loppuun asti. Niin ei vaan käynyt. 20 vuotta ja 4 muksua on silti enemmän kuin olisin ikinä uskonut saavani! Vaalikaa rakkautta ja kilvoitelkaa kehumisessa toisianne!
Hyvä kolumni. Mutta todellinen pihvi oli tässä:
”Jonossa takanani ollut mies puolestaan avarsi keskustelua tasa-arvodebatin suuntaan ja mietti, miksi miehet harvoin saavat hääpäivinään samanlaisia ruusulasteja.”
Että jos teidän miehenne on yhtään ruusuihin päin, niin nyt on aika toimia!
On hissipuhe, kassapuhe ja saunapuhe. Minulle oli mieluista nuotiopuhe, joka tuli esille kun iltaisin jäin leireillä mm partiossa ollessani, istuskelemaan nuotion valossa iltamyöhään ja jopa aamullakin aikaisin. Joku tuli mukaan tarinoimaa. Eräs naapurini myös aikoinaan huuteli tontin reunalta, että ”tuu sanalle”. Ei pidä olla tuppisuu silloin kun toisen tapaa.
Kyllä suomalainen puhua osaa, kun itse vain rohkeasti suunsa avaa. Kiusallista on olla vaikkapa hississä, jossa kaikki katselevat puhelinta tai seiniä. Kassajono menee jutustellessa paljon nopeammin ja taksijonossa on jutustelu tuottanut yhteisen kyydin, kun samaan suuntaan menossa.
Saan aina keskustelun ihmisten kanssa kaupoissa, joissa on itsepalvelukassa.Kun kovaääninen kertoo niistä, totean itsekseni, että haluan säilyttää teillä työpaikat ja haluan ihmiskassan aina. Keskustelu pyörii esim. laskeeko hinnat kun ei tarvitse ihmistyötä jne…
Itse näin 55+ naishenkilönä aloita usein keskustelun vieraidenkin kansaa juurikin kaupassa, jääkkekkopelissä jne. Jälkikasvu mutisee että onko pakko jokapaikassa kaikkien kanssa puhua mutta ikä onneksi aiheuttaa sen että ” ”nolous” on kadonnut jo vuosia sitten. Yleensä lyhyetkin keskustelut saavat juurikin paremmalle tuulelle ja monen kanssa ollaan moikkailututtuja oltu jatkossakin
Itse, 85 v, yritän myös ottaa kontaktia viearaisii ihmisiin kaupassa, metrossa jne. On hauskaa.
Olen surullinen nähdessäni nuorempaa polvea joka koko ajan vain tuijottaa puhelinta. Lapsenlapseni oli käymässä pari vuorokautta enkä saanut koko aikana kunnon puhekontaktia koko aikana hän joko tuijotti telkkaria tai puhelinta. Tähänkö ollaan menossa?
Tai ehkä vika on minussa, liian vanha ja ikävä?
Juha Itkonen. Niin tykkään sun ajatusmaailmasta. Hienoa, että teet ja kirjoitat!
Minä, kuuskymppinen, vaihdan usein sanaa tai keskustelen pitempäänkin vieraiden ihmisten kanssa kaupungilla.
Muistuu mieleeni tapaus työpaikkaruokalasta. Viereiseen pöytään tuli kaksi miestä ja kiinnitin huomiota siihen, että he eivät puhuneet sanaakaan keskenään ruokailun aikana. Syötyään annoksensa, nousivat ylös ja menivät pois. Ajattelin tuolloin, että nämä kaksi nelikymppistä kaveria olivat varmaan tehneet töitä yhdessä jo tosi kauan, ja tunsivat toisensa hyvin, olivat samantyyppisiä, ei ollut tarvetta turinaan lounaalla.
Seisoin Amos Rexin jonossa tänään ja taakseni tuli eläkeläispariskunta Tampereelta. Jonotusaika 30 min meni mukavasti. Juttua riitti sekä taiteesta että matkakohteista. Näyttelyn jälkeen törmättiin vielä viereisessä kahvilassa ja vaihdettiin tuntoja näyttelystä. Tällaiset kohtaamiset ovat elämän suola ja piristävät kummasti päivää.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous