Kolumnit

Marianna Stolbowin kolumni: Miksi ikä ja pukeutuminen ovat yhä lyömäaseita naisia vastaan?

Sekä ikä (suuntaan tai toiseen) että ulkonäkö (pukeutuminen/tyyli) ovat aina olleet lyömäaseita naisiin kohdistuvassa kritiikissä. Miesten poliittista osaamista ei samoilla mittareilla mitata, Marianna Stolbow kirjoittaa kolumnissaan.
Teksti: Marianna Stolbow

Konkaritoimittaja lohkaisi kolumnissaan täyslaidallisen ministereitämme vastaan kirjoittaen kokemattomuudesta, osaamattomuudesta ja tyylittömyydestä. Somekeskusteluissa teksti puolestaan torpattiin myöhäiskeski-ikäisen myrkyllisen tädin purkauksena. Tiedättehän ne, jotka ”tekevät nuorempien naisten työelämästä aina vittumaista”.

Näin lensi bumerangi suuntaan ja toiseen.

”Miesten poliittista osaamista ei samoilla mittareilla mitata.”

Joillekin on lähtökohtaisesti helpompi uskoa keski-ikäisen miehen kuin nuoren naisen osaamiseen. Toisille taas naisen korkea ikä on takuuvarma merkki kitkeryydestä ja kyvyttömyydestä nähdä asioita objektiivisesti.

Itsekin haukoin henkeä lukiessani kokemattomuus­arvostelun ohella kukkamekkokritiikin. Siis siinä hallituksessa, jossa on kovan koulutustason omaavia naisministereitä, tähtäimeen kelpasivat jopa kankaiden kuosit!

Arvostelussa valitettiin (nais)ministereittemme mahdottomuutta olla tiukkoja ja kyvykkäitä neuvottelijoita koska ikä ja kukkamekko. Aseet ja asenteet ovat väsymykseen saakka samoja: sekä ikä (suuntaan tai toiseen) että ulkonäkö (pukeutuminen/tyyli) ovat aina olleet lyömäaseita naisiin kohdistuvassa kritiikissä. Miesten poliittista osaamista ei samoilla mittareilla mitata.

Lue myös: ”Vain minä päätän, miltä näytän” – Olli Herman, Ujuni Ahmed ja muut kertovat, mitä meikkaaminen heille merkitsee

Vaan miksei kukaan maininnut Boris Johnsonia, joka kampauksestaan huolimatta sai tahtonsa läpi, Britannian irti EU:sta ja sitä kautta maansa haluamaansa kaaokseen. Entäpä Donald Trump? Hän pääsi maailman vaikutusvaltaismmalle paikalle Yhdysvaltain presidentiksi sillä tukalla! Tyyli ei ollut esteenä eikä kokemattomuus.

”Oikeasti tämän hallituksen kohtaamia haasteita ei voitu ennakoida eikä harjoitella.”

Kirjoituksen mukaan meidän ministereidemme ei tulisi hankkia kokemusta vasta hallituksessa vaan jo sitä ennen. Missäkö? Eurooppalaisissa huippuyliopistoissa tai Brysselissä! Kirjoituksessa kehuja sateli nuoremmille eurooppalaisille ministereille. Miehille.

Oikeasti tämän hallituksen kohtaamia haasteita ei voitu ennakoida eikä harjoitella. Tähän asti on selvitty upeasti.

Suomessa pääministerien ikä on ollut keskimäärin 52 vuotta. Nimityshetkellä Sanna Marinin hallituksen keski-ikä oli 47 vuotta. Konkkaronkalla on siis sekä kokemusta että tuoreutta. Jälkimmäinen tarkoittanee niitä paljon kaivattuja uusia näkökulmia, jota tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan.

”On hienoa, että maata rakennetaan niiden(kin) voimin, joiden intresseissä on elää täällä hyvää elämää myös 50 vuoden päästä.”

Vaikka hallituksemme suosio on yhä huippulukemissa, aina välillä nostaa päätään käsittämätön tytöttelyasenne, joka tietenkin kertoo siitä, kuinka arvostelija luottaa, kasvatuksesta johtuen ja sitä kyseenalaistamatta, keski-ikäisiin miehiin enemmän kuin nuoriin naisiin. Kansallinen unilukkarimmekin ärtyy, jos pääministeri ehtii twiitata ennen häntä. Siksi tuntuu, että jokin nuoremmissa tekijöissä vaivaa jopa vallanpitäjiä, enkä minä keski-ikäisenä naisena yhtään ymmärrä miksi.

Kun on saanut uurastaa ja tehdä riittävästi kiinnostavia työtehtäviä, mikään ei ole mieluisampaa kuin kehua ja tukea nuorempia, jotka janoavat menestystä ja tuloksia.

On hienoa, että maata rakennetaan niiden(kin) voimin, joiden intresseissä on elää täällä hyvää elämää myös 50 vuoden päästä. Konkaripoliitikon kiinnostuksen kohteena on joskus välitön intressi, lyhyen aikavälin etu.

Annan itse mieluusti kehut niin kokemattomammalle kollegalle kuin hallituksen nuorelle jaksavalle ja osaavalle ministeristölle. En koe, että se olisi minulta pois, vaikka kärkinimet eivät edustakaan omaa ikäpolveani. He joutuvat vastaamaan päätöksistään vielä pitkään, ja sekin saa minut luottamaan viisaaseen päätöksentekoon.

”On aika uskoa, ettei keski-ikä tee naisesta(kaan) auttamattomasti vaikeaa vastarannankiiskeä.”

Osaaminen ei asu kankaan valinnassa eikä jalkojen, vaan korvien välissä. Ei olisi Angela Merkelkään pelkällä toimittajan kehumalla jakkupuvulla pitkälle pötkinyt. Aivoja siinä on tarvittu. Ja sitä kuuluisaa kokemusta, jota kartutetaan juurikin ministerin työtä tekemällä.

Samalla tavoin on aika uskoa, ettei keski-ikä tee naisesta(kaan) auttamattomasti vaikeaa vastarannankiiskeä. Kitinän taustalla lienevät henkilökohtaisemmat syyt, eikä tämä asenne koske kaikkia 50 ylittäneitä naisia – niin kuin ei miehiäkään. Sedättely ja tädittely on aivan yhtä älytöntä kuin aikuisten ihmisten tytöttely tai pojuksi nimittely.

X