Kolumnit

Marianna Stolbowin kolumni: Rakkaudesta rahaan – ja miksi aiheesta kannattaa puhua jo heti suhteen aluksi

Raha paljastaa valtasuhteita. Yhdelle se antaa mahdollisuuden hallita, toinen kokee taloudellisen vallan jopa seksuaalisesti mielenkiintoiseksi, turvan merkiksi, kirjoittaa Marianna Stolbow.

Teksti:
Marianna Stolbow

Raha paljastaa valtasuhteita. Yhdelle se antaa mahdollisuuden hallita, toinen kokee taloudellisen vallan jopa seksuaalisesti mielenkiintoiseksi, turvan merkiksi, kirjoittaa Marianna Stolbow.

Arjen talousosaamisesta keskustellaan nyt paljon. Martat kouluttavat nuorisoa ja kannustavat vanhempia puhumaan lastensa kanssa rahasta selkeästi ja kiertelemättä.

Siis niin kuin seksistä? Onko raha oikeasti ihmissuhteissa jokin tabu? Tilastojen mukaan suomalaisissa parisuhteissa ainakin riidellään rahasta enemmän kuin muualla.

Raha on läsnä parisuhteissamme aivan ensi metreiltä lähtien. Oletanko tai odotanko jotain siitä, kumpi tarjoaa? Jaammeko kaikki kulut? Soljuvatko maksutilanteet kitkatta vai neuvotellaanko niistä liikaakin? Hämmentääkö uuden tuttavuuden rahankäytössä jokin? Havainnoimme toisen löperöä tai ylitiukkaa suhdetta euroihinsa – mutta syytä olisi pohtia myös omia oletuksiamme ja odotuksiamme. Peiliin katsominen on aina terveellistä. Meidän ei tarvitse olla samanlaisia rahankäyttäjiä, mutta aiheesta puhuminen ei saisi muuttua ongelmaksi.

Valitettavasti emme parisuhteen alkumatkalla nosta mieluusti puheeksi itsellemme hämmentäviä aiheita, varsinkaan sellaisia, joista saattaisi tulla erimielisyyttä tai joiden käsittely voisi toisesta tuntua tahdittomalta. Eikö uuden tuttavuuden kanssa siis ole sopivaa puhua rahasta? Eikö sillä ole niin suurta merkitystä? Sillä todellakin on merkitystä!

”Raha on läsnä parisuhteissamme aivan ensi metreiltä lähtien.”

Arjen rahakeskustelutaidot on usein opittu jo kotona. Rahasta puhuminen ei kerro siitä, onko raha itsessään minulle erityisen tärkeää. Mutta se osoittaa, että ymmärrän sen näyttelevän parisuhteessa isoa roolia.

Suurin kysymys on, kuinka iso merkitys rahalla ostettavalla mielihyvällä on arjessamme. Se vaikuttaa ratkaisevasti suhteen ilmapiiriin sekä prioriteetteihin. Entä kuinka paljon raha merkitsee oman itsetunnon rakentamisessa? Onko raha ennen kaikkea tie turvaan vai tehdäänkö rahalla sinuun vaikutus?

Ja kun toisen rahankäyttö ärsyttää, uskallatko ottaa asian puheeksi vai pelkäätkö olevasi se kuuluisa hankala ihminen ja siksi annat olla? Ei kannattaisi, sillä kivi kengässä alkaa ajan myötä tehdä todella kipeää. Nipottaako toinen liikaa vai pettääkö lupauksensa? Rahasuhteemme yhteensovittelu kertoo meistä muutakin kuin sen, millaisia rahankäyttäjiä olemme.

Haluaako rahaneuvoja-kumppanisi asettua yläpuolellesi muissakin kysymyksissä? Pyrkiikö hän kontrolloimaan ja hallitsemaan ylipäätään? Vai osuvatko neuvot huonoon itsetuntoosi, etkä siksi ota fiksujakaan vinkkejä vastaan? Ehkä tunnet itse turvattomuutta kumppanin holtittomuuden edessä, sillä vaikuttaa, ettei yhteinen tulevaisuutenne suunnitelmineen ole hänelle yhtä tärkeää kuin sinulle. Onko oma huolesi ylimitoitettua vai onko kumppani epäluotettava muissakin asioissa, kun rahahanat eivät millään pysy kiinni?

Raha paljastaa valtasuhteita. Yhdelle se antaa mahdollisuuden hallita, toinen kokee taloudellisen vallan jopa seksuaalisesti mielenkiintoiseksi, turvan merkiksi. Joissakin rahan paljous herättää epävarmuutta tai vuolas rahankäyttö on ennen kaikkea merkki huonosta itsetunnosta, jolla kompleksinen pönkittää haperoa sisintään.

Ja vaikka rahankäyttö kertoo joskus aidosta sitoutumisesta suhteeseen, raha myös köyttää kuristavalla tavalla yhteen pareja, joissa ero soisi molemmalle tyynemmän arjen.

Rahapuheessa pätevät samat säännöt kuin kaikessa: nosta asiat esille kertomalla suoraan siitä, mitä tilanne itsessäsi herättää. Suhteen ennuste on paljon parempi, kun lauseet aloitetaan minä- eikä sinä-sanalla. On eri asia täräyttää, että sinun rahankäyttösi ärsyttää kuin todeta, että tietyt tilanteet herättävät minussa turvattomuutta, surua tai huolta.

Älä siis peittele edes suhteen alussa miellyttämisen halussa näkemyksiäsi rahan merkityksestä tai eriäviä mielipiteitäsi, sillä ajan myötä erot kuitenkin pomppaavat pintaan. Eikä erilaisuus kaada suhdetta vaan se, ettei itsetunto riitä keskustelemaan poikkeavista näkemyksistä. Ettei ole uskallusta olla omaa mieltä, kyseenalaistaa omia uskomuksia tai taitoa perustella näkemyksiään. Sopimisen taito kumppanin kanssa, rahan rooli sekä kaikenlaiset arjen valinnat on luontevaa käydä läpi hyvin jo tutustumisvaiheessa. Todellisuus paljastuu ajan myötä teoissa.

Kompromissi- ja neuvottelutaitoja kaivataan niin monessa asiassa matkan varrella. Eikä raha tee tässä poikkeusta.

Marianna Stolbow

Marianna Stolbow on kirjailija ja kouluttaja, joka etsii vastausta kysymykseen,
mitä rakkaus on.

X