Kolumnit

Oodi selluliitille

Teksti: Sari Helin

Vieraiden naisten perät. Niitä olen tuijottanut koko kesän eri maissa, eri uimahalleissa, eri uimarannoilla, pukuhuoneissa ja saunoissa, joiden hämärässä selluliitin tutkiminen tosin on hivenen epätarkkaa. Yhden kesän mittaisen selluliittitutkimukseni perusteella voin sanoa, että se  on yksi naisten turhimmista murheista. Se on vähän kuin murehtisi sitä, että voi voi kun mulla on tämä pikku pää täällä hartioiden välissä. Selluliittia on nimittäin kaikilla.

Oodi selluliitille

Selluliittia on urheilijanaisilla, laihoilla naisilla, pulskilla naisilla, eri näköisissä reisissä, pakaroissa ja joskus myös mahassa. Selluliittia oli myös 25-vuotiaalla jumalattarella, joka juoksi USA:n nuorten maajoukkueessa pikamatkoja.

Jotkut väittävät, että 98 prosentilla yli teini-ikäisistä naisista on sitä, toiset, että yli 90 prosentilla. He, joiden selluliitti ei näy, ovat paksunahkaisia kuin norsut. Tämän kaiken takia selluliitin vastainen taistelu on täydellistä ajanhukkaa – kuka haluaa vakavissaan käydä kisaa norsun kanssa peräpään sileydestä?

Selluliitista on tehty yksi naiseuden perus-, ellei suorastaan peräsynneistä, joita naisen pitää yrittää epätoivoisesti lakaista maton alle. Kun ensin on kokeilu tulokseton kuivaharjaus, käyty sen päälle yhtä tuloksettomissa kauneussalonkien tarjoamissa kalliissa selluliittihoidoissa, juotu ja syöty selluliittia estävästi ja lyhennetty sillä tavalla elämää, jää viimeiseksi vaihtoehdoksi enää selluliitin verhoaminen.

Selluliittiverhojen naurettavin muoto ovat sarongit, joita mukamas käytetään bikinin päällä tyylisyistä, vaikka niillä vain hunnutetaan luonnon kasvattamaa appelsiini-ihoa. Hävettää. Me mukamas länsimaiset naiset paheksumme uskontonsa takia hunnutettuja naisia, vaikka olemme itse valmiita verhoamaan peräpäämme vain sen takia, ettei se näytä samalta kuin Gisele Bündschenin pylly photoshopatuissa kuvissa. Giselelläkin on muuten takuulla selluliittia.

Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta se on elämä, joka aiheuttaa selluliitin. Me tulemme naisiksi, rakastumme, eroamme, syömme hyvin, juomme hyvin, juhlimme, itkemme, elämme arkea, roikumme ruuhkavuosissa – joka tapauksessa elämme. Elämän jäljet näkyvät meissä ihona, jossa on virheitä. Siinä ihossa on aknearpia, kraatereita, luomia, karvoja ja selluliittia.

Koska selluliitti on todistus siitä, että hauskaa on pidetty, sitä pitäisi ylistää eikä yrittää pestä pois juuriharjalla. Selluliitti ansaitsee tulla näkyviin liian pienistä sortseista, mahoista, käsivarsista ja rintsikoiden olkainten alta. Jos nainen on kantanut lapsia, ruokkinut heitä rinnoillaan ja valvonut öitä, maailman pitäisi nähdä selluliitti samanlaisena ruusukkeena kuin mitä koirille jaetaan koiranäyttelyssä.  Tai vaikka ei olisi kiehuttanut elämäänsä juuri niissä liemissä, jokaisella meillä on oma elämän sotamme joka tapauksessa. Selluliitti on elämän lahja naiselle ja nainen on lahja elämälle.

Me naiset teemme selluliitista itsellemme rajoitteen ja kärsimyksen. Me kuvittelemme, että emme kelpaa muille, jos meidän reitemme ja persuksemme ovat epätasaiset. Tätä samaa mantraa hokevat menestyvät tohtorinaiset tai kotona menestyvät kotiäidit, mikä on varsin järkyttävä kuva siitä, miten heikoissa kantimissa on naisen itsetunto. Me varomme kuntosalien pukuhuoneissa näyttämästä paljasta pintaa muille naisille ja pyrimme seksiin pimeässä tilassa. Tosiasiassa miehiä ei voisi muuten vähempää kiinnostaa selluliitti siinä kohtaa, kun ollaan pääsemässä toteuttamaan rakkauden hekumaa.

Miehilläkin on selluliittia, mutta miehet eivät edes lähtökohtaisesti tiedä, mitä se on. He katsovat mieluummin lätkää, automainoksia tai rautakaupan valikoimaa kuin pakaran alaosaa tai reiden ulko-osaa.

Miesten lihomisen ja laihtumisen tuomat raskausarvet sekä roikkuvat miestissit eivät herätä kantajassaan juuri huomiota ennen kuin viimeksi mainitut ohittavat kuppikoossa oman emännän varustuksen. Jostain syystä en mitenkään pysty kuvittelemaan miestä harjaamassa miestissejään juuriharjalla.

Selluliitti on ja johtuu siitä, että olemme naisia ja meillä on naisten hormonitoiminta. Se johtuu perimästä ja sen kehitystä voi kiihdyttää syömällä paljon sokereita ja rasvoja sekä vähän kuituja. Kireät vaatteet kuulemma aiheuttavat selluliittia, samoin kuin myös istuminen ja seisominen aloillaan sekä tupakointi.

Mikä tärkeintä, selluliitilta ei säästy kukaan kuin vasta haudassa ja on se sääli, jos sinne asti pitää mennä henkinen tunika muhkuroiden verhona.

X