Kolumnit

Sami Sykkö: Ei pöntömpi tulevaisuus

Teksti:
Sami Sykkö

Viime aikoina on alkanut haiskahtaa hieman siltä, että tietotekniikka hiipii sinne, missä kuninkaatkin käyvät yksin.

Kannatan kyseistä kehitystä!

Aikoinaan ulkohuussissa joutui pakertamaan vain lehti ja kärpäset viihdykkeenään. Tylsää! Mutta nyt meillä on pelit ja vehkeet eli kännykät ja tabletit, ja voimme lirutellessakin olla yhteyksissä koko maailmaan – ja hoitaa työt siinä ohessa. Yhtäkkiä pönttö on tapahtumien keskipiste ja multitaskaajan tehotyöpiste, eikä sekuntiakaan elämästä valu hukkaan.

Erään tutkimuksen mukaan lähes puolet amerikkalaisista puhuu jo pönttöpuheluita. Suomalaisten luvut olisivat taatusti kovemmat, jos asiaa tutkittaisiin. Amerikkalaisethan vastaavat puhelimiinsa, jos heille sattuu sopimaan, kun taas tunnollinen suomalainen vastaa vaikka kesken, no, kaikenlaisten hommien.

Kuulin uudesta pönttöpuhelinkulttuurista tilaisuudessa, jossa merkittävä suomalainen kylpyhuonekalusteiden valmistaja esitteli uutuuksiaan. Niihin kuuluu muiden muassa entistä helpommin siivottava pönttö.

Vaikka se oli kiintoisa tuttavuus, huikeita olivat tilaisuudessa kuullut trendihaistelija Virpi Vaittisen ennusteetkin. Sillä arvon lukija, kylpyhuoneesta ei todella ole revitty irti kaikkea!

Kylpyhuone on pian R-kioskin kaltainen keskus, jossa onnistuu saman katon alla lähes kaikki – jos edes osa visioista toteutuu.

Haluaisitko kylpyhuoneessa käydessäsi saada selville myös virtsa-arvosi? Järjestyy!

Tekeekö mieli tutkituttaa salmonellasi tai verenpaineesi? Hoituu!

Ja jos raja-arvoissa on heittoa, tulevaisuuden kylpyhuone ottaa yhteyden lääkäriisi. Jo nyt on kehitetty seinäsensoreita, jotka mittaavat sydämesi sykkeen, ja se on vasta alkua.

Vietämme yhä enemmän aikaa tilassa, joka on aina tarjonnut laatuaikaa itsemme seurassa. Ihminen katsoo elämänsä aikana varmaan tuhansia tunteja kylpyhuoneen peiliin ja miettii hiuksiaan, meikkiään tai ryppyjään.

Pian peili voi tarjota paljon enemmän kuin peilikuvan: se ottaa selfien ja belfien ja tarvittaessa tilaa ajan personal trainerillesi, kampaajallesi ja plastiikkakirurgillesi.

Venäjällä toimii jo kosmetiikkayritys, joka hinnoittelee tuotteensa peilissä näkyvien kasvojen ilmeen iloisuuden mukaan.

Enää pitäisi tietää, nostaako iloinen ilme kosmetiikan hintaa vai laskeeko se sitä?

Ai että miksi käyn kuumana vaivaisesta märkätilasta, jota ei edes luokitella huoneeksi? Koska olen kylpyhuoneiden suurkuluttaja, kylpijä extraordinarie. Voisin lillua kylvyssä päivittäin, mikä ei ole tietysti mitään siihen verrattuna, että muotisuunnittelija Tom Ford on kertonut kylpevänsä kuusikin kertaa päivässä.

Edellisessä kodissani kylpyhuone oli makuutilaa suurempi. Ja vain siellä oli kristallikruunu, kattomaalaus ja punaiset samettiverhot. Mutten osannut edes haaveilla, että kylpyhuone voi piankin korvata lääkäri- tai ostoskeskuksen. Toiveeni ovat olleet vaatimattomampia, kuten että kylvyssä voisi lukea sivujen kastumatta.

Enää sekään ei näytä utopialta. Ranskassa on jo kuulemma suunniteltu ranneketta, joka heijastaa ruudun käsivarteen. Siitä voi sitten lukea kirjat, selata sähköpostit ja katsella elokuvat.

Sitten ei tarvitsekaan poistua kylpyhuoneesta enää koskaan.

Mietitte ehkä moraalikysymyksiä? Ihmisellä lienee oikeus yksityisyyteen edes kylppärissään? Milloin valvonta, tarkkailu ja raportointi menevät liian pitkälle?

Emme kai halua, että kylpyhuone on kuin mini-DDR. Oikeassa Itä-Saksassahan Stasin väitetään kirjanneen raportteihinsa jopa taitoluistelun olympiavoittajan Katarina Wittin seksisessiot.

Tulevaisuuden kylpyhuone pystynee Stasiakin tarkempaan analyysiin: hormonitasomme mittaamalla se saa selville senkin, oliko akti tyydyttävä.

Ehdotan yksinkertaista ratkaisua: katkaisinta, jonka takana koko tekniikka on. Sen voi kytkeä päälle, jos sattuu siltä tuntumaan.

Ja jos saisi vielä esittää pari pikkuruista toivetta, niin voisiko joku neropatti kehitellä itsestään peseytyvän pöntön ja laitteen tai toiminnon, joka ripustaisi paikoilleen ne neljä pyyhekoukkua, jotka ovat odottaneet kiinnitystä neljä viime vuotta?

Sami Sykkö

Sami Sykkö on vapaa kirjoittaja ja muotikommentaattori, jonka mielestä taitava räätäli on ihmiselle yhtä tärkeä kuin pätevä lääkäri.

Anna Samille palautetta: sami@samisykko.com

Samin aiemmat kolumnit löydät täältä

X