Kolumnit

(Tasa-)arvon mekin ansaitsemme!

Teksti: Sami Sykkö

Oletteko panneet merkille sydäntalven kevyimmän trendin – entisten naisministereiden kadonneet kilot?

Jaden Smith

Muodin edelläkävijä? 17-vuotias Jaden Smith on käyttänyt mekkoa.

Ensimmäisenä painostaan ehti julkisuudessa puhua Päivi Räsänen. Kristillisdemokraattien puheenjohtajana hän kevensi Suomen luterilaisen kirkon jäsenmäärää ja verotuloja kertomalla mielipiteitään homoliitoista, mutta rivikansanedustajana hän on keventänyt omaa painoaan.

Myös Räsäsen ex-ministerikollegat Paula Risikko ja Merja Kyllönen ovat laihduttaneet rutkasti. Risikko on jo tavoitteessaan mutta Kyllösen taistelu jatkuu vielä. Hän on myöntänyt lehtihaastattelussa, että ”minulle jokainen tuijotettu suklaakeksi on persuksissa”.

Huippupoliitikkojen haastatteluista välittyy tärkeä sanoma siitä, että itsestään kannattaa pitää huolta. Kolmikko näyttää upealta myös uusissa muodoissaan, mutta ilmiö herättää silti kysymyksen: onko naisten painosta kirjoittelu ihan tasa-arvoista hommaa?

Turha luulla, että aion paasata naisten esineellistämisestä. Päinvastoin, vaadin, että myös meitä miehiä esineellistetään.

Näitä ulkonäkö- ja hyvinvointijuttuja on kiva lukea, mutta miksi mediaa kiinnostaa vain naisten laihdutus? On urosten ulkonäössäkin vaikka mitä puitavaa! Onko kukaan tiedustellut esimerkiksi Carl Haglundilta, kuinka hänen painokäyränsä jaksaa puolustusministerin raskaiden tehtävien jälkeen? Sojottaako Callen käyrä ylös vai alas?

Entä miten voivat Timo Soinin muodot? Onko kiireinen ulkoministerin homma tuonut vai vienyt kiloja?

Ja kun siirrytään miehen muodoista hänen hipiälleen, siellä tasa-arvossa vasta löytyykin vajetta, puutosta ja kuilua!

Naisille myydään esimerkiksi kasvot herättävää meikkivoidetta, ravitsevia savisia naamioita ja vartalon kiinteyttävää öljyä kuin vettä vaan, mutta missä ovat kosmetiikkateollisuuden vastustamattomat herkut herroille? Syö miestä ostaa aina sitä samaa tylsää kosteusvoidetta.

Turha tulla väittämään, etteivät ihanat purkit ja purnukat kiinnosta meitä. Erään selvityksen mukaan brittimiehet käyttävät vaimojensa ja tyttöystäviensä laatukosmetiikkaa yli kahdella sadalla eurolla vuodessa – usein salaa ja usein niitä kaikkein kalleimpia aineita.

Meistä ei siis ole imetty ollenkaan kaikkia mehuja tai rahoja.

Kaiken lisäksi miestentuotteet maksavat vähemmän kuin naisten. Kysyn miksi. Siitähän saa kuvan, että ne ovat jotenkin kehnompia. Tasa-arvon nimissä vaadimme yhtä kalliita tuotteita!

Erityisen syvää tyytymättömyyttä herättää mainosmaailman mieskuva.

Kovin on kapeaa: äijiä, actionhahmoja ja muita seikkailijoita. Saisimmeko edes joskus olla pehmeitä, aistillisia, seksikkäitä? Antakaa meidänkin vilauttaa rintavakoamme ja aukoa sensuellisti huuliamme! Haluamme pantteriasussa savannille ja tuoksupullo kädessä kukkaniitylle!

Mitä meiltä miehiltä oikein vaaditaan, jotta saisimme nousta naisten rinnalle esineinä? Ilmeisesti on laitettava hame päälle.

17-vuotias muusikko Jaden Smith – filmitähti-räppäri Will Smithin ja näyttelijä Jada Pinkett Smithin poika – sai äskettäin näkyvyyttä käyttämällä mekkoa, ja eipä aikaakaan, kun hänet jo palkattiin naismallien kanssa Louis Vuitton -muotitalon uuteen kampanjaan.

Hameen voiman on kuitenkin tehnyt näkyväksi ennen kaikkea Caitlyn Jenner. Entistä kymmenottelun olympiavoittajaa (tuolloin vielä Bruce Jenneriä) kutsuttiin maailman parhaaksi urheilijaksi. Viime vuonna mies ilmoitti olevansa oikeasti nainen ja uudisti nimensä, naamansa, vaatekaappinsa ja kenkätyylinsä.

Eipä aikaakaan, kun hän pääsi Amerikan Vogue-lehden kanteen. Ja pian media alkoi kiinnostua Jennerin painonhallinnastakin.

Vihdoin edes yksi (ex)mies saa avautua tästä tärkeästä teemasta!

Mekko-Smith ja Korkokenkä-Jenner ovat todellakin ansainneet aplodit, sillä he ovat raivanneet meille muille tietä. Nyt jäämme odottamaan todisteita lopullisen tasa-arvon toteutumisesta: kansikuvajuttuja, joissa vaikkapa entiset ministerit Antti Rinne ja Paavo Arhinmäki saavat paljastaa painonsa salaisuudet ja kosmetiikkapussiensa uutuudet.

Lue myös: Koskaan et muuttua saa

X