Kuninkaalliset 28.6.2017

17 kuninkaallista tyylivinkkiä: poimi prinsessatyylin parhaat palat

Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: MVPhotos ja Kungahuset
Nykyhallitsijat shoppailevat samoissa liikkeissä kuin kansakin, joten kruunupäiden inspiroima ilme onnistuu pienemmälläkin budjetilla.

Vauvabuumin ansiosta kohonnut kuninkaallisten suosio ja The Crown -sarjan menestys nostivat siniverisen tyylin taas muotiin. Kokosimme yhteen 17 kuninkaallista tyylivinkkiä.

Aurinkolasit

Aurinkolasien taakse on hyvä piiloutua vapaa-aikana paparazzeilta. Kuninkaalliset suosivat lasivalinnoissaan klassikkomerkkejä. Esimerkiksi Ray-Banit ovat koristaneet niin prinssi Williamin kuin Monacon ruhtinatar Charlenenkin nenänvartta.

Ruhtinatar Charlene

Ruhtinatar Charlene on mieltynyt maanläheisiin väreihin ja Ray-Ban-aurinkolaseihin.

Luksusmerkit

Chanel ja monet muut huippumuotitalot ovat nuorempien kuninkaallisten mieleen. Kun Ruotsin kuningatar Silvia ja Ison-Britannian kuningatar Elisabet II vielä teettävät suurimman osan puvustostaan, shoppailevat nuoremmat maailman ansioituneimpien muodinluojien pakeilla.

Naapurimaamme prinsessat Victoria ja Madeleine rakastavat Dolce & Gabbanaa, kun Monacon Charlene satsaa Giorgio Armaniin. Lilliputtiruhtinaskunnan muista kärkinaisista prinsessa Caroline sonnustautuu ystävänsä Karl Lagerfeldin suunnittelemaan Chaneliin.

Cambridgen herttuatar Catherine on mitä mainioin Burberryn ja Alexander McQueenin mannekiini, ja Espanjan Letizian käsivarrella keikkuu usein Loewen nahkalaukku.

Safiirit

Diana-sormus eli kopio kihlasormuksesta, jonka prinssi Charles ojensi kihlatulleen helmikuussa 1981, nousi koko vuosikymmenen suosikkikoruksi. Sen keskuskivenä on sinisafiiri, jota reunustavat pienet timantit. Epäsuositun Sarah Fergusonin samantyyppinen rubiinisormus ei kohonnut vastaavaksi ilmiöksi.

Dianan sormus

Herttuatar Catherine rengastettiin samalla safiirisormuksella kuin Diana.

Kun prinssi William pujotti äidiltään perimänsä sormuksen mielitiettynsä Kate Middletonin nimettömään syksyllä 2010, ponkaisivat safiirimarkkinat Britanniassa taas nousuun.

Ketjuliikkeet

Edulliset löydöt ketjuliikkeistä ovat kuninkaallisten tapa kosiskella kansaa, kun lama kurittaa kruunupäiden suosiota. Tämän on älynnyt Espanjan kuningatar Letizia, joka edustaa usein espanjalaisten Mango- ja Zara-ketjuliikkeiden vetimissä.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria on saapunut H&M:n iltapuvussa jopa veljensä prinssi Carl Philipin häihin. Samoin Norjan kruununprinsessa Mette-Marit suosii H&M:n asuja.

Farkut

Farkut ujutti kuninkaalliseen pukeutumiseen prinsessa Diana. Sorjasäärinen kaunotar yhdisti tummansiniset farkut valkoiseen paitapuseroon ja mataliin, Tod’s-merkkisiin italialaisloafereihin. Myös prinsessavainaan miniä eli Cambridgen herttuatar Catherine sonnustautuu usein farkkuihin. Hänen lempimerkikseen tiedetään J Brand.

Hattu

Modisteista irlantilaista Philip Treacya suosivat niin Britannian kuin Ruotsinkin siniveriset, kun Monacossa turvaudutaan ranskalaiseen, Chanelin omistamaan Maison Micheliin.

Erikoisuuden tavoittelussa mopo ei saisi lähteä keulimaan, kuten Yorkin prinsessoilla Eugeniella ja Beatricella kävi serkkunsa, prinssi Williamin häissä vappuna 2011. Kuninkaallinen hattu ei saisi varjostaa kasvoja, jotka kansa haluaa nähdä.

Prinsessat Eugenie ja Beatrice

Liika on liikaa? Eugenien ja Beatricen villit häähatut ovat päätyneet jopa pilapiirroksiin.

Iltapuku

Iltapukujen suunnittelijoina suositaan markkinointimielessä kotimaisia kykyjä, sillä gaalajuhlien kuvat leviävät ympäri maailmaa. Heleät pastellisävyt dominoivat värikarttaa, joskin Tanskan prinsessa Mary suosii jalokivivärejä. Monacon Charlene ui vastavirtaan kyyhkynharmaine ja nuuskanruskeine luomuksineen, jotka usein ovat sveitsiläisen Akrisin kädenjälkeä.

Paljaat sääret

Jaloista alkoi kuninkaallisten irtautuminen perinteisestä etiketistä. Ennen iho tuli verhota sukilla edustustilaisuuksiin, mutta nykyään nuoret kuninkaalliset saapuvat paikalle paljain säärin. Tavikset seuraavat Victorian, Sofian, Madeleinen ja muiden mallia.

Prinsessa Madeleine

Madeleinen sukattomat, ruskettuneet sääret ovat tietoinen etikettirike.

Kumisaappaat

Kumisaappaat ovat nummilla viihtyvien ja metsästyksestä nauttivien brittikuninkaallisten suosiossa. Hittimerkki Hunterin ohella Le Chameaun saappaat miellyttävät herttuatar Catherinea.

Kumisaappaat ovat ulkoilmassa viihtyvän Cambridgen herttuaparin luottokengät.

Lastenvaatteet

Lastenmuoti noudattaa paremmissa piireissä samoja sääntöjä kuin tavallisten pulliaisten maailmassa: pohjoiseurooppalaiset lapset puetaan käytännöllisemmin, eteläeurooppalaiset koristeellisemmin. Juhlissa kuninkaalliset lapset kirmaavat luonnonmateriaaleista valmistetuissa klassikkoasuissa.

Esimerkiksi Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantal suunnittelee omalle lastenvaatemerkilleen juuri tällaisia somia mekkoja ja polvihousuja.

Hääpuku

Morsiuspuvun malli määräytyy kuninkaallisen kantajansa aseman mukaan: tulevalta kuningattarelta vaaditaan enemmän arvokkuutta kuin muilta. Paljastelu ei sovi, ja niinpä sekä kruununprinsessa Victorian että herttuatar Catherinen hääpukuja täydensivät mahtipontisen laahuksen ohella hyveelliset hihat.

Pastellisävyt

Pastellisävyjä suosi jo edesmennyt Britannian kuningataräiti Elisabet, joka oivalsi niiden tuovan ankeina sota-aikoina väriä alamaisten arkeen. Hänen tyttärensä on jatkanut samalla linjalla. Etenkin ristiäisten kaltaisissa perhejuhlissa pastellit hehkuvat.

Silkkihuivi

Silkkihuivi listataan kuninkaallisiin klassikkoasusteisiin. Monacon edesmennyt ruhtinatar Grace peitti hiuksensa Hermès-huivilla ja kuningatar Elisabet II on ikuistettu postimerkkiin sillä asustettuna. Prinsessa Diana pujotti usein silkkihuivin uumalleen farkkujen vyöksi.

Tiara

Tiarat ovat olleet mukana maailmanpaloissa ja myllerryksissä. Esimerkiksi Elisabet II:lla on hallussaan helmitiara, joka onnistuttiin pelastamaan Venäjältä vallankumouksen pyörteissä. Hänen rubiinitiaransa taas koottiin Burman kansan häälahjaksi antamista jalokivistä.

Kuningatar Silvian tiara

Kaarle XVI teetti kuningattarelleen tiaran, joka nähtiin myös Madeleine-tyttären kutreilla tämän häissä.

Ulkoiluvaatteet

Ulkoilmaelämä innostaa kruunupäitä. Brittihovi suuntaa Skotlantiin viettämään lomiaan ja Ruotsin kuninkaalliset nauttivat huvilaelämästä Öölannissa. Ensin mainitun jäsenet suosivat perinteistä Barbourin öljykangastakkia, kun länsinaapurissa Madeleinen on nähty sonnustautuvan Monclerin ja Sofian Colmarin kevytuntuvatakkeihin.

Tweed

Villakankaat ovat varttuneempien kuninkaallisten mieleen. Tweedistä valmistetut kävelypuvut ovat kuningatar Elisabet II:n tavaramerkki.

Odotustyyli

Pyöristyvän vatsan vuoksi edes kuninkaalliset harvemmin haluavat sijoittaa vaatteisiin, joiden käyttöaika jää lyhyeksi. Siksi esimerkiksi prinsessa Victoria suosi edullisen Seraphine-nettikaupan somia mekkoja odottaessaan Oscar-prinssiä.

Lue myös:

Näin käytät hattua elegantisti: hurmaa hatulla juhlissa kuten Victoria, Madeleine ja Kate

Vietä kuninkaallinen loma Tukholmassa – näe ja koe nämä

Pippan ja Katen häiden yhtäläisyydet ja erot – kumman häätyyli oli parempi?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi