Kuninkaalliset

40 vuotta täyttävä prinsessa Victoria tasapainoilee täydellisesti perheen ja uran välillä

Kruununprinsessa Victoria elää ruuhkavuosia. Elämänkokemus on opettanut hänet tuntemaan itsensä ja omat rajansa.
Teksti: Mervi Alatalo Kuvat: Kungahuset ja MVPhotos

Kun oikein tarkasti katsoo, voi nähdä tulevaisuuteen. Sovitaanko niin?

Voi nähdä kermankeltaisen linnan alakerran ikkunasta, kuinka varhain perjantaiaamuna 14. heinäkuuta kahvitarjotinta kantava isä raottaa makuuhuoneen ovea ja kaksi lasta ryntää hänen ohitseen sänkyyn. Isä ja viisivuotias tyttö laulavat ”Ja mår hon leva”, ja yksivuotias pikkuveli kömpii sängyssä hymyilevän äitinsä kainaloon painamaan märän pusun tämän poskeen.

Tyttö ojentaa piirtämänsä kortin ja isä lahjapaketin, jonka sisältä paljastuu vaelluskengät tai jotain muuta retkeilyllistä.

Hagan linnan puistossa on täysi kesä. Tukholmalaiset lenkkeilevät siellä jo näin aamuvarhaisella.

Mutta hei, nyt perheelle tulee jo kiire. Tarinointi sikseen.

”En tunne itseäni nelikymppiseksi”

Victoria-äidin syntymäpäivien kunniaksi järjestetty juhlajumalanpalvelus Kuninkaanlinnan kirkossa alkaa kymmeneltä, ja siitä alkaa kruununprinsessa Victorian 40-vuotissyntymäpäivien virallinen juhlinta.

Tilaisuuteen osallistuu kuninkaallisen perheen lisäksi virallinen Ruotsi eli ministereitä, kansanedustajia ja hovin henkilökuntaa.

Vielä saman päivän illaksi koko alati laajentuva kuningasperhe matkustaa kesänviettopaikalleen Öölannin saarelle, missä vietetään perinteiset syntymäpäiväfestarit. Kai niitä sellaisiksikin voi kutsua.

Perjantaina on konsertti, jossa esiintyvät muun muassa Magnus Uggla ja norjalaissöpöläiset Marcus ja Martinus. Lauantaina on luvassa Victoria-golfia, Victoria-juoksua, Victoria-messuja. Kaiken tämän keskellä nelikymppinen nainen pohtii, missä vaiheessa hän on elämäänsä. Mitä on tullut saavutettua, mitä on vielä edessä.

– Ehdin vähän toivoa, että syntymäpäivä menisi ohi huomaamattani. En meinaa edes muistaa, että sellainen on tulossa, enkä tunne itseäni nelikymppiseksi.

– Mutta eiköhän tämä ole hyvä paikka katsoa vähän niin taakse- kuin eteenpäinkin, Victoria sanoi toukokuussa Ebba Kleberg von Sydowin haastattelussa Ruotsin TV4:llä.

Mitä todennäköisimmin kuninkaallisen perheen kesälomanviettopaikassa Sollidenin linnan pihalla yleisöä tervehtii hyväntuulinen, rento ja sydämellinen kruununprinsessa, joka tuntee olonsa kotoisaksi ja hyväksi. (Ellei hän sitten sattumoisin kärsi raskauspahoinvoinnista, mutta siitä lisää tuonnempana.)

Ensimmäinen virallinen esiintyminen jännitti

22 vuotta sitten Victorian olo oli kokolailla toinen. 18-vuotiaana hänestä tuli virallisesti kruununprinsessa. Täysi-ikäisyyden kunniaksi prinsessalle järjestettiin juhlat, joissa kuningas Kaarle XVI Kustaa toivotti tyttärensä tervetulleeksi rinnalleen edustamaan Ruotsia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tavallaan Victoria oli ollut kruununprinsessa jo kaksivuotiaasta lähtien, jolloin Ruotsin perimysjärjestystä muutettiin siten, että myös hallitsijan vanhin tytär voi periä kruunun.

Ebba Kleberg von Sydowin haastattelussa Victoria muisteli, kuinka ensimmäinen virallinen esiintyminen ja puhe jännittivät häntä.

– Olin todella hermostunut. Olin harjoitellut puhetekniikkaa Dramatenin näyttelijän Margaretha Krookin kanssa. Hän sanoi minulle, että täytä itsesi hapella, älä vain lopeta hengittämistä, muuten pyörryt. Oli suuri elämys ja tuntui hienolta saada kaikki huoneessa olijat kuuntelemaan minua.

– Tiesin, että siitä lähtien minua odotti aiempaa suurempi vastuu. Samaan aikaan, kun tunsin vastuun painavan, tunsin myös suurta ylpeyttä ainutlaatuisesta tehtävästäni.

Victoria ja Daniel kasvattavat lapsistaan ulkoilmaihmisiä.

”Minun täytyy löytää elämääni tasapaino”

Siitä käynnistyi kruununprinsessan täysimääräinen ammattikoulu. Hän on opiskellut ranskaa, taideaineita ja yhteiskuntatieteitä niin Ranskassa kuin Yhdysvalloissakin, mutta ammatillisesti kaikista tärkein opetus on ollut hänelle räätälöityä hallitsijaopetusta: kuinka Ruotsin valtio toimii ja mikä on hänen roolinsa on siinä.

Tunnollinen nuori nainen otti tehtävänsä heti alusta lähtien tosissaan. Pian paljastui, että ehkä sittenkin turhan tosissaan.

Moni varmaan muistaa, että Victoria sairastui parikymppisenä anoreksiaan, josta hän sittemmin ammattilaisavulla toipui.

– Silloin tajusin, että minun täytyy löytää elämääni hyvä tasapaino. Vaikka olen kunnianhimoinen, en saa stressata liikaa. Tärkein asia toipumisessa oli, että opin tuntemaan itseni ja omat rajani entistä paremmin, Victoria sanoi Kleberg von Sydowille.

Tunnollinen prinsessa

Pätevätkö parikymppisen Victorian opit nykyisessä arjessa? Miten hän pärjää ruuhkavuosissaan? Euroopan hoveissa on muitakin pienten lasten vanhempia, joiden tekemisiä ja tekemättä jättämisiä seurataan silmä kovana. Jos vertaillaan äitiyslomien pituuksia, Victoria paljastuu tunnollisemmaksi työntekijäksi kuin siskonsa Madeleine, Ison-Britannian Catherine tai Monacon Charlene.

Victorian viimeinen työtehtävä oli viisi päivää ennen Oscar-kuopuksen syntymää viime talvena. Eikä synnytyksestä ollut kulunut kuukauttakaan, kun kruununprinsessa oli jo tapaamassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia.

Ei Victorian kalenteri tietenkään niin täynnä ole ollut kuin mitä esimerkiksi hänen vanhem­piensa kalenteri on aina ollut. Victoria ja hänen pikkusisaruksensa Madeleine ja Carl Philip ovat kertoneet kasvaneensa lähinnä lastenhoitajien huomassa, ja isosiskosta tuli varsin varhain varaäiti pienemmilleen. Etenkin molemmat tyttäret ovat korostaneet haluavansa olla enemmän läsnä lastensa elämässä kuin mitä heidän vanhempansa olivat 1980-luvulla.

Syntymäpäivähaastattelussa Victoria huokaisi ja hymyili yhtä aikaa, kun puhe kääntyi ruuhkavuosiarkeen.

– Kyllähän elämäni vaatii tällä hetkellä enemmän tasapainottelua kuin ennen lapsia. Ympärilläni on aiempaa enemmän asioita, jotka minun täytyy ottaa huomioon. Huomaan hyppeleväni roolista toiseen, ja minulla on usein tunne, että minun pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa.

– Varmaan muutkin samassa elämäntilanteessa olevat tunnistavat tunteen, hän lisäsi.

Mihin prinsessan työpanosta tarvitaan?

Kruununprinsessana oleminen on omalaatuinen työ. Victorialle se tarkoittaa ennen kaikkea yhtä asiaa.

– Puhun ihmisille, hän vastasi melko pelkistetysti syntymäpäivähaastattelussaan.

Asiantuntijoiltakin kysyttiin samassa ohjelmassa, mihin Victorian työpanosta tarvitaan.

Ympäristötieteiden professori Johan Rockström Tukholman yliopistosta oli keväällä asiantuntijapuhujana mukana Victorian Japanin-matkalla, jolla keskityttiin merien hyvinvointiin ja kestävään kalastukseen.

– Kruununprinsessa saa näkyvyyttä tärkeille asioille, Rockström totesi.

Victoria on YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden lähettiläs vastuualueenaan meret. Hän on päättänyt ottaa ympäristöasiat tosissaan.

– Joku voisi huomauttaa, että toimintani on turhan poliittista rooliini nähden. Mutta ympäristökysymykset ovat liian tärkeitä, että voisin jättää ne sikseen. Saan tukea tutkijoilta. Kestävä kehitys ei ole pelkästään velvollisuutemme, se on ainoa vaihtoehtomme.

Sosiaalisesta Estellestä kasvatetaan kuningatarta. Aika näyttää, tuleeko hänestä sellaista.

Victoria tuo toivoa epävarmassa maailmassa

Diplomaatti ja Ruotsin entinen ulkoministeri Jan Eliasson ryhtyi analyysissaan runolliseksi.

– Victoria tuo toivoa epävarmassa maailmassa, hän sanoi.

Kun terrori-isku sokeerasi ruotsalaiset, liikuttunut Victoria osoitti tapahtumapaikalla tukensa Ruotsin kansalle yhdessä prinssi Danielin kanssa. Hänen viestinsä ruotsalaisille oli:

– Tällaista ei saa antaa tapahtua. Me olemme kaikki samanarvoisia, meidän täytyy kunnioittaa toisiamme. Se meidän täytyy opettaa myös lapsillemme.

Tarvitsemme yhteiskunnan, joka pyytää kaikki mukaan, kukaan ei saa jäädä ulkopuolelle, kaikkia tarvitaan.

Victoriaa pidetään inspiroivana ja vakuuttavana puhujana.

– Yritän aina miettiä, mitä kokemuksia tai omia tuntemuksia minulla on kustakin aiheesta. Onneksi saan sitten apua, kun ajatukset pitää sitoa yhteen. Se ei ole vahvin puoleni, Victoria viittasi puheiden kirjoittamiseen.

Ruotsin suosituin kuninkaallinen

Victorian urakehitys on ollut tavallaan pysähdyksissä sen jälkeen, kun hänestä tuli täysi-ikäinen. Etenemismahdollisuuksia on tasan yksi. Ruotsin kansa olisi valmis minä hetkenä hyvänsä suomaan Victorialle seuraavan askeleen.

Mielipidemittaukset kertovat vuodesta toiseen, että ruotsalaisten mielestä Kaarle Kustaa voisi vallan hyvin luopua vallastaan ennen kuolemaansa. Niin ovat tehneet kruunupäät niin Espanjassa, Hollannissa kuin Belgiassakin.

Mutta kuningas kuuluu samaan koulukuntaan kuin Ison-Britannian ysikymppinen kuningatar Elisabet II, Norjan kasikymppinen kuningas Harald V ja Tanskan 77-vuotias kuningatar Margareeta II: mennään niin pitkään kuin Luoja suo.

Mitä mahtaa ajatella kruununprinsessa? Olisiko hän valmis astumaan seuraavan askeleen? Toisaalta kakkospäämiehen rooli on etenkin pikkulapsiperheen äidille helpommin hallittavissa kuin kuningattaren työ. Ehkä Victoria on salaa helpottunut siitä, että hän saa astella vielä jonkin aikaa isänsä varjossa.

Sitä paitsi oikeasti hän ei lymyile kenenkään varjossa. Victoria on kuningashuoneensa ylivoimaisesti suosituin jäsen, ja hänellä on kaksi ylivoimaista asetta, joilla hän päihittää kiinnostavuudessa isänsä: Estelle ja Oscar.

– Estelle on sosiaalinen. Hän nauttii uusien ihmisten tapaamisesta, Victoria sanoi Ebba von Sydowille.

Sitten hän puhkesi jättiläismäiseen hymyyn.

– Ja Oscar on niin yksivuotias kuin olla voi.

Pysyyko Ruotsi monarkiana?

Estellestä kasvatetaan kuningatarta, mutta työ saattaa olla turhaa. Ruotsalainen historioitsija, Victorian historianopettaja Herman Lindqvist on sanonut Hemmets Journalille, ettei Victorian tyttärestä Estellestä koskaan tule kuningatarta. 30 vuoden kuluttua Ruotsi on tasavalta. Tiedä häntä, mutta joka tapauksessa Ruotsissakin on paljon ihmisiä, jotka eivät arvosta monarkiaa.

Mutta kaikki kyynikot voivat presidentinvaaleja odotellessaan katsoa YouTubesta videon Ruotsin GayGalasta vuodelta 2013. Prinsessalla ei kenties ole valtaa, mutta tunteita hän herättää. Vuoden homo -palkintoa jakamaan tullut Victoria sai tuhatpäiseltä yleisöltä aplodit, jotka kestivät minuutteja. Palkinnon saanut kirjailija Jonas Gardell muisteli Victorian syntymäpäiväohjelmassa gaalan tunnelmaa.

– Siinä hetkessä taisimme tajuta, kuinka pitkän tien olimme kulkeneet tullaksemme päästetyiksi sisälle ruotsalaiseen yhteiskuntaan täysimääräisiksi jäseniksi. Virallisen Ruotsin tärkein edustaja tuli meidän perverssien gaalaan, sanoi, että olette ok, haluan juhlia teidän kanssanne.

Ruotsalaiset odottavat uutista siitä, saavato Estelle ja Oscar vielä pikkusisaruksen.

Ruotsalaiset odottavat vauvauutisia

Ruotsalaiset tuntuvat olevan kyltymättömiä kuninkaallisten vauvojen suhteen. Tämän tästä joku enemmän tai vähemmän epäluotettava media ilmoittaa varmana tietona, että Victoria odottaa kolmatta lastaan. Samaan syssyyn vedotaan yleensä siihen, että kruununprinsessa on aikoinaan kertonut haaveilevansa isosta perheestä.

Viimeisin ”varma tieto” julkaistiin toukokuun lopussa. Victoria perheineen vietti talvella pari kuukautta Amerikassa, ja nyt ruotsalaiset toivovat, että yhteinen rento aurinkoloma olisi nostattanut Vickanin ja Danielin vauvakuumeen. Naapurimaassa odotetaan kuumeisesti sitä, että kuningashuone julkaisisi tiedon perheenlisäyksestä viimeistään syntymäpäiväjuhlallisuuksien yhteydessä.

Tiedä häntä. Ainakin Victorialla on rinnallaan perheelleen omistautunut kumppani. Prinssi Daniel on monta kertaa painottanut, että pariskunta jakaa vanhemmuuden vastuut tasan tarkkaan puoliksi.

– Haluamme välittää lapsille tunteen siitä, että heillä on kaksi tasavertaista vanhempaa. Victoria sanoi.

Victoria haluaa viettää mahdollisimman tavallista elämää

Vanhemmat yrittävät taata Estellelle ja Oscarille niin tavallisen lapsuuden kuin se salamavalotulituksessa on mahdollista. Estelle on Montessori-päiväkodissa, jonka pedagogiikkaan kuuluu, että vanhemmat osallistuvat päiväkodin toimintaan. Vanhemmilta odotetaan säännöllisiä siivous- ja pyykkivuoroja päiväkodilla.

Ei ihme, että kruununprinsessan arki tuntuu ruuhkaiselta.

Kun alkaa stressata, Victoria pyrkii hakeutumaan luontoon.

– Olen enemmän ulkoilma- kuin sisäilmaihminen. Minun pitää päästä säännöllisesti ulos hengittämään. Ulkona oleminen lataa akkuni ja on tärkeää hyvinvoinnilleni.

Ehkä Daniel on syntymäpäivän alla huomannut Victorian tarvitsevan uudet vaelluskengät. Tai termarin. Tai sitten hän on ollut kuulolla ja tekee kaikkensa järjestääkseen vaimolleen sen, mitä tämä kaikkein mieluiten syntymäpäivälahjaksi toivoo. Victorialla on nimittäin yksi lahjatoive ylitse muiden.

– Haluaisin enemmän aikaa.

Lue myös:

Victorian ja kuningatar Silvian äiti-tytär-suhde on kokenut myrskyjä

Miten isän seksiskandaalit ovat vaikuttaneet prinsessa Victoriaan?

Prinssi Daniel herkistyi kyyneliin: ”Victorian pitäisi olla kiltimpi itseään kohtaan”

Näin prinsessa Victorian tyyli on muuttunut 10 vuodessa – katso kuvat!

X