Prinssi William ja herttuatar Catherine
Kuninkaalliset

5 vuotta Katen ja Williamin unelmahäistä – Minne suursuosio katosi?

Herttuatar Catherine ja prinssi William olivat pitkään Britannian rakastetuin kuningaspari. Pariskunnan suosio on kuitenkin romahtanut, kun Williamia on kritisoitu vähistä työtunneista ja laiskasta edustamisesta. Näin parin julkisuuskuva on vaihdellut avioliittovuosien aikana.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Bulls Press

2011: Katen ja Williamin häät

Catherine Middleton ja prinssi William menivät naimisiin perjantaina 29. huhtikuuta. Ympäri maailmaa seurattiin pitkään seurustelleen parin rakkauden juhlaa. Häistä kirjoitettiin paljon ja vihkiminen näkyi televisiosta monissa eri maissa. Tapahtumaa verrattiin Williamin isän ja äidin, prinssi Charlesin ja Lady Diana Spencerin häihin.

Lue myös: Seuraa kuninkaallisten arkielämää – Nämä kuninkaalliset löydät Facebookista ja Instagramista

2012: Kate ja William odottivat esikoistaan

Koska Kate ja William olivat avoimesti kertoneet toivovansa perheenlisäystä, vauvauutisia alettiin odottaa heti häiden jälkeen. Kun herttuatar kieltäytyi viinistä tai pähkinätahnasta, asiasta uutisoitiin oitis mahdollisena raskautena. Kun vauvauutisia ei alkanut kuulua, huhumylly käynnistyi. Voisiko olla, että pariskunnalla on vaikeuksia saada lapsia? Mahdollisen lapsettomuuden syyksi spekuloitiin Katen hoikkuutta. Loppuvuodesta hovi paljasti toivotun uutisen, joka hiljensi arvuuttelun: herttuatar on raskaana.

Lue myös: Näitä tv-sarjoja herttuatar Catherine seuraa + 9 muuta yllättävää asiaa Kate Middletonista

2013: Prinssi George syntyi

Katen ja Williamin esikoispoika George Alexander Louis syntyi 22. heinäkuuta. Tuoreet vanhemmat hoitivat Georgea kaksin tämän ensimmäiset kuukaudet, jonka jälkeen apuun palkattiin lastenhoitaja. Parin perhekeskeisyys nähtiin hyvänä asiana – niin hyvänä, että Britanniaa alettiin jopa mainostaa perheystävällisenä maana heti Georgen syntymän jälkeen.

Lue myös: Prinssi William ennustaa: ”Pikku-Georgesta kasvaa hippi”

2014: Williamista tuli suosituin kuninkaallinen

The Independent -lehden teettämän kyselyn mukaan prinssi William oli vuonna 2014 Britannian suosituin kuninkaallinen – eli jopa isoäitiään kuningatar Elisabetia suositumpi. Kun esikoispoika Georgen syntymästä oli mennyt muutama kuukausi, alettiin jo arvuutella mahdollista uutta raskautta. Lopulta hovi ilmoitti vain hieman yli vuosi Georgen syntymän jälkeen, että Kate on jälleen raskaana. Britannian rojalistit innostuivat ja toivoivat, että hoviin saataisiin tyttövauva.

Lue myös: Herttuatar Catherinen muutosten vuosi 2014

2015: Prinsessa Charlotte syntyi

Se on tyttö! Herttuaparin toinen lapsi, tytär Charlotte Elizabeth Diana syntyi 2. toukokuuta. William aloitti työt ambulanssihelikopterin lentäjänä isyyslomansa päätyttyä heinäkuussa. Hän ilmoitti hoitavansa myös edustustehtäviä osa-aikaisen työnsä ohessa.

Lue myös: Kuinka monta asua sinä tarvitsisit 6 päivän Intian-matkalle? Näin herttuatar Catherine pakkaa

2016: William ja Kate rajun kritiikin kohteena

Williamille kertyi vuoden 2015 aikana vain 112 kuninkaallista työtehtävää, kun esimerkiksi prinssi Charles hoiti yli 500 kuninkaallista työtehtävää samassa ajassa. Vaikka William on tehnyt töitä 80 tuntia kuukaudessa ambulanssihelikopterin lentäjänä edustustehtäviensä lisäksi, eivät kritisoijat ole vaienneet: työtaakka ei heidän mielestään ole vieläkään kummoinen. Prinssiä vertaillaan lehdissä jatkuvasti sukulaisiinsa Charlesiin ja 90 vuotta täyttäneeseen kuningatar Elisabetiin, joka edustaa edelleen ahkerasti ja moninkertaisesti pojanpoikaansa enemmän. Siitäkin jaksetaan usein muistuttaa, että Kate on viihtynyt pääasiassa kotona ensimmäisen lapsen saamisesta lähtien.

Lue myös: Ken on heistä kaikkein ahkerin? Näin nopeasti prinsessat ovat palanneet töihin äitiyslomalta

Miten Katen ja Williamin tarina jatkuu?

Williamin ja Katen ympärillä tällä hetkellä leijuva keskustelu herättää monia kysymyksiä: Onko lapsiperheen arkea elävän pariskunnan työmäärän vertailu täysin toisenlaisissa elämäntilanteessa oleviin sukulaisiin oikein? Onko aiemmin ihailtu perhekeskeisyys muuttunut laiskuudeksi? Saako kuninkaallinen isä ottaa aikaa isänä olemiseen? Nähtäväksi jää myös se, aletaanko Katea kritisoida samaan tapaan kuin Williamia, jos hän tekee edelleen vähän edustustehtäviä, kun lapset ovat vanhempia.

– Otan velvollisuuteni hyvin vakavasti. Kyse on kuitenkin oman tien löytämisestä oikeaan aikaan. Jos ei ole varovainen, velvollisuudet saattavat kuluttaa puhki erittäin nuorena, William on kuvaillut omia tuntojaan BBC:lle.

Lue myös: Paljastuksia Brittihovista: Kuningatar Elisabetilla lämpimät välit Kate Middletoniin – Katso videot!

Lähteet: Daily Mail, The Independent, The Sun, The Telegraph, Visit Britain

X