Kuninkaalliset

96-vuotiaaksi elänyt kuningatar sai tiettävästi leikkaushoitoa yhteen vaivaan – Seuran muistelmajuttu kertaa Elisabetin hämmästyttävän tervettä elämää

Kuningatar Elisabet II eli hämmästyttävän terveen elämän, kertaa Seura muistelmajutussaan.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Mvphotos

Kuningatar Elisabet II eli pitkän ja terveen elämän.

Kuningatar Elisabet II eli hämmästyttävän terveen elämän, kertaa Seura muistelmajutussaan.

Kuningatar Elisabet II:n pitkässä elämässä oli paljon huolia, mutta myös paljon terveyttä.

Kuningattarelle raskasta aikaa oli vuosi 1992, jota hän nimitti annus horribilikseksi, kauheaksi vuodeksi, kirjoittaa Seura-lehti muistelmajutussaan.

Tuona vuonna hänen kolmen lapsensa avioliitot päättyivät. Maaliskuussa prinssi Andrew ja herttuatar Sarah ilmoittivat asumuserosta. Huhtikuussa erosivat prinsessa Anne ja Mark Philips. Joulukuussa prinssi Charles ja prinsessa Diana muuttivat asumuseroon.

Samaisena vuonna Windsorin linnassa syttyi tuhoisa tulipalo. Samoihin aikoihin arvosteltiin kuningattaren varallisuutta sillä seurauksella, että vuodesta 1993 alkaen kuningatar maksoi tuloveroa.

Tuoreemmat kohut ja jälkipolvien tuomat eri huolet ovat hyvin kansakuntien muistissa. Mutta ikääntyneen Elisabetin terveyden päälle kuohunnalla ei tuntunut olevan vaikutusta.

Seuran muistelmajutussa teroitetaan, kuinka poikkeuksellisen terveen elämän 96-vuotiaana menehtynyt kuningatar sai viettää. Tiettävästi häneltä leikattiin vain polvet, jotka kummatkin operoitiin vuonna 2003.

Kuningattaren terveydentilasta nousi huoli vuosi sitten, ja tänä vuonna hän edusti enää harvoin – näkyvimmin 70-vuotishallitsijakautensa juhlallisuuksissa sekä vain kaksi päivää ennen kuolemaansa, kun nimitti Ison-Britannian pääministeri Liz Trussin.

Elisabet oli halki elämänsä ulkoilmaihminen, joka rakasti hevosia ja ratsasti vielä yli 90-vuotiaana. Hän rakasti myös rotukoiriaan corgeja, joita hänen perheessään oli vuodesta 1933 asti.

Pitkään elänyt hallitsija ehti hallita Britanniaa ja Kansainyhteisöä 70 vuotta, mutta hoiti kuninkaallisia velvollisuuksiaan tätäkin pidempään, Seura muistuttaa.

Ensimmäisen radiopuheensa Elisabet piti 14-vuotiaana toisen maailmansodan aikaan ja kannusti kansalaisia rohkaisevin sanoin: ”Tiedämme, että lopulta kaikki on hyvin.” Toinen kuuluisa puhe kuultiin koronakeväänä 2020. Se päättyi sanoihin: ”Me tapaamme vielä.”

Seuran muistelmajuttu kuningatar Elisabet II:sta on kokonaisuudessaan lehden numerossa 37/2022.

X