Kuninkaalliset

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisista tiedetään muodostuvan spektaakkeli – kuningattarella harras toive hautapaikasta

Kuningatar Elisabet II:n kuoleman jälkeen on käynnistynyt koodinimellä kulkeva, ennalta huippuunsa hiottu tapahtumasarja. Valtionpäämiehien ympäri maailmaa odotetaan virtaavan hautajaisiin Westminster Abbeyn katedraaliin aina Yhdysvaltain presidenttiä myöten.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Mvphotos

Kuningatar Elisabet II hallitsi 70 vuotta.

Kuningatar Elisabet II:n kuoleman jälkeen on käynnistynyt koodinimellä kulkeva, ennalta huippuunsa hiottu tapahtumasarja. Valtionpäämiehien ympäri maailmaa odotetaan virtaavan hautajaisiin Westminster Abbeyn katedraaliin aina Yhdysvaltain presidenttiä myöten.

Brittimonarkiaa on vaikea kuvitella ilman kuningatar Elisabet II:ta, joka hallitsi kansakuntaa 70 vuotta. Kuninkaallisen perheen vanhimman ja suosituimman jäsenen poistuminen monarkian näyttämöltä vaikuttaa monin tavoin niin hovin jäseniin kuin kansaankin.

Briteille traditiot ovat sydämen asia, eikä vallanvaihdon protokollaa olla aikeissa muuttaa miksikään 70 vuoden takaa, jolloin asia oli viimeksi ajankohtainen.

Kuningatar Elisabetin kuolema käynnistää London Bridge is Down -koodinimelläkin kulkevan, ennalta huippuunsa hiotun tapahtumasarjan. Prinssi Charles tapaa pääministerin ja hallituksen jäseniä lyhyessä tilaisuudessa, jossa hänet julistetaan valtion päämieheksi. Samalla käynnistyvät tulevien kruunajaisten valmistelut, jotka voivat kestää jopa vuoden ajan.

Kun valta Isossa-Britanniassa vaihtuu kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta, arki saarivaltiossa muuttuu hetkessä surun sävyttämäksi. Englannin valtiollinen televisioyhtiö BBC keskeyttää lähetyksensä, vaihtaa ohjelmataustansa mustaksi ja omistaa kanavan lähetyksen muistelemaan Elisabet II:n elämää ja saavutuksia.

Ympäri maata kaikuvat tykin ampumat kunnialaukaukset ja suruliputus astuu voimaan vuorokaudeksi. Windsorin linnan tornissa liput liehuvat puolitangossa todennäköisesti aina kuningattaren hautajaisiin asti.

Kuningattaren arkku, jonka päälle on asetettu hänen oma lippunsa ja kruununsa, tullaan siirtämään surukulkueessa parlamenttitalon aulaan Westminster Halliin. Siellä kansalaiset voivat kolmen päivän ajan käydä jättämässä vainajalle viimeisen tervehdyksensä. Perinteen mukaan myös Elisabetin lapset tulevat pitämään oman kunniavartionsa äitinsä arkun äärelle.

Kun kansakunta siirtyy suruaikaan, kuningasperheen jäseniä ei nähdä edustustehtävissä ainakaan kahtena seuraavana viikkona. Myös mahdolliset juhlat ja syntymäpäivät tullaan siirtämään muutamilla kuukausilla.

Prinssi Charlesille ja Cornwallin herttua­tar Camillalle kuningattaren poismeno merkitsee muuttoa Clarence Housesta Buckinghamin palatsiin, jossa brittimonarkian hallitsijat ovat asuneet ja hoitaneet velvollisuuksiaan yli 200 vuoden ajan.

Cambridgen herttuaparin Williamin ja Catherinen ei sen sijaan odoteta ainakaan heti jättävän tämänhetkistä kotiaan Kensingtonin palatsia, joka on prinssi Williamin lapsuudenkoti ja sittemmin koko perheen tukikohta.

Elisabet II ja elinikäinen rakkaus yhteiseen hautaan

Jo nyt kuningatar Elisabet II:n hautajaisista tiedetään muodostuvan spektaakkeli. Pelkästään turvatoimet aiheuttavat mittavia järjestelyitä, kun valtionpäämiehien ympäri maailmaa odotetaan virtaavan Westminster Abbeyn katedraaliin aina Yhdysvaltain presidenttiä myöten.

Kuningattaren toiveesta hänet tullaan laskemaan Windsorin linnan kappelissa sijaitsevaan hautaan yhdessä kuluneen vuoden huhtikuussa edesmenneen puolisonsa Edinburghin herttuan, prinssi Philipin kanssa, jonka arkkua säilytetään tällä hetkellä kappelin kryptassa.

Kuningatar Elisabet II:n poismeno tulee vaikuttamaan monin tavoin englantilaisten arkeen, jossa ikoninen profiili on läsnä kaikkialla. Kolikot ja postimerkit joudutaan painamaan uusiksi, ja perinteisesti muun muassa jalkapallostadioneilla kajahtavan God Save the Queen -hymnin sanat niin ikään vaihtuvat uuden kuninkaan valtaan astumisen vuoksi.

Myös virastojen ja ministeriöiden seiniä koristava kuningattaren muotokuva vaihtuu prinssi Charlesin kuvaan eikä ainoastaan Isossa-Britanniassa – Elisabet on tällä hetkellä valtionpäänä peräti 16 kansainyhteisön maassa.

Tulevaisuus näyttää, vähentyykö lukumäärä hallitsijavaihdon jälkeen, sillä etenkin Skotlannissa on jo vuosien ajan käyty keskustelua lopullisesta irrottautumisesta äiti-Englannista.

Lähteenä on käytetty kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen haastattelua.

Seura.fi: Kuningatar Elisabetin suuri yksinäisyys – Philipin kuoleman ohella perheen hyiset välit piinaavat hovia

X