Sussexin herttuapari Harry, Meghan ja heidän poikansa Archie
Sussexin herttuaparin Harryn, Meghanin ja heidän poikansa Archin muutto Yhdysvaltoihin oli Britanniassa vuoden shokkiuutinen.
Kuninkaalliset

Eroja, muuttoja, yhdet häät ja vauvauutinenkin – tällainen oli Britannian kuninkaallisten vuosi 2020

Britannian hovin vuoteen 2020 kuului niin kohuja kuin iloja. Yhdet häät ehdittiin juhlia pienessä piirissä, mutta koronapandemia ei säästellyt kuninkaallisiakaan.
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö Kuvat: AOP ja MV Photos

Britanniassa vuosi alkoi ikävillä uutisilla, sillä helmikuussa kuninkaallisessa perheessä saatiin peräti kaksi avioerouutista.

Ensin erostaan kertoivat kuningatar Elisabetin vanhin lapsenlapsi, prinsessa Annen poika Peter Phillips ja tämän vaimo Autumn, ja vain viikkoa myöhemmin erouutisen julkaisivat kuningattaren sisarenpoika, Snowdonin jaarli David ja tämän vaimo, kreivitär Serena.

Suurin uutispaukku saatiin kuitenkin aivan vuoden alussa. Tammikuun 8. päivä Sussexin herttuapari, prinssi Harry ja herttuatar Meghan, ilmoitti luopuvansa työstään ja asemastaan kuningashuoneessa ja muuttavansa pois Britanniasta.

Yllätys oli suuri ja järkytys valtava, eritoten koska pariskunta ei ollut kertonut suunnitelmistaan etukäteen kuningattarelle eikä muulle perheelle.

Ilmoituksen jälkeen järjestettiin hätäkokouksia, joihin kuningattaren lisäksi osallistuivat Harry, hänen isänsä prinssi Charles ja veljensä, prinssi William. Yhteisymmärryksessä sovittiin, että pariskunta ei jatkossa työskentele kuningashuoneen edustajana eikä heille makseta korvausta valtion varoista. Lisäksi he menettivät hänen kuninkaallinen korkeutensa -tittelinsä.

Sussexin herttuapari ja heidän 1,5-vuotias poikansa Archie asuvat nyt Kaliforniassa. Perhe ei päässyt matkustusrajoitusten vuoksi tapaamaan brittisukulaisiaan kesällä, eikä visiitti onnistunut joulunakaan. Pariskunta lahjoitti jouluna rahaa useille hyväntekeväisyysjärjestöille ja julkisti joulukortin, jossa perhe poseeraa rescue-koiriensa Guyn ja Pulan kanssa.

Aivan marraskuun lopulla kuultiin uutinen Sussexin herttuaparia kesällä kohdanneesta surusta. Meghan kertoi New York Times -lehdessä saaneensa heinäkuussa keskenmenon.

Prinssi Charlesilla ja prinssi Williamilla koronatartunta

Prinssi Charlesilla todettiin koronatartunta maaliskuussa, ja hän siirtyi eristykseen Skotlantiin Birkhallin tilalle. Vaikka prinssi sai vain lieviä oireita, hän kertoi menettäneensä joksikin aikaa haju- ja makuaistinsa.

Vasta marraskuussa uutisoitiin, että myös prinssi William oli saanut huhtikuussa koronatartunnan. The Sun -lehden mukaan virus aiheutti Williamille muun muassa hengitysvaikeuksia. Prinssi ei kertonut sairastumisestaan keväällä, koska ei halunnut huolestuttaa ihmisiä. Hän ei myöskään ole halunnut kertoa sairastumisensa tarkkaa ajankohtaa.

William ja herttuatar Catherine tapasivat koronatartunnan saaneita ihmisiä ja jatkoivat muutenkin työtään ihmisten parissa aina maaliskuun lopulle asti. Huhtikuussa he siirtyivät etätöihin maaseutukotiinsa Anmer Halliin. Sairastumisestaan huolimatta William osallistui huhtikuussa kaikkiaan 14:ään puhelin- ja videoesiintymiseen.

Englannin prinssi William ja herttuatar Catherine

Koronatartunnan keväällä saanut William jatkoi ahkerasti työntekoa vaimonsa Catherinen kanssa.

William ja Catherine ovat saaneet runsaasti huomiota ja kiitosta ahkeruudestaan, mutta kesän alussa Catherine joutui myrskyn silmään, kun Tatler-lehti kertoi kansijutussaan, kuinka hän uupuu työtaakkansa alla. Tämä johtui lehden mukaan ainakin osittain siitä, että Sussexin herttuapari ei ollut paikalla hoitamassa osaa tehtävistä. Jutussa ihmeteltiin myös herttuattaren laihuutta ja arvosteltiin hänen lapsuudenperhettään. Hovi hermostui ja ryhtyi oikeustoimiin lehteä vastaan.

Syyskuussa selvisi, että hovin vaatimuksesta osa virheellisestä tiedosta oli poistettu Tatlerin verkkojutusta.

Lue myös Seuran artikkeli: Paineiden alla: Prinssi William ja herttuatar Catherine joutuivat Britannian ykköspariksi

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip koronaeristyksessä

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip muuttivat maaliskuussa koronaeristykseen Windsorin linnaan. Kuningattaren ja prinssin korkean iän aiheuttaman terveysriskin vuoksi esimerkiksi linnan henkilökunta ei vaihtunut ja sosiaaliset kontaktit pidettiin minimissä.

Huhtikuun 5. päivä kuningatar Elisabet piti televi­sioidun puheen kansalle.

– Saakaamme lohtua siitä, että vaikka meillä olisi edessämme vielä lisää kestettävää, paremmat ajat palaavat. Voimme olla taas yhdessä ystäviemme ja perheittemme kanssa, kuningatar sanoi. Hän päätti puheensa siteeraamalla ikivihreää kappaletta We will meet again, me tapaamme vielä.

Lue myös: 10 hassua virhettä, jotka voit huomaamattasi tehdä kuningatar Elisabetin seurassa

Elokuussa Elisabet ja Philip viettivät perinteistä lomaa Balmoralin linnassa Skotlannissa, jonne myös muu suku tavallisesti kerääntyy yhteiselle lomalle. Tänä vuonna tästäkin perinteestä jouduttiin osittain luopumaan. Vain kuningattaren nuorimmat lapsenlapset, lady Louise ja Severnin varakreivi James nähtiin kuningattaren seurassa Balmoralin mailla. Myös heidän vanhempansa, prinssi Edward ja Wessexin herttuatar Sophie olivat tiettävästi mukana.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip hääpäivänään

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip viettivät marraskuussa 73. hääpäiväänsä.

Pienet häät ja peruttuja juhlia

Prinsessa Anne, kuningattaren ainoa tytär, täytti 15. elokuuta 70. Syntymäpäiviä oli tarkoitus juhlia Balmoralissa, mutta juhlat jouduttiin lopulta perumaan.

Eriskummallisen vuoden ilouutisia sen sijaan olivat prinsessa Beatricen häät sekä prinsessa Eugenien raskaus.

Prinssi Andrewn esikoisen, prinsessa Beatricen ja Edoardo Mapelli Mozzin toukokuussa peruuntuneet häät vietettiin heinäkuun 17. päivä. All Saintsin kappelissa Windsorissa pidetyssä vihkitilaisuudessa Andrew saattoi tyttärensä alttarille, mutta vihkimisen jälkeen otetussa valokuvassa kirkon edessä poseeraavat vain vihkipari sekä morsiamen isovanhemmat, kuningatar ja prinssi Philip.

Morsiamen hääpuku oli vintagepuku, joka oli lainassa kuningattarelta, ja häätiara oli sama, joka kuningattarella oli omissa häissään vuonna 1947.

Vihkitilaisuudessa oli paikalla vain 20 morsiusparin läheisintä perheenjäsentä. Vihkimisen jälkeiseen ulkoilmatilaisuuteen oli kutsuttu 30 vierasta.

Englannin prinsessa Beatrice ja Edoardo Mapelli Mozzi

Prinsessa Beatrice avioitui heinäkuussa Edoadro Mapelli Mozzin kanssa. Häälahjojen sijaan pariskunta toivoi lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Syyskuussa saatiin odotettu vauvauutinen, kun lokakuussa 2018 Jack Brooksbankin kanssa avioitunut prinsessa Eugenie julkaisi Instagram-tilillään valokuvan pikkuisista tossuista ja vihjasi odottavansa miehensä kanssa jännittyneenä ensi vuoden alkua.

Tuleva kuninkaallinen vauva on kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin yhdeksäs lastenlastenlapsi. Hän ei tiettävästi saa kuninkaallista titteliä, mutta kruununperimysjärjestyksessä hän tulee sijalle 11. ja sivuuttaa isosetänsä prinssi Edwardin.

Kuninkaallisen perheen Twitter-tilin mukaan kuningatar on iloinen, delighted, uudesta jälkeläisestään.

Loppuvuodesta Eugenie ja Jack muuttivat kaikessa hiljaisuudessa Harryltä ja Meghanilta tyhjäksi jääneeseen Frogmore Cottageen. Tätä pidettiin varmana merkkinä siitä, että herttuapari ei suunnittele enää palaavansa Britanniaan. Pariskunta viihtyi talossa kuitenkin vain kuuden viikon ajan, ja joulukuussa The Sun -lehti uutisoi, että talo on jälleen tyhjillään ja prinsessa Eugenie puolisoineen palasi Kensingtonin palatsiin.

Saadaanko ensi vuonna jo juhlia?

Tämän erikoisen vuoden päätteeksi myös joulua vietettiin nyt poikkeuksellisesti. Englannissa katkesi vuosikymmenten traditio, kun kuninkaallinen perhe ei kokoontunut kuningattaren luokse Sandringhamiin, eikä perhettä nähty joulupäivän aamuna joulukirkossa. Kuningatar vietti joulunsa kaksin prinssi Philipin kanssa.

Joulupäivän puheessaan kuningatar Elisabet halusi lohduttaa erityisesti yksinäisiä ja heitä, jotka eivät voi nähdä perhettä, ystäviään ja sukuaan.

– Te ette ole yksin, kuningatar sanoi.

– Innostumme edelleen tuntemattomien ystävällisyydestä ja lohduttaudumme sillä, että myös pimeimpinä öinä on toivoa uudesta aamunkoitteesta.

Toiveissa on, että elämä ensi vuonna pikkuhiljaa palata normaaliksi. Englannissa se tarkoittaa muun muassa sitä, että vähitellen voidaan aloittaa valmistelut kuningattaren 95-vuotisjuhlia ja prinssi Philipin 100-vuotisjuhlia varten.

X