Kuninkaalliset

Haavoittuvaisuus ja aitous ovat Victorian supervoimia – Ruotsin monarkian suosio kasvaa rakastetun kruununprinsessan ansiosta

Ruotsin kruununprinsessa Victoria on maansa rakastetuin kuninkaallinen, ja hänen suosionsa nostaa jopa monarkian asemaa maassa. Julkisuuskuvaltaan Victoria on hyvin erilainen kuin isänsä Kaarle Kustaa: hän näyttää tunteensa ja myös heikkoutensa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Linda Broström, Kate Gabor/The Royal Court Of Sweden

Victorialla on kokemusta myös vaikeuksista, ja se tekee hänestä yleisön silmissä inhimillisen.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria on maansa rakastetuin kuninkaallinen, ja hänen suosionsa nostaa jopa monarkian asemaa maassa. Julkisuuskuvaltaan Victoria on hyvin erilainen kuin isänsä Kaarle Kustaa: hän näyttää tunteensa ja myös heikkoutensa.

Ruotsissa on aina silloin tällöin käyty keskustelua siitä, pitäisikö maan luopua kalliista ja myös vanhanaikaisena pidetystä kuningashuoneesta ja siirtyä tasavallaksi. Erityisesti tätä ovat vaatineet vasemmistopuolueet ja lehdet pääkirjoitussivuillaan. Nyt henki on muuttunut, sillä maassa ymmärretään monarkian korvaamaton merkitys Ruotsin taloudelle, yrityksille ja tunnettavuudelle.

Viimeksi huhtikuussa kuninkaan 75-vuotissyntymäpäivän alla laajalevikkinen Expressen-lehti käänsi kelkkansa. Pääkirjoitustoimittaja Anna Dahlbergin mukaan lehti ei enää vaadi Ruotsia luopumaan monarkiasta, ja Dahlberg suitsutti vuolaasti kuningashuoneen ansioita.

”Kuningashuone tekee suuria panostuksia turvatakseen Ruotsin edut ulkomailla, ja kotimaassa se toimii yhdistävänä symbolina. Heidän avullaan avautuvat ovet, jotka muuten pysyisivät suljettuina, muun muassa ruotsalaisille vientiyrityksille, mutta myös virkamiehille ja ministereille. He myyvät niin sanotusti ruotsalaisia tuotteita ja arvoja.”

Lehden mukaan Ruotsin kuningashuonetta ei voi syyttää konservatiivisuudesta, ovathan kaikki lapset esimerkiksi saaneet avioitua rakkaudesta, ei velvollisuudesta.

Lehti myös pohtii, haluaisiko kukaan Ruotsiin ”harmaan tylsyyden ympäröimää presidentin virkaa”, ja haluaisiko kukaan estää kruununprinsessa Victorian nousun kuningattareksi.

Kuningashuoneen suosio on korkeammalla kuin vuosiin ja Victorian asema kärjessä kiistaton.

Perhe on tärkeä prinsessa Victorialle.
Onnellinen perhe-elämä, lapset prinssi Oscar ja prinsessa Estelle ja ennen kaikkea prinssi Danielin ehtymätön tuki ovat Victorialle äärimmäisen tärkeitä.

Kuningashuone on kuin perheyritys

Muutama vuosi sitten tutkimuslaitos Demoskopin tekemän mielipidemittauksen mukaan kuusi kymmenestä ruotsalaisesta oli sitä mieltä, että Victoria on paras henkilö edustamaan maataan. Victoria on kerta kaikkiaan ruotsalaisten suosikki.

”Kruununprinsessan mielestä hän ei voi hoitaa tehtäväänsä menestyksekkäästi, ellei hän ole oma itsensä ja aito”, arvioi toimittaja ja kirjailija Susanna Popova Expressen-lehdessä mielipidemittausta.

”Hän on tässä eri sukupolvea kuin isänsä, jolle tunteiden ja haavoittuvuuden näyttäminen ei ole niin oleellista.”

Victorialla on kokemusta vaikeuksista, ja ne tekevät hänestä inhimillisen. Hänellä on lukihäiriö kuten isällään ja veljellään. Hän kärsii kasvosokeudesta eli kyvyttömyydestä tunnistaa ihmisten kasvoja ja nimiä. Tämä tuo erityishaasteita työssä, jossa ihmisten kohtaaminen on keskeistä.

Parikymppisenä Victoria oli ensimmäisiä julkisuuden henkilöitä, joka toi julkisuuteen sairastumisensa anoreksiaan. Myöhemmässä haastattelussa Victoria on kuitenkin korostanut, ettei ahdistus johtunut hänen asemastaan kruununprinsessana.

Popova huomauttaa, kuinka hyvä uutinen kuninkaalle on, että oma tytär ja kruununperijä on niin pidetty. Victorian suosio luo kuningashuoneelle vakautta ja jatkuvuutta. Tämä onkin asia, jota sekä kuningatar että kuningas ovat peräänkuuluttaneet.

”Jatkuvuus on Ruotsille tärkeää”, Silvia sanoi 75-vuotishaastattelussaan puhuessaan kuningasparin siirtymisestä sivuun ja Victorian astumisesta hallitsijaksi.

Myös kuningas otti keväällä syntymäpäivähaastattelussa esiin jatkuvuuden ja toi siihen kiinnostavan näkökulman. Hän vertasi monarkiaa muihin aloihin, joissa valta ja tehtävät siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.

”Tämä on kuin perheyritys, sukukartano tai vastaava, jossa traditiot, historia ja vastuu siirtyvät sukupolvelta toiselle. Olemme ylpeitä saadessamme viedä tätä perintöä eteenpäin.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 28/2021, jonka on kirjoittanut Marja-Terttu Yli-Sirniö. Miten Victoria on valmistautunut tulevaan rooliinsa kuningattarena? Millaiseksi Danielin prinssipuolison rooli on muotoutumassa? Millaisia suunnitelmia Kaarle Kustaalla ja Silvialla on eläköitymisen suhteen? Lue koko juttu numerosta 28/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

Lähteet: kungahuset.se, Expressen, HBL, svenskdam.se, spraktidningen.se

X