James Middleton löysi avun masennukseensa terapiasta, jossa hän kävi koiransa Ellan kanssa.
Koirat ovat auttaneet James Middletonia masennuksesta toipumisessa.
Kuninkaalliset

Herttuatar Catherinen ja Pippa Middletonin James-veli sairastui masennukseen – paranemisessa auttoi suloinen terapiakoira Ella

Kun Kate Middleton vastasi myöntävästi prinssi Williamin kosintaan, muuttui myös hänen sisarustensa Pippa ja James Middletonin elämä. Viime vuosina perhettä on varjostanut pikkuveli Jamesin masennus.
Teksti: Rosanna Marila Kuvat: MVPhotos

Vuoden 2017 lopussa Middletonien perhe alkoi huolestua. Kyse oli perheen kuopuksesta Jamesista. Vanhemmat Michael ja Carole sekä sisarukset Catherine eli Kate ja Philippa eli Pippa Middleton olivat yrittäneet tavoittaa Jamesia puheluin ja tekstiviestein, mutta hän ei vastannut. Oliko Jamesille sattunut jotain?

Toki perhe oli ymmärtänyt jo kuukausia aiemmin, ettei kaikki ollut hyvin. James oli yhä enemmän vetäytynyt omiin oloihinsa ja pitänyt itseään etäällä muusta perheestä. Vaikka vanhemmat ja siskot olivat yrittäneet auttaa parhaansa mukaan, James ei tuntunut haluavan apua.

Lopulta Jamesin lääkäri otti Middletoneihin yhteyttä. Hän paljasti, että James kärsii vakavasta masennuksesta. Läheisille kertominen oli pelottanut Jamesia niin paljon, että tämä oli pyytänyt lääkäriä hoitamaan asian puolestaan.

Boomf-nimistä postikortti- ja juhlayritystään pyörittävä James kuvaili Daily Mail -lehdelle tammikuussa, kuinka kaikki tuntui tuolloin harmaalta ja merkityksettömältä. Masennus sai Jamesin ajattelemaan, että hän oli täydellinen epäonnistuja.

– Tiedän eläväni etuoikeutettua elämää. Mutta se ei tee minusta vastustuskykyistä masennukselle. Masennus ei ole tunne, vaan tunteiden puuttumista. Kuin olisin olemassa ilman tarkoitusta tai suuntaa. En tuntenut iloa, jännitystä tai innokkuutta, vain sydäntä särkevä ahdistus sai minut aamuisin ylös sängystä. En suunnitellut itsemurhaa – mutta en myöskään halunnut enää elää siinä mielentilassa, James kertoi.

James paljasti myös, että hänellä on jo kouluvuosina todettu lukihäiriö ja vasta aikuisena todettu ADD eli tarkkaavaisuushäiriö.

– ADD:n toteaminen selitti niin monta asiaa. Sen takia minun on niin vaikea keskittyä: ajatukseni vaeltelee ja helpotkin tehtävät, kuten sängyn petaaminen, tuntuvat yhtä isoilta kuin veroilmoituksen täyttäminen.

James Middleton terapeutille yhdessä Ella-koiransa kanssa

James Middleton alkoi käydä terapeutin vastaanotolla yhdessä Ella-koiransa kanssa. James tunsi saavansa myös muista koiristaan Incasta, Lunasta, Zulusta ja Mabelista niin paljon apua toipumiseen, että hän päätti kouluttaa Ellasta virallisen terapiakoiran. Ella on myös isosisko herttuatar Catherinen ja hänen aviomiehensä prinssi Williamin Lupo-koiran äiti.

Vähitellen oikea lääkitys ja terapia alkoivat tuottaa tulosta, ja James alkoi voida paremmin. Paranemisessa auttoi myös vapaa- ehtoistyö: Jamesista tuli Pets as Therapy -järjestön lähettiläs.

Vaikka James pelkäsi kertoa mielenterveysongelmistaan eniten juuri lähipiirilleen, ei syytä huoleen olisi ollut. Kuninkaallisissa piireissä se kun on tärkeäksi koettu aihe.

Herttuatar Catherine, prinssi William ja tämän pikkuveli prinssi Harry ovat hyväntekeväisyysjärjestö Heads Togetherin keulakuvia. Järjestö pyrkii vähentämään stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä. Osittain siksi Jameskin uskaltautui lopulta kertomaan masennuksestaan julkisuudessa.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kerrotaan, millä tavoin Middletonin sisarusten elämä on muuttunut sen jälkeen, kun isosisko meni naimisiin prinssi Williamin kanssa. Lue juttu Annasta 25-26/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X