Herttuatar Meghan ja prinssi Harry
Herttuatar Meghan ja prinssi Harry kävivät kävelyretkellä Uuden-Seelannin Rotoruassa lokakuussa. Pariskunta oli kertonut raskaudesta juuri ennen matkaa.
Kuninkaalliset

Herttuatar Meghan on kuin suomalainen nainen: itsenäinen, sanavalmis ja rohkea – ja sekös brittejä ärsyttää

Pian esikoisensa saava Sussexin herttuatar Meghan on omin ansioin menestynyt ja määrätietoinen nainen, joka on uskaltanut hypätä yhteiskuntaluokasta toiseen. Hän on aivan toisenlainen kuninkaallinen kuin mihin britit ovat tottuneet – ja on siksi joutunut kovaan mediamylläkkään.
Teksti: Minna Juti Kuvat: MVPhotos

Viime vuosi oli Britanniassa lähes jouluun asti yhtä Meghan-juhlaa. Koska juuri kukaan ei ollut unohtanut ravisuttavan surullisen näköistä pikkupoikaa, joka käveli äitinsä, prinsessa Dianan arkun perässä, helpotus oli suuri, kun prinssi Harry vihdoin löysi rinnalleen rakastamansa kumppanin, amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen, 37.

Samalla kaveruuden ja veljesten keskinäisen luottamuksen symboliksi noussut kolmikko, prinssi William, Kate ja Harry, täydentyi nelikoksi. Brittimedia antoikin heille nopeasti nimen The Fab Four.

Sadunhohtoisen tunnelman kruunasi lokakuussa ilmoitus Meghanin raskaudesta. Uutinen siivitti Sussexin herttuaparin kiertomatkaa Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Fidžille ja Tongalle, mutta kuninkaallinen yksityiskone ehti tuskin laskeutua takaisin Heathrow’lle, kun ääni kellossa muuttui. Meghanin läheinen avustaja oli irtisanoutunut, ja herttuatarta ryhdyttiin syyttämään liian vaativaksi pomoksi, joka ympäri vuorokauden rakentaa omaa brändiään. Hänen kerrottiin heräävän joka aamu viideltä ja lähettävän tiiminsä jäsenille jopa viisi tai kuusi viestiä päivässä väsyttäen nämä vaatimuksillaan. Pian levisivät myös juorut Meghanin ja Katen huonoista väleistä. Kuherruskuukausi median kanssa päättyi yhtäkkiä.

Herttuatar Meghan

”The Fab Four” -nelikko, eli prinssi William, herttuatar Catherine, herttuatar Meghan ja prinssi Harry, saapui yhdessä joulukirkkoon Sandringhamissa.

Kun näyttelijästä tuli kuninkaallinen – luokkaloikka ei miellytä kaikkia

Mitä loppuvuodesta tapahtui? Miksi Meghanille käännettiin selkä ja hänestä ryhdyttiin tekemään syntipukkia niin kälyn mielen pahoittajana kuin veljesten välien viilentäjänä?

Ehkä kysymys oli todella vain laskelmoinnista. Kansaa viihdyttävä media laski, että kiihkeän palvonnan jälkeen Meghanin mollaaminen lisäisi liikennettä internetissä. Herttuatar Meghan oli helppo maalitaulu, sillä hänessä on paljon mielipiteitä jakavia ominaisuuksia. Vauvan synnyttyä herttuattaren suosio nousisi taas varmasti. Pysyvää haittaa ei koituisi.

Vai koetaanko Meghan, älykäs vahva nainen, ehkä jopa perinteinen kympin tyttö, sittenkin uhkana? Halutaanko hänet panna ruotuun juuri nyt, kun hän pian synnyttää, eikä ehkä jaksa pitää puoliaan yhtä vahvasti kuin ennen? Olisiko tässä oivallinen hetki nöyryyttää naista, joka on saanut paljon ja joka on ehkä näyttänyt liiankin tyytyväiseltä?

Meghan on luokkaretkeläinen eli hän on noussut yhteiskunnassa monta pykälää sieltä, minne syntyi. Psykoterapeutti Katriina Järvinen ja historian tutkija Laura Kolbe kirjoittivat kirjassaan Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa, että sosiaalinen taustamme kertoo meistä ja ratkaisee tulevaisuuttamme enemmän kuin olemme valmiit myöntämään. Kun normiodotukset rikkoutuvat ja ihminen ponnistaa ylöspäin, ympäristö reagoi siihen. Vastaanottava luokka katsoo tulokasta pitkään, eivätkä omatkaan välttämättä hurraa.

Meghan on avoimesti kertonut, että hänen molemmat vanhempansa tulevat vaatimattomista oloista. Hän on perheessään ensimmäinen, joka suoritti kaksi loppututkintoa yliopistossa. Näyttelijänä hän on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen, ja hänen menestyksensä tv-tähtenä on riittänyt kiinnostamaan isoja kansainvälisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä, joiden mannekiinina Meghan on päässyt vaikuttamaan. Hän on puhunut naisten tasa-arvon puolesta muun muassa YK:ssa. World Visionin kautta hän on osallistunut Afrikassa lasten avustuskampanjoihin.

Jo ennen Harrya Meghan oli tehnyt ensimmäisen luokkaloikan Hollywoodin takapihalta etupihalle. Hän tienasi hyvin, ja hänellä oli muutaman miljoonan dollarin omaisuus. Harryn käsipuolessa hän teki toisen vielä huomattavasti näyttävämmän loikan. Oman tarinansa tuntevana Meghan taatusti tietää, että monen silmissä hänen on vielä useasti todistettava ansainneensa asemansa.

Perinteisesti kuninkaallisen perheen jäsenet ovat sanoneet vähän julkisuudessa. Siihen nähden Meghan on ollut jo suorastaan suulas. Hän on toistaiseksi ainut perheessä, joka on julkisesti edes maininnut esimerkiksi Me too – ja Time’s Up -kampanjat. Niihin hän viittasi viime helmikuussa, kun The Fab Four asettui median tavattavaksi. Meghanin mielestä kampanjat ovat pohjustaneet maaperää sille, että naisia tulee nyt entisestään rohkaista toteuttamaan mahdollisuuksiaan.

Herttuatar Meghan

Herttuatar Meghanin odotustyyliä tammikuun 16. päivänä. Herttuatar kävi tutustumassa lontoolaisen eläinsuojelujärjestön toimintaan.

Mitä tapahtuu, kun Meghanin ja Harryn vauva syntyy?

Meghanin ja Harryn vauva syntyy muutaman viikon sisällä. Meghan tarvitsee ekstravoimat raskauden loppumetreille, sillä mylläkkä julkisuudessa ei näytä laantuvan. Brittimedia on jakaantunut: Iltapäivälehdet kaivavat joka päivä odottavasta äidistä jotakin moitittavaa. Vakavampi media ihmettelee ja analysoi, mikä Meghanissa ärsyttää. Useimmiten päätelmä on se, että viihdemedia tarvitsee saaliinsa, jolla se rahastaa.

Kun vauva syntyy, internet riehaantuu todennäköisesti täysin. Toisin kuin Williamin ja Katen vauvoja, tulokasta tuskin esitellään muutaman tunnin ikäisenä, sillä aiemmin näin ovat tehneet vain välittömät kruununperilliset. Sen sijaan saamme muutaman päivän kuvitella, miltä vauva näyttää.

Hän on taatusti suloinen. Ehkä hänellä on Harryn punaiset hiukset mutta kiharaisina kuin Meghanilla lapsuudenkuvissaan ja pienissä kasvoissaan nykeröinen Markle-nenä. Pisamiakin vauvalle luultavimmin tulee, sillä niitä on kummallakin vanhemmalla.

Lapsen nimestä lyödään jo vetoa. James ja Victoria ovat kärjessä. Charles, Elisabeth ja Diana – jopa Philip – pärjäävät myös hyvin. Mukana ovat myös Doria ja Thomas, joista jälkimmäinen taitaisi olla lopullisena valintana aikamoinen yllätys.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 5/2019. Mitä apua näyttelijän ammatista on ollut Meghanille sopeutuessa uuteen elämään? Millaisia neuvoja Michelle Obama antoi Meghanille? Miksi voidaan ajatella, että myös Harry teki ”luokkaloikan” avioituessaan Meghanin kanssa? Lue lisää numerosta 5/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X