Herttuatar Meghan ja prinssi Harry yhdessä.
Herttuatar Meghan ja prinssi Harry ovat nyt kahden lapsen vanhempia.
Kuninkaalliset

Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn tytär syntyi – sai kauniit nimensä isänsä suvusta

Kesäkuun neljäntenä päivänä syntynyt Lilibet Diana nimettiin kuningatar Elisabetin mukaan.
Teksti: Viivi Aaltovesi Kuvat: MVPhotos

Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan tiedottivat sunnuntai-iltana Suomen aikaa, että heidän perheeseensä on perjantaina 4. kesäkuuta syntynyt tytär. Kuten niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin on tapana, lapsen nimi julkistettiin heti. Tytär sai nimekseen Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Hänen kutsumanimensä on Lili.

Pariskunta kertoo Archewell-säätiönsä sivuilla, että sekä äiti että lapsi voivat hyvin. He ovat myös päässeet sairaalasta kotiin. Synnytys tapahtui Kalifornian Santa Barbarassa sijaitsevassa sairaalassa, ja lapsi tuli maailmaan 3,487 kilogramman painoisena.

Vauvauutinen on herättänyt ihastusta ja nimivalinta keskustelua ympäri maailmaa. Se, että tytär sai toisen nimistään isoäitinsä, prinsessa Dianan mukaan, ei tullut yllätyksenä Englannin kuningasperhettä seuranneille. Lilibet-nimi sen sijaan oli odottamattomampi. Harry ja Meghan kertoivat tiedotteessaan, että Lili on nimetty kuningatar Elisabetin mukaan. Kuningattaren kutsumanimi perheen kesken on Lilibet.

Muista testata myös tietosi kuninkaallisesta suvusta: Kuka on kenenkin kuninkaallisen puoliso, ex-kumppani tai sisarus? Testaa, kuinka hyvin hallitset brittikuninkaallisten sukupuun!

Onko Lilibet Diana -nimi kunnianosoitus vai kenties sovinnon ele?

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin suhde kuningasperheeseen on ollut mutkikas. Viimeisin mutka oli Harryn ja Meghanin Oprah Winfreylle antama avoin haastattelu, jossa pariskunta kertoi muun muassa Meghanin hovissa kokemasta rasismista. Meghan ja Harry eivät missään vaiheessa ole suoraan kritisoineet kuningatar Elisabetia, mutta haastattelu aiheutti yhtä kaikki suuren kohun, ja asetti kuningattaren johtaman hovin rasismisyytösten kohteeksi.

Tuoreen perheenjäsenen nimeäminen kuningattaren mukaan voidaan siis tulkita kunnianosoitukseksi tai sovinnon eleeksi.

Kuningasperhe onkin onnitellut Harrya ja Meghania virallisella Instagram-tilillään. Kuvatekstissä kerrotaan myös, että pikku Lilibet Diana on kuningattaren 11. lapsenlapsenlapsi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön The Royal Family (@theroyalfamily) jakama julkaisu

Lilibet Dianan isoveli Archie Harrison on nyt kaksivuotias. Kun Archie oli vauva, perhe oli yhä tiiviisti mukana brittihovissa, ja heti pojan syntymän jälkeen tiedossa oli edustamista ja valokuvia. Nyt, kun Meghan ja Harry elävät itsenäisemmin, Archie ja Lilibet on mahdollista pitää tarkemmin poissa julkisuudesta.

Myös Meghanin raskaus oli tällä kertaa yksityisempi. Esimerkiksi laskettua aikaa ei kerrottu julkisuuteen.

X