Kuninkaalliset

Kuningatar Camilla paljastaa, milloin Charlesin kanssa on kaikkein mukavinta – pitkään yhdessä olleet tunnistavat varmasti

Britannian uuden kuninkaan puoliso Camilla on kulkenut uskomattoman tien panetellusta rakastajattaresta kuningaskunnan ykkösnaiseksi. Kuinka hän sen teki?

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö 
Kuvat:
Mvphotos

– Ei kukaan pidä siitä, että häntä koko ajan katsotaan ja arvostellaan.

Britannian uuden kuninkaan puoliso Camilla on kulkenut uskomattoman tien panetellusta rakastajattaresta kuningaskunnan ykkösnaiseksi. Kuinka hän sen teki?

Edesmennyt kuningatar Elisabet suhtautui aikoinaan epäillen esikoispoikansa Walesin prinssi Charlesin rakastettuun Camillaan. Onko siis ihme, jos koko kansakunta tunsi samoin?

Mutta aika on tehnyt tehtävänsä, ja Camillan muodonmuutos toisesta naisesta kuninkaan vaimoksi ja kansakunnan ykkösnaiseksi on ollut uskomaton.

Lopullinen käännekohta oli kuningatar Elisabetin viime helmikuussa antama lausunto, jossa hän ennakoi kuolemansa jälkeistä aikaa.

– Vilpitön toiveeni on, että Camillasta tulee silloin kuningatarpuoliso.

Vasta silloin päättyi vuosikausia kestänyt spekulaatio siitä, mikä olisi Camillan asema kuningashuoneessa Elisabetin jälkeen.

Olisi nimittäin voinut käydä niin, että jos Elisabet ei olisi puuttunut asiaan, Camilla olisi Britannian ensimmäinen kuningatar, jota ei kutsuttaisi kuningattareksi.

Rakastetun Elisabetin toivetta kukaan tuskin haluaa kyseenalaistaa.

Nuori Camilla ei ollut kovin kunnianhimoinen

Camilla Shand sai elämäänsä hyvät lähtökohdat lapsuudenkodistaan. Hän syntyi yläluokkaiseen perheeseen majuri Bruce Shandin ja tämän vaimon Rosalindin esikoiseksi heinäkuussa 1947.

Äitinsä puolelta hän kuuluu brittiläiseen aristokratiaan, äiti ei tosin pitänyt kuninkaallisista.

Camillan jälkeen perheeseen syntyivät vielä Annabel ja Mark.

Koulu viimeisteli hienostotyttöjen kasvatuksen tähtäimenä hyvä avioliitto.

Perhe piti tiiviisti yhtä. Tunnelma kotona vauraalla maatilalla oli rakastava ja kannustava. Isä luki lapsille iltaisin ja istutti tyttäreensä rakkauden kirjoihin.

Käytyään koulua ensin kotimaassaan Camilla jatkoi opintoja Mon Fertile -sisäoppilaitoksessa Sveitsissä.

Nykyään jo lakkautettu koulu viimeisteli hienostotyttöjen kasvatuksen tähtäimenä hyvä avioliitto. Sieltä hän jatkoi Pariisiin, jossa opiskeli ranskalaista kirjallisuutta. Hän osaa siksi hyvin ranskaa.

Nuori Camilla ei ollut kovin kunnianhimoinen ja pärjäsi opinnoissaan keskinkertaisesti. Sen sijaan hän oli urheilullinen ja rakasti hauskanpitoa. Hän oli ystäväpiirissään hyvin suosittu ja aina juhlien tähti.

Svengaavalla 1960-luvulla hän juhlikin railakkaasti, mutta ei ollut muuten boheemi. Toisaalta hän viihtyi jo tuolloin hyvin omissa oloissaan.

Hän tiesi jo varhain, mitä elämältä halusi. Hänen unelmaansa kuuluivat perhe ja koti maaseudulla, jossa voisi ratsastaa ja metsästää. Hän halusi hoitaa puutarhaa ja lukea kirjoja. Ja aina välillä viettää mukavaa seuraelämää.

Pari vuotta ennen häitä oli tapahtunut eräs merkittävä kohtaaminen

Parikymppinen Camilla seurusteli yläluokkaisten nuorten kanssa, ja noissa piireissä hän 1960-luvun lopulla tapasi Andrew Parker Bowlesin ja rakastui.

Piirien pienuudesta kertoo se, että Andrew oli ollut paasipoika kuningatar Elisabetin kruunajaisissa vuonna 1953, ja ennen Camillaa hän oli seurustellut prinsessa Annen kanssa.

Kun Camilla ja Andrew avioituivat vuonna 1973, häihin oli kutsuttu Anne, kuningataräiti ja kuningattaren sisar prinsessa Margaret.

Camilla solmi avioliiton Andrew Parker Bowlesin kanssa 1973. 
Camilla solmi avioliiton Andrew Parker Bowlesin kanssa 1973.

Mutta pari vuotta ennen häitä oli tapahtunut eräs merkittävä kohtaaminen. Chilen suurlähettilään tytär Lucia Santa Cruz oli esitellyt Camillan prinssi Charlesille.

Prinssistä elämäkerran kirjoittaneen Jonathan Dimblebyn mukaan Charles ihastui Camillaan sydänjuuriaan myöten.

Tapaamisen ajoitus oli kuitenkin epäonninen, sillä Camilla seurusteli jo enemmän tai vähemmän vakavasti Andrew’n kanssa ja Charlesilla oli edessään laivastokoulutus, joka vei hänet pois maasta kahdeksaksi kuukaudeksi.

Camilla oli 25-vuotias solmiessaan avioliiton Andrew Parker Bowlesin kanssa. Hän oli hyvin rakastunut ja onnensa kukkuloilla. Hän sai juuri sen, mistä oli unelmoinut: kodin maaseudulta ja aseman rouva Parker Bowlesina.

Mutta avioliitolla oli surullinen kääntöpuoli, sillä Andrew oli naistenmies, joka petti vaimoaan jatkuvasti, koko heidän avioliittonsa ajan.

Myös Camillan ja Charlesin yhteys säilyi, sillä he liikkuivat samoissa seurapiireissä ja Charles ja Andrew pelasivat yhdessä pooloa. Heistä tuli läheiset ystävät.

Kun Parker Bowlesin perheen esikoinen Tom syntyi vuonna 1974, Charlesista tuli hänen kummisetänsä. Tytär Laura syntyi neljä vuotta myöhemmin.

Camillan elämäkerturi Penny Junor kertoo kirjassaan Duchess, että Charlesin ja Camillan ystävyys syveni koko 1970-luvun. Rakkaussuhteeksi se muuttui aivan vuosikymmenen lopulla. Charles oli edelleen sinkku ja Camilla avioliitossaan ilmeisen onneton.

Näihin aikoihin hovi alkoi kuitenkin huolestua kolmekymppisen kruununprinssin tulevaisuudesta: hänen olisi aika avioitua ja saada perillinen. Katseet kääntyivät nuoreen lady Diana Spenceriin.

Suurellisia häitä vietettiin kesällä 1981. Hääväen joukossa istui puolisoineen myös Camilla Parker Bowles, jota Diana inhosi ja kutsui rottweileriksi.

Camilla vältteli pitkään Charlesia

Camilla alkoi nousta otsikoihin yhä useammin sen jälkeen, kun prinssi Charles myönsi tv-haastattelussa vuonna 1994 olleensa uskoton Dianalle. Charles kuitenkin korosti, että hän oli elvyttänyt suhteen Camillaan vasta sen jälkeen, kun hänen avioliitossaan kaikki oli peruuttamattomasti ohi.

Penny Junor kertoo, että Camilla vältteli pitkään Charlesia. Mutta vuonna 1986, kun Charles oli hyvin masentunut ja onneton, kaksi naista, joista oli toinen kuningattaren hovinainen lady Susan Hussey, oli pyytänyt Camillaa ottamaan yhteyttä prinssiin. Camilla oli ainoa ihminen, joka saisi tämän piristymään.

Näin kaksi avioliitossaan onnetonta ihmistä alkoi lähentyä.

Heidän suhteestaan saatiin myös noloja paljastuksia, kun kuuluisan myöhäisyön puhelinkeskustelun nauhoite tuli julki 1993. Siinä Charles toivoi olevansa Camillan tamponi.

Oman osansa avioliittokohuun toi Diana, joka tv-haastattelussa sanoi, että heitä oli avioliitossa kolme, ja viittasi juuri Camillaan. Dianan ja Charlesin riitaisassa avioerossa, jota kutsuttiin Walesien sodaksi, kansakunta asettui Dianan puolelle.

Camillan ja Charlesin tulevaisuus alkoi lopulta sinetöityä 1990-luvun loppupuolella, kun molemmat olivat tahoillaan eronneet.

Charlesin ja Camillan välisen intiimin puhelinkeskustelun sisältö julkaistiin.
Charlesin ja Camillan välisen intiimin puhelinkeskustelun sisältö julkaistiin.

Mutta nyt brittilehdistössä alkoi Camillaan kohdistunut lokakampanja. Häntä kutsuttiin avionrikkojaksi ja katalaksi rakastajattareksi. Hänen ulkonäköään ja vaatevalintojaan ivattiin, ja häntä verrattiin jatkuvasti Dianaan.

Uutta virtaa julkinen vaino sai Dianan kuoleman jälkeen syksyllä 1997.

Harva ihminen on joutunut vastaavan julkisen panettelun kohteeksi. Ja tämä kaikki vain sen vuoksi, että hän rakasti prinssi Charlesia.

Camilla otti loanheiton vastaan tyynesti. Hän ei koskaan kommentoinut lehtien kirjoittelua tai puolustanut itseään. Se, että hän piti omat tunteet sisällään ja kesti kaiken tyynesti, kertonee hänen tunteittensa vahvuudesta ja hänen sitoutumisestaan Charlesiin.

Mutta Camillalla oli myös kaksi tuolloin teini-ikäistä lasta, joita hän yritti suojella julkiselta panettelulta. Poika Tom on muistellut, kuinka paparazzit piileskelivät puskissa heidän kotinsa lähellä.

Britti-Voguessa heinäkuussa olleessa haastattelussa Camilla kommentoi itseensä kohdistunutta arvostelua.

– Ei se helppoa ole. Minua tarkkailtiin pitkään. Ei kukaan pidä siitä, että häntä koko ajan katsotaan ja arvostellaan.

– Luulen, että lopulta tavallaan nousin sen yläpuolelle. Asian kanssa on vain tultava toimeen ja katsottava eteenpäin.

Monien yllätykseksi häistä tuli iloinen kansanjuhla

Jos jotkut kuvittelivat, että Camillaan kohdistunut panettelu estäisi Charlesia avioitumasta rakastamansa naisen kanssa, he olivat väärässä.

Alkoi hovin huolellisesti suunnittelema mielipidemuokkaus ja Camillan kunnianpalautus.

Ensimmäinen yhteiskuva pariskunnasta saatiin vuonna 1999, kun he poistuivat lontoolaisesta hotelli Ritzistä Camillan sisaren syntymäpäiviltä.

Kuningatar Elisabet ja Camilla tapasivat virallisesti ensimmäisen kerran seuraavana vuonna Kreikan kuninkaan Konstantinin 60-vuotisjuhlissa, jotka Charles oli järjestänyt.

Elämäkerturi Penny Junor uskoo, että kuningatar oli aina pitänyt Camillasta ihmisenä, vaikka tätä ehkä arvostelikin.

– Luulen, että syy siihen, miksi hän aiemmin halusi Camillan pois prinssin elämästä, johtui siitä, että hän pelkäsi suhteen aiheuttavan tuhoa monarkialle.

Lopulta huhtikuun 9. päivä 2005 Camilla ja Charles vihittiin pienessä seremoniassa. Siviilivihkimistä seurasi kirkollinen siunaustilaisuus Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa.

Ehkä monien yllätykseksi häistä tuli iloinen kansanjuhla. Olin paikalla Windsorissa tuona aurinkoisena huhtikuun lauantaina ja muistan kadunvarsille kerääntyneet iloiset britit, jotka tervehtivät ja onnittelivat vastanaineita.

Näytti siltä, että kansan syvät rivit alkoivat lopulta hyväksyä Camillan.

Avioiduttuaan Walesin prinssin kanssa Camilla olisi voinut ottaa Walesin prinsessan tittelin, mutta koska nimi viittasi tuolloin vielä vahvasti Dianaan, Camillasta tuli sen sijaan Cornwallin herttuatar.

Samassa yhteydessä hovi ilmoitti, että Charlesin valtaannousun jälkeen Camillasta tulisi prinsessapuoliso.

Charles toivoi kuitenkin pitkään, että Camillasta tulisi hänen rinnallaan kuningatar.

Camilla on nyt uusperheen matriarkka.
Camilla on nyt uusperheen matriarkka.

Onko Camilla nyt kuningatar vai kuningatarpuoliso?

Kuningatarpuoliso on lopulta tekninen titteli, joka ilmaisee, että kyseessä on kuninkaan puoliso, ei hallitseva kuningatar.

Britannian edellinen kuningatarpuoliso Elisabet oli juuri edesmenneen kuningattaren rakastettu äiti, jota myöhemmin kutsuttiin kuningataräidiksi.

Miehensä, kuningas Yrjö VI:n rinnalla häntä kutsuttiin aina kuningatar Elisabetiksi.

”Hän näkee aina asioissa niiden absurdit, hupsut puolet”

Entä mitä me oikeastaan tiedämme Camillasta? Millainen on tuo nainen, johon Charles rakastui vähän yli parikymppisenä ja josta lopulta tuli hänen vaimokultansa, kuten kuningas Camillaa on viime aikoina puheissaan nimittänyt?

Elämäkerturi Junorin mukaan Camilla on maanläheinen, ystävällinen ja mukava ihminen. Ja mikä tärkeintä, hän on tehnyt hyvää Charlesille ja saa tämän äkkipikaisen luonteen rauhoittumaan.

Camillan hyvä ystävä Jilly Cooper onkin ilahtunut siitä, että ihmiset lopulta näkevät, millainen ihminen Camilla on. Ystävällinen, huolehtivainen ja hyvin hauska.

Myös sisarenpoika Ben Elliot tuo lehtihaastattelussa esiin Camillan huumorintajun.

– Hän näkee aina asioissa niiden absurdit, hupsut puolet. Hän ei ota itseään turhan vakavasti ja on erittäin terävä.

Perhe on Camillalle tärkeä. Hänen kahdella lapsellaan on yhteensä viisi lasta. Hän on edelleen hyvissä väleissä ensimmäisen aviomiehensä kanssa ja erittäin läheinen sisarensa kanssa.

Ja sitten on tietysti kuninkaallinen perhe, jossa hänen roolinsa on viime aikoina tullut yhä tärkeämmäksi.

”Aikoinaan pohdittiin, onko Williamin ja Harryn vaikea hyväksyä suhde.”

Aikoinaan, vanhempien avioeron ja äidin kuoleman jälkeen julkisuudessa pohdittiin, oliko Williamin ja Harryn vaikea hyväksyä isänsä suhde Camillaan. Häiden jälkeen vuonna 2005 saatiin vastaus tuolloin 21-vuotiaalta Harryltä.

– Camilla on upea nainen, joka on tehnyt isästämme hyvin onnellisen. William ja minä rakastamme häntä ja tulemme hänen kanssaan toimeen oikein hyvin, Harry sanoi.

Camilla oli myös tärkeä tuki Charlesille, kun Sussexin herttuapari Harry ja Meghan irtautui kuningashuoneesta.

Williamin ja Catherinen sekä Camillan ja Charlesin välien arvellaan olevan mainiot. Tulevaisuudessa nelikon arvellaan ottavan yhä suuremman roolin kuningaskunnassa.

”Camillan mielestä hänen tehtävänsä on seistä Charlesin rinnalla”

Camilla täytti kesällä 75 vuotta. Tuossa iässä suurin osa ihmisistä on jo tukevasti eläkkeellä, mutta Camillalla vauhti ja velvollisuudet vain kiihtyvät, kun hänen puolisonsa on nyt kuningas.

Camilla on todella ahkera. Hänen työpäivänsä ovat jatkuvaa paikasta ja tilaisuudesta toiseen siirtymistä ja loputonta ihmisten tapaamista, ja tapaamisten välillä ehtii hädin tuskin napata lounaskeiton ja riisikeksin.

Camillaa läheltä seurannut lehdistötiedottaja Patrick Harrison kehui lehtihaastattelussa Camillaa ja tämän työmoraalia.

– Camillan mielestä hänen tehtävänsä on seistä Charlesin rinnalla. Hän onkin ehdottoman omistautunut puolisolleen ja instituutiolle ja ottaa kuninkaalliset tehtävänsä ja velvollisuutensa uskomattoman vakavasti.

Camilla toimii noin sadan järjestön puheenjohtajana tai suojelijana. Hänen sydäntään lähellä olevia asioita ovat muun muassa seksuaalisen väkivallan ja kotiväkivallan uhrit, naisten voimaannuttaminen, terveysasiat, taide ja kirjallisuus.

Koronapandemian aikana Camilla perusti verkkoon kirjakerhon, jossa hän jakaa kirjasuosituksiaan. The Duchess of Cornwall’s Reading Roomilla on Instagramissa noin 136 000 seuraajaa.

”Yritämme kerran päivässä löytää hetken, jolloin tapaamme.”

Voguen haastattelussa Camilla avasi hieman myös yksityistä puoltaan sekä suhdettaan Charlesiin.

Yhteisen ajan löytäminen ei ole pariskunnalle helppoa työnteon ja edustamisen keskellä.

– Yritämme kerran päivässä löytää hetken, jolloin tapaamme. Istahdamme alas ja juomme yhdessä kupin teetä ja keskustelemme päivän tapahtumista.

Kaikkein mukavinta on kuitenkin silloin, kun pariskunta istuu saman huoneen eri puolilla ja lukee. Aina ei tarvitse keskustella.

Yksin ollessaan Camilla hoitaa puutarhaa, menee kävelylle tai lukee. Hänen kuvitelmansa taivaasta on kuin hiljainen maaseutu, jossa voi rentoutua ja ajatella rauhassa.

– Ylipäätään ajattelen, kuinka onnellinen olen, että olen edelleen olemassa.

Kuningaspari on rakastavaisia jo toisessa polvessa

On kiinnostavaa ajatella, että vain kaksi sukupolvea sitten kuningas Edward VIII ei voinut avioitua eronneen naisen Wallis Simpsonin kanssa – mutta nyt sekä valtaistuimelle noussut kuningas että hänen vaimonsa ovat tahoillaan eronneet.

Mutta historian havinaa on ilmassa myös siksi, että kuningaspari on rakastavaisia jo toisessa polvessa. Charlesin isoisoisoisä, kuningas Edvard VII oli syvästi rakastunut Camillan kuvankauniiseen isoisoäitiin Alice Keppeliin.

Camilla oli muutaman kuukauden ikäinen, kun Alice Keppel kuoli vuonna 1947.

Kun kuningas Charles III:n kruunajaiset järjestetään todennäköisesti ensi vuonna, Camilla kruunataan hänen rinnallaan. Kruunajaisissa Camilla käyttää samaa kruunua kuin edeltäjänsä kuningataräiti vuonna 1937.

Aika näyttää, vakiintuuko Camillan titteliksi kuningatarpuoliso vai lyhyemmin kuningatar. Voisi veikata, että kuningatar riittää.

On aika unohtaa menneet ja katsoa eteenpäin.

Lähteet: bbc.com, nbcnews.com, princeofwales.gov.uk, Penny Junor: The Duchess, vanityfair.com, washingtonpost.com, wikipedia ja vogue.co.uk

X