Illallisilla saatiin Pohjoismaiden päämiehistä harvinainen yhteispotretti.
Kuninkaalliset

Kuninkaallista loistoa Presidentinlinnan juhlaillallisella – kuka oli illan upein? Äänestä!

Pohjoismaiden kuninkaallisten ja valtiopäämiesten vierailun kruunasi Presidentinlinnassa järjestetty juhlaillallinen, jonne oli kutsuttu 180 vierasta. Illallisilla nähtiin upeita iltapukuja.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Pekka Mustonen/Otavamedia

Poisjoismaiden valtionpäämiesten vierailu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi huipentui eilen illalla Presidentinlinnassa järjestettyyn juhlaillalliseen.

Aluksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta II sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson ja rouva Eliza Jean Reid ottivat juhlavieraat vastaan kätellen.

Illallisille osallistui poliittisia johtajia, virkamiehiä sekä talouden, tieteen ja kulttuurin edustajia. Presidentinlinnaan oli kutsuttu yhteensä 180 vierasta.

Juhlaillallisen menun valmisti Suomen kokkimaajoukkue. Vieraille tarjottiin alkupalaksi kirjolohimosaiikkia ja -tartaria, pikkelöityä retiisiä osteriemulsiolla sekä kukkakaalivanukasta. Pääruokana nautittiin grillattua ja katajalla höystettyä valkohäntäpeuraa Fiskarsista, kielellä, sydämellä ja peuran murekkeella täytettyä hopeasipulia, kuusenkerkällä maustettua riistakastiketta, maa-artisokkaterriiniä, artisokka-pinaattipyrettä ja savustettua juuriselleriä. Kultaranta-näkkärin ja raparperin kera tarjoiltiin sinihomejuustoa ja vuohenjuustoa. Jälkiruoaksi oli marjamoussea, jogurttikreemiä, punaherukka-kinuskikastiketta ja suolakaramellijäätelöä.

Illallisilla nähtiin myös upeita juhlapukuja. Kuka seuraavista pukeutui mielestäsi parhaiten?

1. Rouva Jenni Haukio

Rouva Jenni Haukion yllä nähtiin kaunis vaaleansininen juhlapuku, joka oli tuttu Linnan juhlista vuodelta 2014. Haukion jalokivikaulakoru on lahja Suomen Kultaseppien Liitolta, ja se on valmistettu Luumäen jaloberylleistä ja Lemmenjoen huuhdontakullasta. Korun on suunnitellut muotoilija Heli Kauhanen ja valmistanut kultaseppä Juha Loikala.

Jenni Haukio

2. Kuningatar Silvia

Myös Ruotsin kuningatar Silvia oli valinnut asukseen sinisen iltapuvun. Iltapukua koristi kaunis kirjailu. Asun kruunasi The Baden Fringe -tiara, joka on nähty usein kruununprinsessa Victorian yllä.

Kuningatar Silvia

3. Kuningatar Margareeta II

Tanskan kuningatar Margareeta II piti juhlapäivällisellä puheen, jossa hän kehui suomalaisia ja Suomen kaunista luontoa. Pitkähihainen, paljeteilla koristeltu ja osittain läpikuultava vaaleanturkoosi iltapuku sopi kauniisti kantajalleen.

Kuningatar Margareeta II

4. Kuningatar Sonja

Norjan kuningatar Sonjan keltainen puku oli pirteä ja keväinen, ja sen helma laskeutui kauniisti. Päässään kuningattarella oli kuningatar Maudin helmi- ja timanttitiara.

Kuningatar Sonja

5. Rouva Eliza Jean Reid

Islannin presidentin rouva Eliza Jean Reid oli valinnut asukseen kukkakuvioisen violetin iltapuvun. Eliza Jean Reid on syntynyt Kanadassa, mutta muutti Islantiin vuonna 2003. Eliza ja Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson ovat olleet naimisissa vuodesta 2004.

Rouva Eliza Jean Reid

6. Leena Sharma

Puolustusministeri Jussi Niinistö saapui illallisille puolisonsa toimittaja Leena Sharman kanssa. Sharman roosanvärinen iltapuku oli koristeltu kullanvärisillä paljeteilla. Puvun helma oli kauniisti laskostuvaa ohutta kangasta.

Leena Sharma

7. Rosa Liksom

Juhlavieraiden joukossa nähtiin myös kulttuuriväkeä. Kirjailija Rosa Liksom oli pukeutunut pitkähihaiseen punavalkoiseen mekkoon, joka oli pirteä kuin Marianne-karkki. Vierellä kollega, kirjailija Kjell Westö.

Rosa Liksom

8. Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin yllä nähtiin kauniisti istuva ja tyylikäs punainen iltapuku. Asuun sointuivat herkkä kultainen kaulakoru ja rannekoru.

Anna-Maja Henriksson

9. Maria Lohela

Eduskunnan puhemies Maria Lohela loisti illallisilla pinkissä iltapuvussa, joka sopi kantajalleen upeasti.

Maria Lohela

10. Roosa Toivonen

Elokuvaohjaaja Roosa Toivonen nähtiin illallisilla mustassa iltapuvussa, joka oli kuvioitu valkoisin kukkasin. Toivonen osallistui tilaisuuteen puolisonsa säveltäjä Tuomas Kantelisen seurassa.

Roosa Toivonen

11. Saara Wahlroos

Brörn Wahlroosin puoliso Saara Wahlroos oli valinnut asukseen itämaisuuutta henkivän, sinisävyisen ja pitkähihaisen iltapuvun. Wahlroosit viettävät tänä vuonna 40-vuotishääpäiviään.

Saara Wahlroos

Kuka pukeutui juhlaillallisille parhaiten?

Katso tilanne vastaamatta

X