Victoria ja Daniel
Victorian laskettu aika on maaliskuussa. Ennen joulua hän säteili Ruotsin Akatemian juhlissa Daniel rinnallaan.
Kuninkaalliset

Lähentääkö äitiys Ruotsin prinsessoja? – Victorian ja Sofian yhteinen odotus

Kruununprinsessa Victorian, 38, hartaasti odottama toinen lapsi syntyy maaliskuussa, prinsessa Sofian, 31, esikoinen huhtikuussa. Odotus ja onnellinen perhe-elämä yhdistävät kälyjä, jotka ovat olleet toistensa vastakohtia: toinen omistautui velvollisuuksille jo nuorena, toinen maksaa villeistä bilevuosistaan hintaa edelleen.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: AOP, Bulls Press

Hitsaavatko serkusten syntymät heidän äitinsä, kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Sofian, entistä tiiviimmin yhteen? Kruununprinsessan tiedetään olleen aikoinaan epäilevä Sofian suhteen, sillä pikkuveljen ex-rakastettu Emma Pernald on kuningasperheen siskosten ystävä. Siitä huolimatta Victoria  ja Daniel ovat tukeneet nuorta paria alusta asti.

– Jouduttuaan taistelemaan oman rakkautensa vuoksi he halusivat raivata tietä Carl Philipille ja Sofialle, Svensk Damtidning -lehden toimittaja Margareta Gotthardsson arvioi.

Yhdessä reissaavia ja shoppailevia sielunsiskoja kälyistä tuskin kuitenkaan kehittyy, vaikka kruununprinsessa osallistuikin Sofian polttareihin toisin kuin kuninkaallisen perheen kuopus, prinsessa Madeleine.

− Victoriasta Sofia kohtelee Carl Philipiä liian pomottavasti, hovireportteri Johan T. Lindwall on kuitannut Hänt Extra -lehdelle parin seurusteluaikoina.
Taustoiltaan naiset eivät voisi juuri erilaisempia olla.

Tunnollinen Victoria

Mallikkaana kruununperijänä Victoria paiskii töitä itseään säälimättä ja kiillottaa kuningasperheen kuvaa kansalaisille. Vauhti pelottaa jopa vanhempia.

– Vaikka kruununprinsessa voi hyvin ja nauttii aktiivisesta elämästään, toivoisin hänen rauhoittuvan terveytensä vuoksi, kuningatar Silvia on sanonut ruotsalaiselle Expressen-iltapäivälehdelle.

Victoria on lyhentänyt työviikkoaan toisinaan nelipäiväiseksi ja jättänyt hovin ehdotuksesta joitakin velvoitteitaan väliin, kuten lasten oikeuksia puolustavan Global Child Forum -kokouksen marraskuussa. Hän haluaa kantaa vastuunsa myös äitinä. Tämän roolin hän omaksui jo varhain.

− Koska vanhempani olivat jatkuvasti poissa, otti Victoria isosiskon roolinsa hyvin vakavasti, prinsessa Madeleine kiitteli vieraillessaan joulukuussa suositussa Skavlan-keskusteluohjelmassa televisiossa.

Äitiyden mallia Victoria ei välttämättä oppinut Silvialta, jonka kohdalla edustusvelvoitteet ohittivat lapset. Vaikka äiti ja tytär puhuvatkin toisistaan kauniisti, heidän suhteensa ei vaikuta kovin läheiseltä. Victoria onkin ammentanut lastenhoitoneuvoja anopiltaan Ewa Westlingiltä, josta tuli prinsessan uskottu kihlausaikana.

Lue lisää, miten Victoria on selvinnyt nuoruutensa haasteista ja on vihdoin sinut itsensä kanssa.

Raikulivuodet elänyt Sofia

Sofia on saanut elää tavallisen ruotsalaistytön rillutteluvuosia villeimmillään. Hänen vanhemmillaan Marie ja Erik Hellqvistillä on kolme tytärtä: Lina, 33, Sofia ja Sara, 27. Paikallispolitiikassa vaikuttava Marie on pakastepussifirman markkinointivastaava, Erik on eläkkeellä työvoimatoimiston virkailijan työstä.

Sofia

Viime kesänä esiin pulpahti festarikuva, jossa 16-vuotias Sofia poseeraa The Ark -yhtyeen Ola Salon nimikirjoitus vatsanahassaan. Sen näpsäisemisen jälkeen hän muutti Älvdalenista Tukholmaan työskentelemään tarjoilijana, kunnes miehille tarkoitettu Slitz-lehti löysi hänet.

Uskaliaimmassa sen kuvista Sofia poseeraa Eevan asussa käärmeen kera. Hän myös osallistui kohua herättäneeseen Paratiisihotelli-tosi-tv-sarjaan. Tosi-tv-tähteyttä seurasi muutto New Yorkiin, kouluttautuminen joogaohjaajaksi ja päätyminen pusukuviin aikuisviihdetähti Jenna Jamesonin kanssa.

Siksi hovi ei nielaissut pureskelematta Sofiaa.

Näin tavallisesta pikkukylän tytöstä tuli prinsessa Sofia.

Perhe yhdistää Victoriaa ja Sofiaa

Yhtäläisyyksiäkin Vickanin ja Sofian väliltä löytyy. Molemmille prinsessoille lienee tärkeintä tarjota lapsilleen maanläheisen onnellinen lapsuus.

Molemmat perheet asuvat tukholmalaisissa edustuskiinteistöissä: Victoria ja Daniel aikanaan kuninkaan lapsuudenkotina palvelleessa Hagan linnassa, Sofia ja Carl Philip Djurgårdenissa sijaitsevassa Rosendalin linnan kuningattaren paviljongissa. Siksipä mökkielämä edustaa kummallekin pariskunnalle rentoa vaihtelua. Vickanin ylellinen, noin miljoonan euron arvoinen kesäparatiisi sijaitsee Öölannin saarella. Carl Philipin vaatimattomampi piilopirtti on Keski-Ruotsissa. Vapaa-ajan taloissaan perheet saavat rauhan paparazzeilta.

Katso, miten Victorian tyyli on muuttunut!

Katso, miten Sofian tyyli on muuttunut!

Katkelma Annan kansijutusta 3/2016

X