Kuninkaalliset

Madeleine ja Chris – Ruotsin hovin ihanat pahikset

Ilmeisesti jokaisessa sadussa pitää sankareiden rinnalla olla ainakin pieniä pahiksia. Ruotsin kuningasperheen tarinassa pahisten roolit ovat langenneet Madeleinen ja hänen puolisonsa, liikemies Christopher O’Neillin harteille.
23.6.2019 Teksti: Minna Juti Kuvat: MVphotos, Getty Images, Erika Gerdemark/Kungahuset, Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna / Sara Friberg, The Royal Court of Sweden

Nobel-palkintojen luovutusjuhlallisuudet gaalaillallisineen ovat yksi naapurimaamme suurimmista ja arvokkaimmista tilaisuuksista. Iltajuhlaan pukeudutaan upeisiin pukuihin. Totta kai ruotsalaiset olisivat halunneet nähdä prinsessa Madeleinenkin juhlaeleganssissaan kruununprinsessa Victorian ja kuningatar Silvian rinnalla – mutta tänä vuonna prinsessaa ei gaalassa nähdä.

Pettymys kääntyy helposti moitteiksi. Niitä ei hillitse edes se, että huhtikuussa kolmannen lapsensa synnyttänyt prinsessa ilmoitti pois jäämisen syyksi lastenhoidon. Ruotsalaiset ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että prinsessa poimii rusinat pullasta ja laistaa kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Ei auta, vaikka Madeleine sanoo elokuussa Tukholmasta USA:n Floridaan muuttaneen perheen tarvitsevan nyt yhteistä rauhoittumisaikaa ja lasten vanhempiaan.

Madeleinea on kohdeltu julkisuudessa kovalla kädellä

Ilmeisesti jokaisessa sadussa pitää sankareiden rinnalla olla ainakin pieniä pahiksia. Ruotsin kuningasperheen tarinassa pahisten roolit ovat langenneet Madeleinen ja hänen puolisonsa, liikemies Christopher O’Neillin harteille. Kruununprinsessa Victoriaa ja hänen perhettään kaikki rakastavat. Prinssi Carl Philipin avioliitto herätti aluksi epäilyjä, mutta glamourmallina ja tosi-tv-tähtenä tunnettu prinsessa Sofia on saanut kansalaiset lämpenemään toisin kuin kuninkaallisesta arvonimestä ja Ruotsin kansalaisuudesta kieltäytynyt Chris. Hän ei halunnut luopua Britannian ja Yhdysvaltojen passeista, eikä olisi ollut sopivaa, jos ruotsalaista kuninkaallista titteliä olisi kantanut jonkin muun maan kansalainen.

Sinänsä pahikset ovat tärkeitä. Jokaisen on lohduttavaa peilata heihin omia puutteitaan ja pettymyksiään. Olisi kauheaa, jos kaikki kiinnostuksemme kohteet olisivat koko ajan esikuvallisen täydellisiä.

Siitä huolimatta Madeleinea on kohdeltu julkisuudessa usein kovalla kädellä. Viime kesänä nyrpisteltiin hänen ja Chrisin taidoille kasvattajina, kun he eivät saaneet nelivuotiasta prinsessa Leonorea aisoihin prinsessa Adriennen kastetilaisuudessa Drottningholmin linnan kappelissa.

Madeleinen ja Chrisin kolmas lapsi, prinsessa Adrienne kastettiin kesäkuun 8. päivänä Drottningholmin linnassa. Liikemiehenä työskentelevä Chris ei alun alkaenkaan ollut kiinnostunut prinssin hommasta ja kieltäytyi kuninkaallisesta tittelistä. Se suututti ruotsalaisia. Jos hän olisi tehnyt toisin, joku varmasti motkottaisi verorahoilla ylläpidettävästä kakkosprinssipuolisosta.

Madeleinen ja Chrisin kolmas lapsi, prinsessa Adrienne kastettiin kesäkuun 8. päivänä Drottningholmin linnassa. Liikemiehenä työskentelevä Chris ei alun alkaenkaan ollut kiinnostunut prinssin hommasta ja kieltäytyi kuninkaallisesta tittelistä. Se suututti ruotsalaisia. Jos hän olisi tehnyt toisin, joku varmasti motkottaisi verorahoilla ylläpidettävästä kakkosprinssipuolisosta. © Erika Gerdemark/Kungahuset

Lapsetkin syynissä

Kuninkaalliset lapset on totuttu näkemään hyvin käyttäytyvinä toinen toistaan haastavammissa tilanteissa. Kruununprinsessa Victorian Estelle-tytär esimerkiksi on julkisuudessa aina kuin herran enkeli. Leonore sen sijaan karkasi vanhemmiltaan, riisui kenkänsä ja kiemurteli kappelin lattialla. Vierasjoukosta otettuun yhteiskuvaan tyttönen tuli ikuistetuksi kyykkysillään ja paljasjaloin.

Madeleinen ja Chrisin koko yhdessäolon ajan on puhuttu myös siitä, missä heidän pitäisi asua. Jostakin syystä ruotsalaisille on ollut tärkeää, että prinsessa asuisi Ruotsissa. Jatkuva muuttaminen Yhdysvaltojen, Britannian ja Ruotsin välillä ei ole ollut kansalaisten mieleen. Elokuinen ilmoitus, että perhe muuttaa Floridaan Miamiin, ei kuitenkaan tullut kenellekään yllätyksenä.

Tilanne päällä Victorian 40-vuotisjuhlissa viime heinäkuussa. Madeleinen ja Chrisin lapset Leonore ja Nicolas villiintyivät myös pikkusisarensa ristiäisissä. Siitä seurasi kansalaisilta moitteita. Eikö kuitenkin ole vapauttavaa nähdä, että lapset ovat aina lapsia?

Tilanne päällä Victorian 40-vuotisjuhlissa viime heinäkuussa. Madeleinen ja Chrisin lapset Leonore ja Nicolas villiintyivät myös pikkusisarensa ristiäisissä. Siitä seurasi kansalaisilta moitteita. Eikö kuitenkin ole vapauttavaa nähdä, että lapset ovat aina lapsia?

Madeleinea ja Chrisiä voi kyllä ihmetellä pelisilmän puutteesta, sillä ilmoituksen aikaan he olivat jo lähteneet uuteen kotimaahan. Pettymys olisi ollut pienempi, jos he hovin tiedottajan sijasta olisivat itse tulleet kertomaan, että tarkoitus on palata Ruotsiin, kun lapset menevät kouluun. Sen sijaan Floridasta levisi pian maailmalle paparazzikuvia, joissa vanhemmat pyöräilivät lastensa kanssa leikkipuistoon keinumaan. Madeleinen pyörän takana istuvalla Leonorella oli soma vaaleanpunainen kissakypärä.

Madeleine on vapaa valitsemaan oman elämänmallinsa

Mutta pitäisikö prinsessa Madeleinen tarinaa tutkailla hieman syvemmin? Miksi hänen tekemänsä valinnat herättävät ruotsalaisissa jatkuvasti närkästystä?

”Olen ujo. En osaa olla huomion keskipisteenä”, hän itse sanoo.

”Meistä kirjoitetaan paljon, mutta harva todella tuntee meidät”, hän selittää.

Ehkä ruotsalaiset ajattelevat Madeleinen päässeen helpolla. Toisin kuin vaikeasta lukihäiriöstä kärsineille sisaruksilleen, Madeleinelle koulunkäynti ei tuottanut vaikeuksia. Hän sai myös kasvaa ja käyttäytyä varsin vapaasti, kun julkinen huomio kiinnittyi kruununprinsessa Victoriaan.

Ilmeisesti Madeleinelle tuli yllätyksenä myös se, että ruotsalaiset odottavat hänen yhä rakentavan elämänsä niin, että hän voi osallistua edustustehtäviin Ruotsissa. Tavallaan se onkin yllätys – suorastaan poikkeus jopa hovin historiassa. Kuningas Kaarle XVI Kustaan neljästä sisaresta vain nuorin, nyt 75-vuotias prinsessa Christina on jonkin verran edustanut kuningasperhettä virallisesti. Prinsessat Désirée, Margaretha ja Birgitta menivät aikoinaan kukin tahoillaan naimisiin ja ovat näyttäytyneet sen jälkeen vain perhejuhlissa. Ruotsalaiset tuskin tunnistivat heidän aviomiehiään puhumattakaan, että olisivat pitäneet heidän lapsiaan varteenotettavina kruununperillisinä.

Periaatteessa myös Madeleine on tätiensä tapaan vapaa valitsemaan oman elämänmallinsa. Kun hän edustaa, hänen kulunsa ja palkkionsa maksaa kuningas hovin valtiolta saamasta määrärahasta. Elämänsä aikana Madeleine on varmasti hyötynyt ruotsalaisten verorahoista kuningasperheen jäsenenä – kuten myös kuningasperheen suuresta yksityisestä omaisuudesta – mutta hän ei saa omaa määrärahaa.

Vapaus painoi myös Chrisin halussa kieltäytyä kuninkaallisesta tittelistä, joka olisi merkinnyt edustusvelvollisuuksia.

”Nykyinen työni on hyvin nopeatempoista. Minun on oltava valmis tapaamaan asiakkaani silloin, kun heille sopii. En voi sitoutua edustusaikatauluihin, jotka lyödään lukkoon kuukausia aikaisemmin”, Chris on sanonut.

Chris ei kosiskele yleisöä

Chris O’Neillista voi sanoa kauniisti, että hän ei ainakaan yritä kosiskella kuninkaallisista kiinnostunutta yleisöä. Hänellä on tapana näyttää lähinnä tympääntyneeltä silloin harvoin, kun hän esiintyy vaimonsa rinnalla Ruotsissa. Se tietysti loukkaa ihailijoita ja pitää yllä jatkuvaa ihmettelyä siitä, voiko pari olla todella onnellinen. He löysivät toisensa New Yorkissa ja ilmoittivat kihlauksestaan syksyllä 2012, kaksi ja puoli vuotta Madeleinen purettua ensimmäisen kihlauksensa Jonas Bergströmin kanssa, joka petti Madeleinea toisen naisen kanssa.

Pari on kuitenkin saanut kolme suloista lasta neljässä vuodessa. Ja vaikka Chrisin ilme oli entisellään, hän selvisi hyvin pikku Adriennen ristiäisissä. Kun lapset kiukuttelivat ja karkailivat, Chris paimensi, kantoi, suukotti ja lohdutti vuorotellen sekä Leonorea että kolmevuotiasta prinssi Nicolasia. Säteilevä Madeleine kantoi väsymättä sylissään Adriennea. Heidän yhteispelinsä toimi, eikä kumpikaan osoittanut minkäänlaista hermostumisen merkkiä, vaikka jokainen tietää, miten piinallinen tuollainen hetki lasten kanssa voi olla. Upea kukkakoriste hiuksissaan Madeleine oli tilaisuudessa onnellisemman näköinen kuin koskaan.

Todellisuudessa Chrisin ja Madeleinen elämässä on paljon asioita, joiden perusteella voisi hyvinkin uskoa, että he viihtyvät yhdessä ihan hyvin. Ovathan he jo taustojensa puolesta paljon todennäköisempi pari kuin vaikka Madeleinen sisarukset puolisoineen. Daniel ja Sofia saivat käydä pitkän prinssi- ja prinsessakoulun ennen kuin heille aukeni ovi hoviin. Chris on elänyt koko elämänsä Euroopan huippuseurapiireissä ja opiskellut kalliissa yksityiskouluissa ja yliopistoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ruotsin kuningaspari on liikkunut samanlaisissa ympyröissä kuin Chrisin vanhemmat. Onhan kuningatar Silvia myös saksalainen kuten Chrisin äiti Eva O’ Neill. Chris hyväksyttiinkin perheeseen heti.

Huvittavaa on, että vanhan sanonnan mukaan pojat luottavat äitinsä näköisiin naisiin. Katsokaapa prinsessa Madeleinea ja Evaa. Heissä on paljon samaa.

Anopilla mielenkiintoinen historia

Eva O’Neillista voisi kirjoittaa romaanin. Hän on muun muassa Donald Trumpin ex-vaimon Ivanan läheinen ystävä. Vahvana elää myös tarina Evan rakkaussuhteesta Englannin prinssi Charlesiin 1980-luvulla.

Eva syntyi keskelle Euroopan suihkuseurapiirejä Karlovy Varyn kylpyläkaupungissa nykyisen Tšekin alueella. Evan äidin suku oli luonut omaisuuden hotellibisneksessä. Isä työskenteli kylpylälääkärinä. Toisen maailmansodan aikana natsit hallitsivat Karlovy Varya. Sodan jälkeen kaupunki jäi Tšekkoslovakialle, ja koko saksalaisväestö ajettiin pakoon. Eva oli muutaman vuoden ikäinen, kun perhe joutui jättämään kotinsa ja omaisuutensa. Perhe pääsi kuitenkin pian jaloilleen Länsi-Saksassa.Eva avioitui ensimmäisen kerran saksalaisen Wolfgang Schoellerin kanssa ja sai tämän kanssa Tatjana-tyttären. Toinen mies oli Hermann Loeb. Tähän Eva tutustui yksityisristeilyllä, jolle hänet kutsuttiin viime hetkellä, kun elokuvatähti Elizabeth Taylor ei ehtinyt mukaan. He saivat yhdessä Natascha-tyttären.

Chrisin äiti Eva osallistui konserttiin, joka pidettiin Kaarle Kustaan 70-vuotispäivien kunniaksi kaksi vuotta sitten.

Chrisin äiti Eva osallistui konserttiin, joka pidettiin Kaarle Kustaan 70-vuotispäivien kunniaksi kaksi vuotta sitten.

Natascha Abensperg und Traun ja Tatjana d’Abo ovat Chrisin sisarpuolia äidin puolelta.

Natascha Abensperg und Traun ja Tatjana d’Abo ovat Chrisin sisarpuolia äidin puolelta.

Seuraava aviomies olikin jo Chrisin isä Paul Cesario O’Neill, jonka isän suku oli muuttanut Amerikkaan Irlannista. Paulin äiti oli Sisiliasta. Chrisillä on viisi isosiskoa, sillä hänen isällään oli kolme tytärtä edellisestä avioliitostaan.

Eva ei koskaan opiskellut itselleen ammattia. Hän peri vanhemmiltaan hieman rahaa ja hyvän lähtöaseman, sillä perhe lukeutui vielä sodan jälkeenkin yläluokkaan. Varsinaisen uran ja omaisuuden hän loi avioliitoilla. Kaikki aviomiehet olivat toinen toistaan menestyvämpiä liikemiehiä. O’Neillin jälkeen Eva avioitui vielä amerikkalaisen James Elliot Stewardin kanssa. Neljännen eronsa jälkeen hän seurusteli parikymmentä vuotta saksalaisen huippuasianajajan Wolfgang Seyboldin kanssa, joka nähtiin Chrisin ja Madeleinen häissä. Paul O’Neill kuoli 2004.

Eva on ollut pitkään puuhanaisena Salzburgissa vuosittain järjestettävässä Amadeus Weekend -musiikkitapahtumassa. Vuonna 2003 hän kutsui juhlille prinssi Charlesin ja tämän vaimon, ruhtinatar Camillan. Kun pari saapui Salzburgiin, Eva vastaanotti Charlesin lämpimällä halauksella ja poskisuudelmin. Camilla katsoi häkeltyneenä vierestä. Taru kertoo, että prinssi Charles kirjoitti aikoinaan Evalle rakkauskirjeen, jota Paul O’Neill säilytti kassakaapissaan.

Evan elämän tähtihetkiä oli, kun Madeleine ja Chris saapuivat vuoden 2011 Amadeus-juhlille yhdessä. Evan molemmat tyttäret olivat jo avioituneet aatelismiesten kanssa. Kuninkaallinen sukulaisuussuhde vielä puuttui.

Tulevaisuus avoinna

Madeleinea Chrisin tausta voi todella kiehtoa. Ehkä Chris onnistui näyttämään ja tarjoamaan aikoinaan ”bileprinsessana” tunnetulle Madeleinelle jotakin uutta ja jännittävämpää kuin mitä tämä oli kokenut kotona. Ehkä sama vetää häntä edelleen Chrisin mukana maailmalle. Ehkä muuttoon myöntyminen on jopa suurta rakkautta ja myötäelämistä, sillä Chris on sanonut haluavansa asettua vihdoinkin aloilleen eri maissa vietetyn lapsuuden jälkeen. Hän osti itselleen Miamista hulppean talon jo vuosia sitten. Myös Chrisin Eva-äiti oleskelee paljon Floridassa.

Silvia ja Madeleine osallistuivat lokakuussa yhdessä YK:n konferenssiin, jonka aiheena oli lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.

Silvia ja Madeleine osallistuivat lokakuussa yhdessä YK:n konferenssiin, jonka aiheena oli lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.

Madeleine työskentelee Yhdysvalloissa kuningatar Silvian perustamassa World Childhood -säätiössä. Se tekee työtä muun muassa lasten seksuaalisen hyväksikäytön tunnistamiseksi ja vähentämiseksi.

”Jos prinsessana saan huomiota tärkeälle asialle, olen ylpeä tittelistäni”, Madeleine on sanonut.

Floridassa Madeleine, Chris ja lapset asettuivat tällä kertaa uuteen kotiin. Chris myi omalla tontilla sijainneen merenrantatalonsa, jossa muun muassa kuningatar Silvia viihtyi lomillaan hyvin. Koska uusi koti on aidatulla alueella naapureiden läheisyydessä, syy kodinvaihtoon oli todennäköisesti turvallisuus.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

At Solliden earlier this summer. ☀️ Photo: Anna-Lena Ahlström

Henkilön Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) jakama julkaisu

Madeleine on sanonut monta kertaa, että hän hoitaa lapsensa mieluiten itse. Perheessä ei ole ollut vakituista lastenhoitajaa, johon lapset olisivat kiintyneet. Kuningatar Silvia lensikin Floridaan lähes heti tyttärensä perheen perässä. Tarvittiin hoitajaa, jotta Madeleine pääsi YK: n konferenssiin World Childhood -säätiön edustajaksi. Lopulta molemmat naiset nähtiin New Yorkissa yhdessä.

Ehkä Chris jäi kotiin – tai pyysi Evan apuun.

Juttu on julkaistu Annassa 48/2018.

Lue myös

Suosittelemme