Kuninkaalliset

Meghan pakeni Dianan kohtaloa Yhdysvaltoihin – miksi brittihovi ei puolusta miniöitään?

Sussexin herttuapari Meghan ja Harry muuttivat Yhdysvaltoihin Meghanin vaikean tilanteen vuoksi ja paetakseen lehdistön ajojahtia. Miksi kuninkaallisen miniän asema on Britanniassa sukupolvesta toiseen niin tukala?  Brittihoviin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen esittää oman arvionsa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Getty Image, Mv Photos

Meghanin vaikeuksia Britanniassa on lisännyt se, että hän tulee toisesta maasta ja kulttuurista.

Sussexin herttuapari Meghan ja Harry muuttivat Yhdysvaltoihin Meghanin vaikean tilanteen vuoksi ja paetakseen lehdistön ajojahtia. Miksi kuninkaallisen miniän asema on Britanniassa sukupolvesta toiseen niin tukala?  Brittihoviin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen esittää oman arvionsa.

Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin Oprah Winfreylle myöntämä haastattelu ravisuttaa kuninkaallista perhettä. Kysyimme Britannian kuningashoviin erikoistuneelta monarkiakirjailija Kaisa Haataselta, miksi Britannian kuningashuoneessa kuohuu jälleen kerran.

Onko kohussa kyse vain perheriidasta vai onko monarkia kriisissä?

Esille otetut asiat eli rasistinen kommentointi ja mielenterveysongelmien vähättely eivät ole vain kuningasperheen sisäisiä asioita. Kun Black Lives Matter -liikehdintä alkoi Britanniassa, se tuntui hämmentävän koko kansakuntaa. On selvää, että maa ei ole riittävästi käsitellyt rasistista menneisyyttään tai nykyisyyttään. Satamakaupunki Bristolissa käydessäni muistan ihmetelleeni valtavia orjakauppiassukujen rakennuttamia mansioneita. Orjakaupan historia on yhä näkyvissä, jos osaa katsoa.

Konservatiivipiirit ovat puolustaneet hovia sanomalla, ettei se voi olla rasistinen, koska suurvaltakaudella ja osana kansainyhteisöä kuninkaalliset ovat aina olleet tekemisissä eri etnistä alkuperää olevien ihmisten kanssa. Maailman huonoin peruste! Kolonialistisesta ajastakaan ei ole kovin kauan. On ihan oikein, että he joutuvat käsittelemään asiaa paitsi orjuuden myös nykypäivän rakenteellisen rasismin kautta, jota hovi näyttäisi olevan yksi osa.

Mielenterveysongelmista on hovissa perinteisesti vaiettu. Jokaisessa sukupolvessa on ollut joku ”muita herkempi”, mutta heidät on pidetty piilossa.

Oprah Winfreyn haastattelussa herttuapari puhui viimein suunsa puhtaaksi. Meghan kertoi tunteneensa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.
Oprah Winfreyn haastattelussa herttuapari puhui viimein suunsa puhtaaksi. Meghan kertoi tunteneensa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.

Miksi Harry ja Meghan päätyivät vuosi sitten jättämään hovin ja muuttamaan Yhdysvaltoihin?

Käsittääkseni juuri Meghanin mielenter­veysongelmien ja tabloid-lehdistön ajojahdin takia. Voin kuvitella, että ne ovat tuoneet Harrylle muistumia tämän äidistä prinsessa Dianasta, joka kärsi bulimiasta ja joutui lehtien riepottelemaksi. Harry haluaa suojella omaa perhettään äitinsä kohtalolta.

Kuninkaallisen perheen miniät näyttävät kaikki vuorollaan joutuvan tabloidien riepoteltaviksi. Miksi hovi ei asetu puolustamaan heitä?

Julmuus, jolla tabloidit kuninkaallisia käsittelevät, on käsittämätöntä. Tietyt lehdet elävät lietsomalla heistä ilkeyksiä. Ne katsovat kuninkaallisten olevan kansakunnan omaisuutta, koska heitä ylläpidetään verovaroin. Hovi puolestaan katsoo olevansa tabloidien yläpuolella.

Pohjoismaissa kuninkaalliseen perheeseen naituja jäseniä pyritään neuvomaan ja ohjaamaan kaikin tavoin. Englannissa tähän ei selvästikään ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Maalaisjärkikin sanoo, että miniöillä pitäisi olla tukihenkilö opastamassa ja luotsaamassa heitä median myllytyksessä.

Meghanin kohdalla vaikeuksia on lisännyt se, että hän tuli toisesta maasta ja kulttuurista. Brittiaateli on perinteisesti katsonut amerikkalaisia pitkin nenänvartta. Meghan ei myöskään ollut enää mikään tyttö, vaan aikuinen nainen ja feministi, jolla on paljon omia mielipiteitä, myös politiikasta. Poliittisia mielipiteitähän kuninkaalliset eivät saa tuoda esiin. Ei ihme, että Meghan kuvasi Oprah Winfreyn haastattelussa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.

Voiko kukaan ei-syntyperäinen kuninkaallinen selvitä hovin paineista?

Catherine näyttää selviävän. William ja Kate ryhtyivät seurustelemaan varsin nuorina ja ehtivät erotakin ennen naimisiinmenoa. Ei Katekaan ole helpolla päässyt, alkuvuosina hän kohtasi kovaa kritiikkiä. Sittemmin kuninkaallinen perhe on kauniisti unohtanut hänen keskiluokkaisen taustansa ja hyväksynyt hänet piireihinsä. Katesta on sukeutunut täysin mallikelpoinen tulevan kuninkaan puoliso.

Luit juuri lyhennelmän Annan 12/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Meghan ja Harry eivät ole ainoat brittikuninkaalliset, joiden henkilökohtaista onnellisuutta on pidetty vähäpätöisempänä asiana kuin instituution julkikuvaa – monet heidän edeltäjänsä ovat joutuneet kärsimään sen vuoksi. Millaiset vanhoilliset perinteet hovin elämässä edelleen vaikuttavat? Lue koko juttu numerosta 12/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X