Kuninkaalliset

Prinsessa Diana olisi yli 60-vuotias, jos hän eläisi – millainen isoäiti hän olisi, ja miten Dianan perintö näkyy hänen poikiensa elämässä?

Walesin prinsessa Diana olisi täyttänyt 60 vuotta kesällä 2021. Dianan muisto ei unohdu, sillä pojat William ja Harry vievät eteenpäin hänen arvojaan ja henkistä perintöään.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Mvphotos

– Elän poikieni vuoksi. Ilman heitä olisin kadoksissa, Diana sanoi.

Walesin prinsessa Diana olisi täyttänyt 60 vuotta kesällä 2021. Dianan muisto ei unohdu, sillä pojat William ja Harry vievät eteenpäin hänen arvojaan ja henkistä perintöään.

Heinäkuun 29. päivä vuonna 1981 maailman katseet olivat kääntyneet kohti St Paulin katedraalia Lontoossa. Englannin kruununperillinen, Walesin prinssi Charles oli viimein löytänyt sopivan vaimon, lady Diana Spencerin, josta avioliiton jälkeen tulisi Walesin prinsessa. Vajaa kuukausi aiemmin nuori morsian oli täyttänyt 20 vuotta.

Dianan elämä päättyi auto-onnettomuudessa elokuussa 1997. Ilman tuota tragediaa hän olisi täyttänyt 60 vuotta 1. heinäkuuta 2021.

Diana Frances syntyi 1. heinäkuuta 1961 Sandringhamissa. Hän oli Althorpin varakreivi John Spencerin – joka vuonna 1975 peri Spencerin jaarlin arvon – ja tämän vaimon Frances Rochen tytär. Dianalla oli kaksi isosiskoa, Sarah ja Jane, ja pikkuveli Charles. Ennen Dianan syntymää perheeseen oli syntynyt poikavauva, joka eli vain kymmenen tuntia.

Dianan elämässä vuorottelivat jo varhain tragediat ja suuret onnen hetket.
Dianan elämässä vuorottelivat jo varhain tragediat ja suuret onnen hetket.

Spencerin perhe oli sukupolvien ajan ollut läheinen kuninkaallisen perheen kanssa. Esimerkiksi Dianan molemmat isoäidit työskentelivät nykyisen kuningattaren äidin, kuningatar Elisabetin hovinaisina.

Dianan elämässä vuorottelivat jo varhain tragediat ja suuret onnen hetket. Vanhempien avioliitto päättyi riitaisaan eroon, kun Diana oli seitsemänvuotias. Lasten huoltajuudesta käytiin oikeudessa ankaraa taistelua.

Jo pari vuotta ennen eroa äiti Frances oli tavannut miljoonaperijän Peter Shand Kyddin. Kun Francesin äiti, avioliiton pyhyyteen uskonut lady Fermoy todisti oikeudessa tytärtään vastaan, lasten huoltajuus määrättiin isälle.

Valoa ja iloa Dianan elämään toi jo varhain kehittynyt rohkeus taistella hyvinä pitämiensä asioitten puolesta, kuten Charles-veli kertoi muutama vuosi sitten sisarensa nimikkopalkinnon varojen­keruutilaisuudessa. Veli on myös muistellut, kuinka Diana piti hänestä huolta vanhempien eron jälkeen.

Lujatahtoinen sydänten prinsessa

Prinssi Charles ja Diana kohtasivat ensimmäisen kerran kesällä 1977, jolloin prinssi tapaili Dianan siskoa Sarahia. Kului muutama vuosi, ennen kuin Charles käänsi katseensa Dianaan. Parin kihlaus julkaistiin helmikuussa 1981. Vajaa vuosi häiden jälkeen syntyi parin esikoinen prinssi William ja tästä kaksi vuotta myöhemmin prinssi Harry. Diana sai äitiydestä voimaa ja merkityksen elämälleen, mutta perhettä edes lapset eivät pelastaneet. Perheonni – jos sellaista oli koskaan ollutkaan – alkoi säröillä ja pariskunta erkaantua toisistaan. Charles haki lohtua nuoruudenrakkaudeltaan Camilla Parker-Bowlesilta.

Joulukuussa 1992 Britannian pääministeri John Major ilmoitti, että pariskunta muuttaa erilleen.

War of the Waleses, Walesien sota, kuten raastavaa ja riitaisaa avioerotaistelua kutsuttiin, kulminoitui kahteen tv-haastatteluun, joissa ensin Charles ja sitten Diana kertoi näkemyksensä liittonsa luhistumisesta. Dianan haastattelun jälkipyykkiä pestiin vielä tänä keväänä, kun BBC myönsi, että prinsessan haastattelu oli saatu vilpillisesti.

Lopullinen avioero astui voimaan vuonna 1996 sen jälkeen, kun kuningatar Elisabet kehotti paria eroamaan.

Diana alkoi jo 1980-luvulla rakentaa julkista roolia ihmisten ja sydänten prinsessana. Englanniksi hänen kutsumanimensä oli People’s Princess. Hän käytti hyväkseen asemaansa auttaakseen heikossa asemassa olevia ja vakavasti sairaita. Jo lapsuudenkodissaan aristokraattisena yläluokan tyttönä Diana oli oppinut, että etuoikeutettu asema tuo mukanaan velvollisuuksia.

Diana halusi vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen ja murtaa ennakkoluuloja.
Diana halusi vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen ja murtaa ennakkoluuloja.

Dianasta kasvoi lujatahtoinen filantrooppi. Hänellä oli luontainen kyky lähestyä heikossa asemassa olevia ja tarjota heille lohtua. Hän toimi rohkeasti saavuttaakseen tavoitteet, jotka koki oikeiksi, eikä hän tuolloin välittänyt sosiaalisista normeista tai kuninkaallisista perinteistä.

Pelottomuus ja rohkeus määrittivät Dianaa myös pienten poikiensa äitinä.

Diana halusi vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen ja murtaa ennakkoluuloja. Hän lähestyi ja kosketti vakavasti sairaita, kuten lepraa sairastavia ja aids-potilaita, aikana jolloin etenkin jälkimmäinen tauti oli uusi ja pelottava. Hän toimi yli sadan järjestön suojelijana, joista yksi nousi erityisasemaan: asunnottomien nuorten tulevaisuuden ja mielenterveyden hyväksi toimiva Centrepoint. Viimeisenä elinvuotenaan 1997 Diana ryhtyi taisteluun maamiinojen kieltämiseksi ja keräsi maailman huomion kävelemällä miinakentän halki Angolassa.

Pelottomuus ja rohkeus määrittivät Dianaa myös pienten poikiensa äitinä. Hän otti pojat mukaansa vierailuille sairaaloihin, ja erityisen lämpimästi heidän yksityiset vierailunsa muistetaan juuri asunnottomien nuorten Centrepointissa.

Näin Diana-äidin perintö elää pojissa edelleen

Lapset, William ja Harry, olivat Dianalle tärkeintä maailmassa.

– Elän poikieni vuoksi. Ilman heitä olisin kadoksissa, Diana sanoi.

Hän ymmärsi heidän asemansa ja velvoitteensa kuninkaallisina, mutta korosti, että halusi heidän löytävän itsensä ja voimavaransa ihmisinä. Tämä tarkoitti muun muassa sitä, että Diana toivoi poikiensa oppivan ymmärtämään muita ihmisiä ja näiden elämänpiiriä.

– Haluan, että poikani ymmärtävät ihmisten tunteita, näiden epävarmuuk­sia, paineita sekä näiden toiveita ja unelmia, Diana sanoi.

Tätä äitinsä henkistä perintöä pojat ovat jatkaneet ennen kaikkea omaksumalla äitinsä arvomaailman. He ovat myös kertoneet, että äiti on hyväntekeväisyystyössä heille tärkein innoittaja ja roolimalli.

Prinssi William esimerkiksi on toiminut vuodesta 2005 Centrepointin suojelijana, ja prinssi Harry on perustanut äitinsä muistolle omistetun Sentebale-järjestön, joka auttaa orpoja Afrikassa. Vuonna 2016 William, Harry ja Williamin puoliso Catherine perustivat yhdessä mielenterveystyöhön paneutuvan Heads Together -järjestön.

Diana kuoltua häneltä jäi kaksi äiditöntä nuorta poikaa. Vuonna 2017, kun Dianan kuolemasta tuli 20 vuotta, pojat kertoivat ajatuksistaan tv-dokumentissa ja lehtihaastattelussa. GQ-lehden haastattelussa William kertoi, kuinka olisi toivonut, että Catherine ja heidän lapsensa olisivat saaneet tavata Dianan.

– Olen surullinen, etteivät he koskaan tapaa toisiaan. Olisin halunnut hänen neuvojaan. Olisi ollut ihanaa, jos hän olisi nähnyt lasten kasvavan.

Harry, 5, ja William, 7, aloittamassa uutta kouluvuotta syksyllä 1989.
Harry, 5, ja William, 7, aloittamassa uutta kouluvuotta syksyllä 1989.

Harry: ”Tunsin varmasti hänen läsnäolonsa koko prosessin ajan”

Prinssi Harry on varsinkin viime vuoden aikana monta kertaa viitannut äitiinsä. Harrysta ja Meghanista kirjan kirjoittanut Omid Scobie kertoi Tatler-lehdessä, että Harry kaipasi äitinsä mielipidettä, kun hän perheineen suunnitteli lähtöä Englannista. Keväällä tehdyssä haastattelussa Harry kertoi Oprah Winfreylle olevansa varma siitä, että äiti olisi ollut vihainen tavasta, jolla Harrya ja Meghania hovissa kohdeltiin, ja olisi toivonut heidän olevan onnellisia.

– Tunsin varmasti hänen läsnäolonsa koko prosessin ajan.

Diana halusi vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen ja murtaa ennakkoluuloja.

Harry kertoi samaisessa Oprah Winfreyn haastattelussa, että perheen muutto Yhdysvaltoihin oli mahdollinen hänen äidiltään saamansa perinnön turvin. Tämä nosti julkisuuteen pohdinnan Dianan talou­dellisesta perinnöstä.

Dianan jälkeensä jättämän perinnön arvo oli hänen kuollessaan yli 24 miljoonaa euroa. Se sisälsi muun muassa rahasto-osuuksia, osakkeita sekä esineitä, kuten koruja ja vaatteita.

Dianan kuoleman jälkeen molemmat pojat saivat valita muistoesineen äitinsä henkilökohtaisten tavaroitten joukosta. William valitsi Cartierin kultaisen rannekellon, Harry äitinsä kuuluisan sinisafiirisen kihlasormuksen. Myöhemmin pojat kuitenkin sopivat, että heistä ensimmäisenä kihlautuva saa antaa sormuksen morsiamelleen. Niinpä sormus koristaa nykyään Catherinen vasenta nimetöntä.

Dianan hääpuvun kohtalo on koskettava. Diana määräsi puvun yhteisesti pojilleen, ja he perivät sen – kuten kaiken muunkin – kun molemmat täyttivät 30 vuotta.

Millainen isoäiti Diana olisi?

Monarkian murroksesta ja muutoksesta keskustellaan varsinkin silloin, kun joku kuninkaallinen kuolee. Näin tapahtui myös Dianan kuoleman jälkeen.

Muuttiko Diana brittihovia?

Eläessään Diana uudisti kuninkaallisen perheen arjen käytäntöjä. Kotisynnytysten sijaan hän synnytti molemmat poikansa sairaalassa ja vei heidät tavalliseen kouluun. Hän kävi poikien kanssa metroajelulla, hampurilaisella ja huvipuistoissa, joissa he jonottivat vuoroaan kuten kaikki muutkin. Hän opetti lapsilleen, että elämää on myös linnan muurien ulkopuolella.

Diana esiintyi kostomekoksi kutsutussa puvussa kesällä 1994 samana iltana, kun prinssi Charles myönsi tv-haastattelussa pettäneensä vaimoaan.
Diana esiintyi kostomekoksi kutsutussa puvussa kesällä 1994 samana iltana, kun prinssi Charles myönsi tv-haastattelussa pettäneensä vaimoaan.

Uutta ja ennen näkemätöntä oli myös Dianan tapa kumartua samalle tasolle tapaamansa ihmisen kanssa.

– Jos puhuu lapsen tai sairaan ihmisen kanssa, oli Dianan mielestä laskeuduttava hänen tasolleen, huomauttaa Majesty-lehden päätoimittaja Ingrid Seward.

Tätä samaa tapaa noudattaa nykyään myös Cambridgen herttuatar Catherine.

Diana oli ensimmäinen kuninkaallinen, joka teki keittiöstä kodin ytimen, tietää toimittaja Omid Scobie. Myös Williamin ja Catherinen kotona maalla Anmer Hallissa sekä kaupunkikodissa Kensingtonin palatsissa juuri keittiö on koko perheelle tärkeä paikka.

Historia havisi kammottavasti, kun Sussexin herttuapari Harry ja Meghan keväällä kertoi Oprah Winfreyn haastattelussa, kuinka nuivasti hovi oli suhtautunut Meghanin pyyntöihin saada apua mielenterveysongelmiinsa raskausaikana. Myös Diana joutui kärsimään samanlaisesta välinpitämättömyydestä ja ylenkatseesta.

Ei siis ole ihme, että Harrylle tuli kiire viedä vaimonsa pois hovista. Hän on sen jälkeen arvostellut hovia ankarasti.

Pojat haluavat suojella omia vaimojaan Dianan kohtalolta

Dianan vaikutus näkyy vielä neljännesvuosisata hänen kuolemansa jälkeen selkeästi juuri siinä, kuinka tiukasti pojat haluavat suojella vaimojaan äitinsä kohtelulta ja kohtalolta.

Myös William teki parhaansa jo seurusteluaikana, jotta Catherine saisi rauhassa kasvaa tulevaan asemaansa. Kun paparazzit tunkeutuivat Catherinen kintereille ja seurasivat tätä työmatkalla, William vaati tiukkasävyisessä lausunnossaan jättämään tyttöystävän rauhaan.

Entä millainen Diana olisi nykyään, jos hänen elämänsä ei olisi päättynyt vain 36 vuoden iässä?

Hän olisi todennäköisesti avioitunut uudestaan. Hän olisi isoäiti, jota lastenlapset rakastaisivat. Hänellä olisi hyvät välit molempiin miniöihinsä, jotka varmasti arvostaisivat häntä ja hänen kokemuksiaan. On kuitenkin kaksi naista, joiden asema olisi hyvin toisenlainen, jos Diana eläisi. Toinen on Cornwallin herttuatar Camilla, jonka elämä prinssi Charlesin rinnalla toisena vaimona ei olisi saanut nykyisenlaista hyväksyntää.

Toinen on Carole Middleton, herttuatar Catherinen äiti. Hänen merkityksensä Williamin elämässä ei olisi niin tärkeä kuin se nyt on. Hän olisi myös joutunut jakamaan Dianan kanssa isoäidin aseman ja olisi varmasti joutunut tyytymään nykyistä pienempään rooliin.

Tatler-lehden kesäkuun kansijutussa kuninkaalliset asiantuntijat pohtivat muun muassa sitä, mihin Diana suuntaisi humanitaarisen tarmonsa tänään.

Maineikas brittitoimittaja Tina Brown muistuttaa, että aikoinaan maamiinat kiellettiin osittain juuri sen ansiosta, että Diana taisteli näkyvästi niitä vastaan. Hän uskoo, että vuonna 2015 Diana olisi käyttänyt vaikutusvaltaansa Euroopan pakolaiskriisin aikaan.

– Ja Dianalla olisi varmasti enemmän Instagram-seuraajia kuin paavilla, Brown uskoo.

Dianan ystävä Vivienne Parry kirjoittaa, että Diana olisi nyt kuusikymppisenä varmasti edelleen jatkanut työtään mielenterveysasioiden parissa.

– Ja ennen kaikkea hän olisi opettanut lastenlapsilleen sen, mitä hänen äitinsä opetti hänelle: etuoikeuksia seuraavat velvollisuudet.

Lähteet: Tatler, marieclaire.uk.com, dianaslegacy.co.uk, people.com, goodhousekeeping.com, historic-newspapers.co.uk, time.com, chicagotribune.com, GQ, rd.com, majestymagazine.com

Päivitetty 26.8.2022: Jutun otsikkoa ja vuosimuotoiluja on muutettu alkuperäisen syntymäpäiväjulkaisun jälkeen ajattomammiksi.

X