Kuninkaalliset

Näin Ruotsin kuninkaalliset viettävät joulua – 7 suloista jouluperinnettä

Ruotsin kuningasperhe vaalii jouluna tiettyjä perinteitä. Selvitimme 7 asiaa, jotka liittyvät kuninkaalliseen jouluun. Tiedätkö, mikä on kruununprinsessa Victorian mielestä paras jouluherkku?
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Kungahuset.se

1. Joulunalusviikolla perinteinen joulukonsertti

Prinssi Carlp Philip ja prinsessa Sofia – sekä kenties myös pikkuprinssi Alexander –aloittavat joulunvieton keskiviikkona 21.12. ”Jul i Gamla stan” -joulukonsertista. Konsertissa viulua soittaa Linda Lampenius. 

2. Suloinen joulutervehdys kansalle

Kruununprinsessa Victorialla, prinssi Danielilla ja prinsessa Estellellä on ollut tapana lähettää joulutervehdyksensä videon välityksellä. Viime vuonna perhe nähtiin leivontapuuhissa Skansenin ulkoilmamuseon mökissä, ja parin vuoden takaisella videolla Estelle koristeli joulukuusta Hagan linnassa.

Koristelujen lomassa Estelle myös kertoi, mitä joulupukki sanoo tullessaan ovesta sisään:

– Hou, hou! Täällä on kilttejä lapsia.

Jos perhe jatkaa perinnettään, ja julkaisee jouluvideon myös tänä vuonna, on mukana todennäköisesti prinssi Oscar. Pikkuprinssille tämä joulu on ensimmäinen.

3. Varaslähtö joulun juhlintaan aatonaattona

Kuningasperhe ottaa varaslähdön juhlintaan jo aatonaattona, sillä kuningatar Silvian syntymäpäiviä juhlitaan 23.12. Silvia täyttää tänä vuonna 73 vuotta.

Kuningas Kaarle Kustaalla on ollut tapana laulaa heti aamusta onnittelulaulu Silvialle ja tuoda hänelle aamupala vuoteeseen. Myöhemmin koko perhe kokoontuu Drottningholmin linnaan juhlapäivälliselle.

Tänä vuonna kuningas ja kuningatar osallistuvat Silvian syntymäpäivänä myös Drottningholmin linnan teatterin konserttiin.

4. Perinteitä vaalitaan Drottningholmin linnassa

Jouluaattona koko kuningasperhe on perinteisesti kokoontunut Drottningholmin linnaan. Kaikki pukeutuvat aattona parhaimpiinsa ja Stensal, jossa aattoa vietetään, on koristeltu tunnelmalliseksi. Silvia on kertonut, että hänestä joulun tunnelmaa luovat erityisesti joulukuusi ja kynttilät, eikä lumikaan olisi pahitteeksi.

Nähtäväksi jää, missä prinsessa Madeleine, Chris O’Neill, prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas tänä vuona viettävät joulunsa. Viime vuonna perhe juhli joulua Chrisin äidin ja siskon kanssa, joten olisiko nyt Drottningholm-joulun vuoro?

5. Ruokana lipeäkalaa ja saksalaista leipää

Kuningasperheen joulupöytä notkuu herkkuja. Vickan ei jätä jouluna lipeäkalaa väliin, kun taas Madde herkuttelee mieluummin hummereilla ja ostereilla.

Eikä Drottningholmissa olisi joulua ilman Silvian valmistamaa Weihnachtsstollea. Kyseessä on mehukas saksalainen joululeipä, joka on kostutettu konjakilla. Leipä sisältää rusinoita ja hedelmiä, ja se on puuteroitu tomusokerilla. Leivän kanssa maistuu tummapaahtoinen kahvi.

6. Jouluevankeliumi Silvian lukemana

Joulupöydän ääressä paitsi syödään ja seurustellaan, myös hiljennytään kuuntelemaan jouluevankeliumia, joka kuningatar Silvialla on tapana lukea ääneen.

7. Ihan tavallisia joululahjoja

Ruotsin kuningasperheen joululahjat ovat perinteisesti olleet melko tavallisia, eikä lahjoilla ole pröystäilty turhaan.

Kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa nähtiin pari vuotta sitten tekemässä joululahjaostoksia lapsenlapsilleen aivan tavallisesta tukholmalaisesta lelukaupasta. Viime vuonna Estelle sai lahjaksi muun muassa nukkekodin.

Lähteet: Aftonbladet, KungahusetSvensk Damtidning, TV4

Lue myös:

Vickan, Kate vai Estelle? Äänestä, kuka kuninkaallisista on suosikkisi!

9 liikuttavaa syytä, miksi prinssi Daniel on niin mahtava isä

Toppatakista tuli supertrendikäs – tämä toppis kelpaa Maddellekin

X