Kuninkaalliset

Näitä asioita kuningatar Elisabet II henkilökohtaisesti toivoi viimeiselle matkalleen

Kuningatar Elisabet II siunataan haudan lepoon maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssa. Kuningatar vaikutti moniin hautajaisiaan ja viimeistä matkaansa koskeviin päätöksiin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Mvphotos

Kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäaikaisin hallitsija.

Kuningatar Elisabet II siunataan haudan lepoon maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssa. Kuningatar vaikutti moniin hautajaisiaan ja viimeistä matkaansa koskeviin päätöksiin.

Kuninkaallisen perheen tukipilari Elisabet II vaikutti henkilökohtaisesti siihen, millainen hänen viimeinen matkansa tulee olemaan.

Tahtoi prinsessa Annen vierelleen

Kuningatar kuoli 96-vuotiaana 8. syyskuuta Balmoralin linnassa Skotlannissa. Kuningattaren vieressä kuolinvuoteella olivat hänen vanhemmat lapsensa Charles ja Anne.

Kuningatar oli päättänyt, että hänen ainoa tyttärensä prinsessa Anne oli se, jonka hän halusi mukaansa viimeisille matkoilleen. 72-vuotias Anne oli läsnä, kun kuningattaren arkku kuljetettiin Balmoralista Edinburghiin. Anne myös lensi arkun mukana Edinburghista Lontooseen.

Ensimmäisessä julkisessa lausunnossaan kuningattaren kuoleman jälkeen Anne kertoi arvostaneensa viimeisiä yhteisiä hetkiä kuningattaren kanssa.

”Olin onnekas, kun sain jakaa rakkaan äitini elämän viimeiset 24 tuntia. On ollut kunnia ja etuoikeus saattaa hänet viimeisille matkoille”, prinsessa Anne kertoi hovin virallisella Facebook-sivulla.

𝐀 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐞𝐬𝐬 𝐑𝐨𝐲𝐚𝐥I was fortunate to share the last 24 hours of my dearest Mother’s life. It has been…

Posted by The Royal Family on Tuesday, September 13, 2022

Oli mukana suunnittelemassa ruumisautoa

Kuningattaren arkkua kuljetetaan valtion ruumisautossa – samassa, jota käytetään hänen hautajaisissaan ensi maanantaina.

Ruumisauton suunnittelivat yhteistyössä Jaguar Land Rover ja kuningashuone. Kuningatar sai esittää toiveensa ja myös hyväksyi lopullisen mallin ennen kuolemaansa.

Ruumisautossa on leveät ikkunat sivuilla ja takana sekä läpinäkyvä lasikatto. Auton sisällä katon reunassa on kolme kirkasta kohdevaloa, jotka valaisevat korotetun arkun.

Myös prinssi Philipillä oli aikoinaan sananvaltaa hautausautossaan. Edinburghin herttua päätti tehdä viimeisen matkansa maastonvihreäksi maalatulla Land Rover Defender TD5 130:lla.

Halusi merkityksellisen hautajaispaikan

Kuningattaren hautajaiset pidetään maanantaina 19. syyskuuta. Kuningattaren hautajaisista tiedetään muodostuvan spektaakkeli. Kuningattaren hautajaiset todennäköisesti yksi suurimmista yksittäisistä seremoniallisista tapahtumista Britanniassa toisen maailmansodan jälkeen.

Vuodesta 1760 lähtien hautajaisia on pidetty Pyhän Yrjön kappelissa Windsorissa, mutta kuningatar päätti, että hänen hautajaisensa pidetään kappelia suuremmassa Westminster Abbeyn kirkossa.

Westminster Abbeyn kirkossa on pidetty vuosisatojen varrella monet kruunajaiset sekä kuninkaalliset häät ja hautajaiset. Siellä myös Elisabet ja prinssi Philip vihittiin vuonna 1947 ja Elisabet kruunattiin kuningattareksi vuonna 1953.

Kuningataräidin hautajaiset järjestettiin kyseisessä kirkossa vuonna 2002, ja prinsessa Dianan hautajaiset vuonna 1997.

Kuningattaren viimeinen lepopaikka on kuitenkin perinteiseen tapaan Pyhän Yrjön kappeli Windsorin linnassa, jonne hänet haudataan aviomiehensä, prinssi Philipin viereen yli 70-vuotisen avioliiton jälkeen.

Toivoi oman säkkipillinsoittajansa musiikkiesitystä

Kuningattaren valtiollisiin hautajaisiin osallistuu yli 2 000 virallista vierasta. Hautajaiset päättyvät kahden minuutin hiljaisuuteen ja kuningattaren toiveesta hänen henkilökohtaisen säkkipillinsoittajansa soittamaan surumusiikkiin.

Lähteet: BBC News, The Royal Family, Harper’s Bazaar, WalesOnline, The Washington Post

X