Kuninkaalliset

Onko prinsessa Stéphanien kohtalo kaikkein surullisin? Monacon Grimaldi-suvulla on hurja historia epäonnisissa rakkaustarinoissa

Ruhtinatar Charlenen tragedia jatkaa epäonnisia rakkaustarinoita, joista Monacon ruhtinaskunta tunnetaan. Mutta olisiko Grimaldien onni vihdoin kääntymässä?

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Mvphotos

Monacon ruhtinasperhe Rainier, Albert, Caroline, Stéphanie ja Grace 1970-luvun alussa.

Ruhtinatar Charlenen tragedia jatkaa epäonnisia rakkaustarinoita, joista Monacon ruhtinaskunta tunnetaan. Mutta olisiko Grimaldien onni vihdoin kääntymässä?

Onnettomia ja mitätöityjä avioliittoja, avioeroja, aviottomia lapsia ja pakoyrityksiä. Tätä kaikkea Monacoa hallitsevassa Grimaldin ruhtinasperheessä on koettu vuosikymmenten ja oikeastaan koko viime vuosisadan ajan.

Tuorein tragedia on ruhtinatar Charlenen, 44, mystinen sairastuminen, jonka vuoksi hän joutui hoitoon ja eroon perheestään lähes vuodeksi.

Ruhtinatar sairastui vieraillessaan entisessä kotimaassaan Etelä-Afrikassa viime toukokuussa ja pääsi vasta marraskuussa palaamaan kotiin. Sen jälkeen hän joutui uupumuksen vuoksi hoitoon. Ruhtinas Albert, 64, on yhä uudestaan joutunut selittämään vaimonsa vointia.

Nyt ruhtinatar on palannut kotiin, mutta hänen toipumisensa jatkuu. Tähän hän tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta, sanotaan hovin julkaisemassa tiedotteessa.

Charlenen taistelua seuratessa tulee mieleen Grimaldien sukuun liitetty tarunomainen kirous. Sen mukaan Italian Genovasta lähtöisin olevan suvun kantaisä, 1200-luvulla elänyt ruhtinas Rainier I sieppasi ja raiskasi nuoren flaamilaisnaisen, joka kostoksi kirosi miehen suvun sanoen: ”Yksikään Grimaldi ei tule löytämään avio-onnea.”

Mikä sitten on avio-onnen tila Monacon nykyisen ruhtinasparin tarinassa? Huhuja on liikkeellä paljon.

Charlenen ja Albertin häitä juhlittiin suureellisesti mutta kohun saattelemana heinäkuussa 2011.
Charlenen ja Albertin häitä juhlittiin suureellisesti mutta kohun saattelemana heinäkuussa 2011.

Albertin ja Charlenen liittoa on epäilty alusta asti

Ruhtinas Albertin ja eteläafrikkalaisen entisen olympiauimarin Charlene Wittstockin yli kymmenen vuotta kestänyt seurustelu päättyi viimeisen päälle suunniteltuihin häihin heinäkuussa 2011. Paikalla oli muun muassa koko eurooppalainen kuninkaalliskerma. Mutta edes häät eivät lopettaneet spekulaatioita pariskunnan suhteen todellisesta laadusta.

Epäiltiin, että avioliitto oli järjestetty. Kerrottiin, kuinka morsian oli yrittänyt kolmesti paeta maasta ennen häitä, ja että jopa hääyön pariskunta olisi nukkunut eri huoneissa. Huomauteltiin, kuinka Albert oli avioitunut aivan äitinsä kaltaisen naisen kanssa.

Eivätkä epäilyt rakkauden aitoudesta päättyneet kahden lapsen, prinsessa Gabriellan ja perintöprinssi Jacquesin syntymään vuonna 2014.

Charlene on kieltämättä hyvin arvoituksellinen nainen. Olemus on monesti poissaoleva, ja harvoin hän hymyilee valokuvissa. Hän vaikuttaa sulkeutuneelta ja pidättyväiseltä. Tai ehkä hän on yksinkertaisesti ujo.

Lehtihaastattelussa Charlene on myöntänyt, että Monacoon asettuminen ei ollut helppoa, ja hän tunsi kuin kadottaneensa itsensä. Häntä on myös ahdistanut ajatus siitä, että hänen odotettiin esittävän edesmenneen anoppinsa, ruhtinatar Gracen roolia, historioitsija Philippe Delorme on kommentoinut.

Tatler-lehden haastattelussa Charlenen ystävät ovat kuitenkin kieltäneet, että ruhtinatar olisi naiivi tai että hän olisi ansassa avioliitossaan. Ystävien mielestä hän tiesi tarkalleen, mihin joutui avioituessaan Albertin kanssa.

Vuosi sitten toukokuussa Charlenen elämässä alkoi tapahtumasarja, joka on saanut uskomattomia käänteitä. Eikä sen lopullista päätöstä ole nähty vieläkään.

Ruhtinasparin kaksoset, prinsessa Gabriella ja perintöprinssi Jacques ovat seitsemänvuotiaita.
Ruhtinasparin kaksoset, prinsessa Gabriella ja perintöprinssi Jacques ovat seitsemänvuotiaita.

Charlene menetti lastensa ensimmäisen koulupäivän

Charlene lähti Etelä-Afrikkaan vierailulle, jonka piti olla lyhyt 10 päivän piipahdus. Hänen oli tarkoitus osallistua muun muassa salametsästyksen vastaiseen toimintaan. Ilmeisesti jo ennen lähtöään hän oli saanut korva-, nenä- ja nielutulehduksen, joka paheni matkan aikana. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi saanut tulehduksen leikkauksessa, joka liittyi hammasimplantteihin.

Charlene joutui kuuden kuukauden lentokieltoon, eikä päässyt palaamaan kotiin. Albert ja lapset vierailivat tiettävästi muutaman kerran hänen luonaan.

Sairaudesta kerrottiin julkisuuteen vain tiedonmurusia. Ruhtinattarelle tehtiin kuitenkin useita leikkauksia, joita on kuvattu tuskallisiksi.

Tilanteen vakavuutta korosti se, että hän joutui olemaan erossa perheestään niin kymmenvuotishääpäivänään kuin lastensa ensimmäisenä koulupäivänä.

Ruhtinas Albert on joutunut huolehtimaan lapsistaan yksin lähes vuoden. Helmikuussa isä vei kaksoset Euroliigan koripallo-otteluun.
Ruhtinas Albert on joutunut huolehtimaan lapsistaan yksin lähes vuoden. Helmikuussa isä vei kaksoset Euroliigan koripallo-otteluun.

Heinäkuussa hän kertoi eteläafrikkalaiselle News24-uutissivustolle kaipaavansa kovasti miestään ja lapsiaan.

– Erittäin raskasta on ollut se, että lääketieteellinen tiimini kielsi minua matkustamasta kotiin kymmenvuotishääpäiväkseni. Albert on tukeni ja turvani ja ilman hänen rakkauttaan ja kannustustaan en olisi selvinnyt tästä tuskallisesta ajasta, Charlene sanoi.

Kauniisti sanottu, mutta kuinka totta se on? Jo ennen Charlenen matkaa Monacossa nimittäin kiersi huhuja pariskunnan erikoisista asumisjärjestelyistä.

Sekä MailOnline-verkkolehden että Paris Match -lehden mukaan Charlene ei juurikaan ole viettänyt aikaa Monacon ruhtinaspalatsissa. Sen sijaan hänellä on pieni, kahden makuuhuoneen asunto palatsin lähellä. Sen lisäksi hän on oleskellut Korsikan saarella ilman puolisoaan.

Mutta ei tässä vielä kaikki, sillä puoli vuotta ennen Charlenen matkaa oli tapahtunut jotain muutakin yllättävää.

Charlene leikkautti varsin epäkuninkaallisen punk-kampauksen kuultuaan, että puolisolla on mahdollisesti kolmaskin avioton lapsi.
Charlene leikkautti varsin epäkuninkaallisen punk-kampauksen kuultuaan, että puolisolla on mahdollisesti kolmaskin avioton lapsi.

Albertin suhde-epäily koetteli Charlenea

Vuoden 2020 lopulla saatiin uutinen, joka synkentäisi kenen tahansa avioliiton: 34-vuotias brasilialainen nainen paljasti, että Albert on hänen vuonna 2005 syntyneen tyttärensä isä. Naisen mukaan hänellä oli kiihkeä suhde Albertin kanssa ja että hän jopa matkusti ruhtinaan mukana maailmalla.

Jos naisen väite pitäisi paikkansa, se tarkoittaisi ensinnäkin sitä, että Albertilla on yhteensä kolme avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Mutta se tarkoittaisi myös sitä, että Albertilla olisi ollut suhde samaan aikaan, kun hän jo seurusteli vakavasti Charlenen kanssa. Asian tultua ilmi Charlene ajoi päänsä vasemmalta ohimolta kaljuksi.

Albert on kiistänyt naisen väitteet – mutta niin hän teki ensin kahden vanhemmankin lapsensa kanssa. Nainen on vaatinut Albertia DNA-testiin, mutta tämä on hakenut oikeudelta hallitsijan suojaa välttyäk­seen koko oikeudenkäynniltä.

Albertin vanhemmat lapset ovat tytär Jazmin Grace, 30, ja poika Alexandre, 18.

Charlene on kannustanut miestään pitämään yhteyttä lapsiinsa, ja heistä on julkaistu jopa yhteiskuvia.

”Hän ei kyennyt kohtaamaan elämää”

Kun Charlene palasi Monacoon marraskuussa, vain muutama tunti paluun jälkeen kävi selväksi, että hän ei ollut kunnossa. Aviopuoliso kertoi harvinaisen avoimesti vaimonsa voinnista. Tämä kärsi sekä fyysisestä että psyykkisestä uupumuksesta.

– Hän oli musertunut eikä kyennyt kohtaamaan velvollisuuksiaan­, ei elämää ylipäätään, ei edes lapsiaan, Albert kuvaili People-lehdelle.

Paluun jälkeen Charlene oli neljä kuukautta hoidossa Sveitsissä. Ruhtinas on korostanut, että Charlenen sairastumisessa ei ole kyse pariskunnan keskinäisistä ongelmista miehenä ja vaimona, mitä se sitten tarkoittaakaan. Hän on vakuuttanut, että Charlenella ei ole syöpää eikä hänelle myöskään ole tehty kauneusleikkausta.

Viimein maaliskuun alussa Charlene oli toipunut niin, että hän kykeni palaamaan kotiin perheensä luokse. Hänen paluutaan julkisuuteen saadaan vielä odottaa.

Kaunis, mutta hieman etäinen. Ruhtinatar Charlene on hyvin paljon edesmenneen anoppinsa Gracen kaltainen.
Kaunis, mutta hieman etäinen. Ruhtinatar Charlene on hyvin paljon edesmenneen anoppinsa Gracen kaltainen.

Carolinen kaikki liitot ovat päättyneet onnettomasti

Jos Monacon ruhtinaalla on tekemistä avioliitossaan, eivät hänen sisarensa, prinsessat Caroline ja Stéphanie ole päässeet yhtään helpommalla.

Caroline, 65, sisarussarjan vanhin, on ollut naimisissa kolme kertaa. Ensimmäisen kerran hän avioitui vain 21-vuotiaana 17 vuotta vanhemman ranskalaisen liikemiehen Philippe Junot’n kanssa. Miestä pidettiin enemmän playboyna kuin sopivana aviomiehenä Monacon prinsessalle. Caroline piti päänsä ja vanhempien vastustuksesta huolimatta häitä vietettiin vuonna 1978. Liitto päättyi avioeroon kahden vuoden kuluttua. Katolinen kirkko mitätöi liiton vasta vuonna 1992.

Toisen liiton Caroline solmi vuonna 1983 italialaisen Stefano Casiraghin kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta, Andrea, Charlotte ja Pierre. Lapsilla ei ole kuninkaallisia arvonimiä.

Liitto päättyi Casiraghin traagiseen kuolemaan veneonnettomuudessa lokakuussa 1990. Caroline oli murheen murtama nuori leski ja kolmen pienen lapsen yksinhuoltaja. Hän vetäytyi julkisuudesta Ranskan maaseudulle ja tapaili näyttelijä Vincent Lindonia.

Kolmas aviomies on Hannoverin prinssi Ernst August, jonka kanssa häät pidettiin vuonna 1999. Puoli vuotta häiden jälkeen pariskunnalle syntyi tytär, Hannoverin prinsessa Alexandra.

Ernst August tuli tunnetuksi moukkamaisesta ja aggressiivisesta käytöksestään. Caroline sieti miehensä käytöstä aikansa, mutta vuonna 2009 pari muutti erilleen, ja Caroline palasi Monacoon. Avioliitto on edelleen virallisesti voimassa.

Prinsessa Stéphanie on kokeillut taitojaan uimapukusuunnittelijana ja valokuvamallina. Vuonna 1986 hän levytti kappaleen Ouragan, englanniksi Irresistible, joka oli iso kansainvälinen hitti. Kuva tammikuulta 1987.
Prinsessa Stéphanie on kokeillut taitojaan uimapukusuunnittelijana ja valokuvamallina. Vuonna 1986 hän levytti kappaleen Ouragan, englanniksi Irresistible, joka oli iso kansainvälinen hitti. Kuva tammikuulta 1987.

Stéphanie on ollut suhteissaan levoton ja ailahtelevainen

Ehkä surullisin kohtalo on prinsessa Stéphaniella, 57. Caroline oli perheen esikoinen ja tähti, Albert vallanperijä. Mutta mikä oli Stéphanien, kuopuksen, rooli? Varjon hänen elämänsä ylle loi sekin, että hän oli mukana auto-onnettomuudessa, jossa hänen äitinsä kuoli.

Rakkaussuhteissaan Stéphanie on ollut levoton ja ailahtelevainen. Perheensä kauhuksi hän aloitti suhteen turvamiehensä Daniel Ducruet’n kanssa vuonna 1992. Samana vuonna pariskunnalle syntyi poika, Louis, ja kahden vuoden kuluttua tytär Pauline. Naimisiin he menivät vuonna 1995. Ero tuli seuraavana vuonna.

Stéphanien kolmas lapsi, tytär Camille, syntyi vuonna 1998. Lapsensa isää Stéphanie ei halunnut paljastaa. Tyttären sukunimi on Gottlieb, joten todennäköisesti mies on hänen turvallisuuspäällikkönsä Jean Raymond Gottlieb.

Myöhemmin Stéphaniella on ollut suhde elefanttikouluttaja Franco Knien kanssa. Toisen avioliittonsa hän solmi vuonna 2003 portugalilaisen akrobaatin Adans Lopez Peresin kanssa, mutta tämäkin liitto kesti vain vuoden.

Ruhtinas Rainier ja Grace Kelly avioituivat vuonna 1956 vajaan vuoden seurustelun jälkeen.
Ruhtinas Rainier ja Grace Kelly avioituivat vuonna 1956 vajaan vuoden seurustelun jälkeen.

Grimaldin suku: skandaaleja monessa polvessa

Grimaldin kirous -tarusta alettiin puhua julkisuudessa vuonna 1982, kun silloisen hallitsijan, ruhtinas Rainier III:n amerikkalaissyntyinen vaimo, legendaarinen ruhtinatar Grace kuoli auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. Onnettomuudesta tulee ensi syyskuussa 40 vuotta. Mutta epäonni rakkaudessa on kiusannut Välimeren pikku valtion hallitsijasukua sukupolvesta toiseen.

Ruhtinas Rainierin äiti, prinsessa Charlotte, jätti miehensä, kreivi Pierre de Polignacin vuonna 1930, kun kävi ilmi, että tämä on homoseksuaali. Charlotte jatkoi elämäänsä italiaisen lääkärinsä ja rakastajansa kanssa.

Mutta myös Charlotten oma tausta oli skandaalinkäryinen. Hänen isällään, ruhtinas Ludvig II:lla ei ollut jälkeläisiä avioliitosta ja siis virallista perillistä. Niinpä Ludvig adoptoi Charlotten, tyttärensä, jonka oli saanut kabareelaulaja Marie Juliette Louvet’n kanssa. Vanhemmat eivät olleet virallisesti naimisissa. Adoption myötä Charlottesta tuli Monacon kruununperijä. Hän kuitenkin luopui perintöoikeudestaan Monacon kruunuun poikansa Rainierin hyväksi.

Ludvigin lapsuutta puolestaan oli varjostanut hänen vanhempiensa, ruhtinas Albert I:n ja brittiläisen aatelisneidon lady Mary Victoria Hamiltonin eripurainen avioliitto. Äiti pakeni Ludvigin kanssa Monacosta vuoden avioliiton jälkeen. Kirkko mitätöi liiton vuonna 1880.

Albertin toinen vaimo oli amerikkalaissyntyinen Alice Heine, avioliitto solmittiin vuonna 1889. Alice oli siis ensimmäinen amerikkalaisnainen Monacon ruhtinattarena ennen Gracea. Mutta tämäkin liitto päättyi asumuseroon. Avioliitto säilyi voimassa vuoteen 1922, jolloin ruhtinas kuoli.

Charlotte (vas.), Andrea ja Tatiana, sekä Beatrice ja Pierre ovat tehneet prinsessa Carolinesta seitsenkertaisen isoäidin. Kuva kesältä 2021.
Charlotte (vas.), Andrea ja Tatiana, sekä Beatrice ja Pierre ovat tehneet prinsessa Carolinesta seitsenkertaisen isoäidin. Kuva kesältä 2021.

Monacon nuoren polven liitot kukoistavat

Monacon seuraava sukupolvi – lähinnä Carolinen ja Stéphanien aikuiset lapset – on saanut elää vanhempiaan normaalimpaa ja vapaampaa elämää ilman Grimaldin suvun ruhtinaallisia titteleitä ja rajoituksia. Ehkä juuri siksi he näyttävät nauttivan kaikin puolin harmonisesta ja kukoistavasta perhe-elämästä.

Carolinen poikien, Andrea, 37, ja Pierre, 34, Casiraghin suhteet ovat jo kestäneet pitempään kuin heidän äitinsä yksikään liitto. Andrea ja hänen kolumbialais-amerikkalainen vaimonsa Tatiana Santo Domingo Rechulski ovat pitäneet yhtä vuodesta 2005. Pariskunnalla on kolme lasta Alexandre eli Sasha, 9, India, 6, ja Maximilian, 4. Pierrellä ja hänen italialaisella vaimollaan Beatrice Borromeolla on kaksi poikaa Stefano, 5, ja Francesco, 3. Yhdessä he ovat olleet vuodesta 2008.

Charlotte Casiraghi, 35, joka on kuin äitinsä nuori kaksoisolento, avioitui ranskalaisen Dimitri Rassamin kanssa vuonna 2019. Pariskunnalla on poika Balthazar, 3. Charlottella on myös poika Raphaël, 8, suhteesta Gad Elmalehin kanssa.

Stéphanien esikoinen Louis Ducruet avioitui kesällä 2019 ranskalais-vietnamilaisen Marie Hoa Chevallierin kanssa. Pariskunta tapasi kauppakorkeakoulussa Ranskan Lillessä, jossa molemmat opiskelivat.

Mutta entä ruhtinassuvun pienimmät, Charlenen ja Albertin lapset Gabriella ja Jacques, joista toinen on maansa tuleva hallitsija? Mitä jälkiä jättää seitsemänvuotiaisiin kaksosiin äidin katoaminen heidän elämästään lähes vuodeksi? Viime marraskuussa Monacon kansallispäivän juhlallisuuksissa lapset esittelivät palatsin ikkunassa äidille osoitettuja sydäntä särkeviä piirroksia, joissa he kertoivat ikävästään ja rakkaudestaan.

Onneksi äiti on nyt lopultakin palannut kotiin.

Lähteet: britannica.com, dailymail.co.uk., hellomagazine.com, people.com, reuters.com, scmp.com, tatler.com, vanityfair.com, Wikipedia

X