Kuninkaalliset

Perhekeskeinen ja maanläheinen kruunupää – 5 syytä, miksi prinssi Williamista on helppo hurmaantua

Äitinsä teini-ikäisenä menettäneestä pojasta kasvoi empaattinen kuninkaallinen ja perhettään rakastava isä. Prinssi William elää niin tavallisesti kuin mahdollista. Juuri se on Suomessakin vierailleen prinssin viehätysvoiman salaisuus.

Teksti:
Eveliina Lauhio

Äitinsä teini-ikäisenä menettäneestä pojasta kasvoi empaattinen kuninkaallinen ja perhettään rakastava isä. Prinssi William elää niin tavallisesti kuin mahdollista. Juuri se on Suomessakin vierailleen prinssin viehätysvoiman salaisuus.

Päivätyö, lapset mukaan työmatkoille, avointa puhetta tunteista ja istuskelua opiskelijakuppilassa. Prinssi William, 35, on toiminut elämässään monessa kohtaa toisin kuin kruununperilliseltä odotetaan.

Listasimme viisi syytä, miksi meidän on helppo hurmaantua Williamista.

1. Avoimuus

William on tuonut brittihovin mittakaavassa poikkeuksellisen rohkeasti ja avoimesti esille sen, miten kova paikka äidin kuolema on hänelle ollut.

Pariisissa vieraillut Diana soitti pojilleen vain muutamia tunteja ennen kohtalokasta autokolaria vuonna 1997. Tuolloin 15-vuotias William ja 12-vuotias Harry olivat Balmoralin linnassa Skotlannissa. Pojilla oli kiire päästä jatkamaan touhujaan, ja he puhuivat äitinsä kanssa vain muutaman minuutin. William on kertonut myöhemmin syyllisyydentunnostaan.

– Minulla ja Harrylla oli kiire sanoa hänelle näkemiin, että menemme nyt. Jos olisin tiennyt, mitä tulisi tapahtumaan, en olisi ollut niin välinpitämätön, William kertoo kaapeliyhtiö HBO:n tuottamassa tv-dokumentissa.

William äitinsä prinsessa Dianan kanssa Kensingtonin palatsissa vuonna 1983.

William puhuu omille lapsilleen ”isoäiti Dianasta”, joka olisi prinssin mukaan rakastanut lapsenlapsiaan yli kaiken. William on pitänyt äitinsä hyväntekeväisyystyöperintöä yllä puhumalla aktiivisesti mielenterveystyön puolesta. Hän on osallistunut puolisonsa, herttuatar Catherinen ja veljensä Harryn kanssa brittiläisen mielenterveysjärjestön Heads Together -kampanjaan, jossa kannustetaan ihmisiä keskustelemaan avoimesti mielenterveysasioista.

– Kun koet jotain niin dramaattista kuin äitisi kuoleman 15-vuotiaana, se joko muokkaa sinua tai murtaa sinut. En halunnut hänen perintönsä olevan se, että minä tai Harry murtuisimme täysin ja kaikki hänen kova työnsä ja rakkautensa menisivät hukkaan, William sanoo BBC:n dokumenttielokuvassa Diana, 7 days.

2. Tavallisuus

Jos kuninkaallinen voi olla tavallinen, prinssi William on sellainen. Hän oli ensimmäinen brittiprinssi, joka meni tavalliseen lastentarhaan ja kävi julkista koulua. Ennen valmistumistaan prinssi ehti nauttia myös normaalista opiskelijaelämästä opiskellessaan St Andrewsin yliopistossa. William oli tuttu näky kavereineen paikallisissa kuppiloissa.

William on myös halunnut tuoda kuninkaallisten elämää lähemmäksi tavallista kansaa. Hän ja Kate olivat mukana juontamassa BBC:n aamuohjelmaa. Yllätys meni täydestä radiojuontaja Adele Robertsille, joka odotti studioon vieraita – mutta ei takuulla kuninkaallisia. Williamin ja Katen tehtävänä oli muun muassa juontaa radio-ohjelmaa heille annetun käsikirjoituksen mukaan. Minkäänlaista jäykkyyttä ei ollut havaittavissa, kun prinssi William ja herttuatar Catherine heittäytyivät aamushown pyörteisiin. Äitinsä tapaan William haluaa kohdata ihmisiä ilman turhaa pokkurointia.

3. Perhekeskeisyys

Ystävien mukaan William ja Kateksi kutsuttu Catherine ovat alusta asti toivoneet ainakin kolmea lasta, joilla olisi pienet ikäerot. Haave lienee peräisin Katen lapsuudenkodista, jossa perheen kaikki kolme lasta ovat syntyneet reilun viiden vuoden sisällä.

Parin unelma isosta perheestä on käymässä toteen, sillä syyskuussa tiedotettiin Katen, 35, olevan raskaana. Pariskunnan esikoinen, prinssi George syntyi vuonna 2013 ja toinen lapsi prinsessa Charlotte vuonna 2015.

William tunnetaan perhekeskeisenä miehenä. Jopa niin perhekeskeisenä, että hän on saanut siitä kritiikkiä. Prinssiä on moitittu muun muassa siitä, että hänellä olisi liian vähän kuninkaallisia tehtäviä. William puolusti itseään BBC:n televisio-ohjelmassa.

– Keskityn hyvinkin isän rooliin, hän sanoi.

William pyrkii tarjoamaan lapsilleen niin normaalia perhe-elämää kuin se kuningashuoneen jäsenenä on mahdollista. Hän haluaa viettää jälkikasvunsa kanssa aikaa ja onkin ottanut lapsia mukaan matkoilleen. William on myös rikkonut protokollaa, jonka mukaan hän ei saisi matkustaa samassa lentokoneessa Georgen ja Charlotten kanssa.

Oman äidin muisto elää Williamin mielessä.

– Haluaisin kysyä häneltä neuvoa. Ja olisin niin mielelläni toivonut, että hän olisi saanut tavata Catherinen ja nähnyt lasteni kasvavan, William kertoi englantilaisen GQ-lehden haastattelussa viime keväänä.

4. Kunnianhimo

Todellisuudessa Williamin vähäinen näkyvyys edustustehtävissä selittyy myös sillä, että hänellä on ollut – kuninkaallisten joukossa poikkeuksellisesti – päivätyö. William on toiminut pelastushelikopterin lentäjänä.

William kävi peruskoulun Lontoossa, jonka jälkeen hän opiskeli maantiedettä, biologiaa ja taidehistoriaa Eton Collegessa. Etonista valmistuttuaan hän piti monen brittinuoren tapaan välivuoden, jonka aikana hän osallistui armeijan koulutukseen Belizessä ja toimi vapaaehtoisena avustusjärjestö Raleigh Internationalissa. Kuvia käymälöitä siivoavasta prinssistä julkaistiin ympäri maailmaa. Vuosina 2001–2005 prinssi William opiskeli St Andrewsin yliopistossa taidehistoriaa ja myöhemmin maantiedettä.

Viimeiset kaksi vuotta William on toiminut pelastushelikopterin lentäjänä lennättäen ensiapuryhmiä Cambridgessa sijaitsevalta lentokentältä. Heinäkuussa William ilmoitti luopuvansa työstään lentäjänä keskittyäkseen jatkossa kuninkaallisiin tehtäviinsä.

– Tämä työkokemus seuraa minua loppuelämäni ajan. Se antaa taatusti myös perspektiiviä tuleviin kuninkaallisiin tehtäviini seuraavien vuosikymmenien ajan, William sanoi Daily Mailin haastattelussa.

Williamin koulutus, ura ja ammatinvalinta kertovat, että muiden auttaminen on ollut hänelle aina sydämen asia – aivan kuin oli prinsessa Dianallekin.

5. Aito rakkaus

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin rakkaustarina alkoi kuin keiden tahansa nuorten. He tapasivat toisensa 19-vuotiaina opintojen parissa. Molemmat olivat aloittaneet syksyllä 2001 taidehistorian opinnot St Andrewsin yliopistossa Skotlannissa.

Vuotta myöhemmin Kate esiintyi muotinäytöksessä mallina, eikä yleisön joukossa istunut William saanut katsettaan irti hänestä. Lempi ei leimahtanut kuitenkaan heti, ainakaan Katen puolelta. William on kertonut, että kun pari esiteltiin, Kate punastui ja pakeni paikalta. Sinnikäs William päätti kuitenkin tutustua ujoon tyttöön. He alkoivat viihtyä samassa kaveriporukassa ja hiljalleen rakastuivat.

St Andrewsin yliopistossa tutustuneet William ja Catherine vuonna 2005.

Nuoripari salasi suhteensa pitkään. Suhteen vakavuus paljastui vasta maaliskuussa 2004, jolloin William vei Katen ensimmäiselle yhteiselle hiihtolomalle Sveitsin Klosteriin. Pariskunnan onni välittyi heistä otetuista valokuvista.

Prinsessasaduissakin on koettelemuksia. Vuoden 2007 alussa William ilmoitti keskittyvänsä lentäjänuraansa. Aikaa seurustelulle ei enää ollut. Pari palasi kuitenkin yhteen muutaman kuukauden päästä. Rakkaus huipentui häihin 29. huhtikuuta 2011.

Prinsessa Diana halusi poikiensa kokevan myös tavallista elämää ja tutustuvan ”normaaleihin” ihmisiin. William on noudattanut äitinsä perintöä kumppanivalinnassaan. Katen tavallisuutta on arvosteltu, mutta William piti päänsä. Toisin kuin isänsä, prinssi Charles, joka meni naimisiin velvollisuudesta, William valitsi aidon rakkauden.

X