Prinsessa Madeleine, Chris O’Neill, Leonore, Nicolas, Adrienne
Prinsessa Madeleine, Chris O'Neill ja perheen kolme lasta lomailevat kesäisin Ruotsissa.
Kuninkaalliset

Prinsessa Madeleine puhkesi kukkaan, kun lapset irtautuivat hovista: uusia urasiirtoja, itsenäinen elämä Floridassa

Prinsessa Madeleinen, 37, asema Ruotsin hovissa muuttui, kun hänen lapsensa eivät ole enää hovin jäseniä. Se teki prinsessasta entistä vapaamman valitsemaan sellaisen elämän kuin hän haluaa. – Vihdoinkin aikuinen, voisi prinsessa huokaista.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Anna Lena Ahlström/ Kungahuset.se

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ilmoitti viime lokakuussa, että Ruotsin hovia supistetaan. Prinsessa Madeleinen ja hänen veljensä prinssi Carl Philipin lapset eivät ole enää hovin jäseniä eivätkä kanna titteliä hänen kuninkaallinen korkeutensa. He kuuluvat toki aina kuninkaalliseen perheeseen ja säilyttävät aatelisarvonsa, mutta aikuistuttuaan he hankkivat itse elantonsa.

Ratkaisu oli kaukonäköinen ja aikaansa edellä. Siitä todistaa nyt Sussexin herttuaparin Meghanin ja Harryn ilmoitus, että he haluavat syrjään hovin ytimestä. Maailma muuttuu. Vaikka media seuraa tiettyjä kuninkaallisia herkeämättä, pinnan alla ajatellaan, että verovaroilla tuettu monarkia ei voi vain kasvaa ja laajeta. Prinssien ja prinsessojen on päästävä oikeisiin töihin ja elätettävä itsensä. Paine tähän tulee sekä kansalta että myös hovien omista riveistä.

”Päätöstä on valmisteltu jo pitkään. Minusta se on aivan luonnollinen. On selvää, että hovi ei voi kasvaa loputtomasti”, Madeleine lausui heti tuoreeltaan medialle.

Uudessa tilanteessa näyttääkin siltä kuin prinsessa Madeleine olisi vihdoinkin puhjennut täyteen kukkaan. Kun hän joulukuun alussa Tukholmassa edusti äitinsä, kuningatar Silvian rinnalla tämän perustaman Childhood-lastensuojelujärjestön 20-vuotisjuhlassa, hänestä huokui jotakin ennen näkemätöntä. Hän seisoi omilla jaloillaan aikuisena naisena.

Sama tuntui toistuvan, kun hän samalla Ruotsin-vierailullaan osallistui Nobel-illallisille ilman Chris-puolisoaan. Mediakin aisti muutoksen: toisin kuin aikaisemmilla kerroilla, nyt ei kyselty Chrisin perään. Vihdoinkin Madeleinen annettiin edustaa rauhassa yksin ja Chrisin todettiin jääneen hoitamaan perheen kolmea alle kouluikäistä lasta kotiin Floridaan.

Madeleinesta äitinsä seuraaja Childhood-järjestössä

76-vuotias kuningatar Silvia on myös esittänyt toiveen, että Madeleine ottaisi hiljalleen entistä suuremman roolin Childhood-järjestön toiminnassa. Prinsessa on työskennellyt lasten seksuaalisen ja muun hyväksikäytön ehkäisemiseen ja uhrien auttamiseen keskittyvässä järjestössä jo vuodesta 2006 sekä Ruotsissa että Yhdysvalloissa.

Kaikesta päätellen kuningattaren toive tulee toteutumaan pian, sillä jo nyt yhä useammat Madeleinen ulostulot julkisuudessa liittyvät Childhoodin toimintaan. Hän on äitinsä rinnalla järjestön näkyvä keulakuva.

Kun prinsessa viime kesänä julkaisi Ruotsissa lastenkirjan, oli sekin osa hänen työtään lasten hyväksikäytön ehkäisemisessä. Tammikuun lopussa suomeksi julkaistu tarina Stella ja salaisuus on yllättävän rohkea ja suorasukainen kertomus pienen tytön pelosta ja tuskasta hyväksikäytön uhan alla.

Prinsessan arki on täyttä, sillä hän haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa kanssa. Esikoinen Leonore on nyt viisivuotias, Nicolas neljän ja kuopus Adrienne puolitoista. Madeleine ja Chris ovat useaan otteeseen antaneet ymmärtää, että perheessä ei ole vakituista lastenhoitajaa, vaan vanhemmat pyörittävät arkea niin kuin missä tahansa perheessä.

”Chris tekee Leonorelle ja Nicolasille usein aamiaisen sillä aikaa, kun minä olen Adriennen kanssa. Sen jälkeen meistä jompikumpi vie isommat lapset kouluun. Päivän vietän Adriennen kanssa, saatamme mennä vauvajumppaan tai muskariin ennen kuin haemme Leonoren ja Nicolasin koulusta”, Madeleine kertoo viime kesänä tehdyssä Mama-lehden haastattelussa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Miksi Madeleinen lastenkirja yllättää lukijansa? Millaisia Madeleine ja Chris ovat kasvattajina ja millaista Madeleinen sosiaalinen elämä on Floridassa? Lue koko juttu Annan numerosta 6/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X