Ruotsin prinsessa Madeleine
Ruotsin prinessa Madeleinen odotetaan ottavan hiljalleen entistä suuremman roolin Childhood-järjestön toiminnassa.
Kuninkaalliset

Prinsessa Madeleine teki viisaan siirron, kun antoi irrottaa lapsensa hovista: perhe sai viimein kaipaamansa oman elämän

Prinsessa Madeleine, 37, ja Christopher O’Neill olivat kaukonäköisiä ja aikaansa edellä, kun heidän lapsensa rajattiin Ruotsin hovin ulkopuolelle. Prinssien ja prinsessojen on päästävä oikeisiin töihin ja elätettävä itsensä. Paine tähän tulee sekä kansalta että myös hovien omista riveistä.
Teksti: Minna Juti Kuvat: MVphotos, Anna Lena Ahlström/ Kungahuset.se

Prinsessa Madeleinella ei ole ollut aina helppoa. Koko tähänastisen elämänsä hän on tainnut olla hovin parjatuin jäsen.

Jo nuorena Madeleine sai kyseenalaisen maineen bileprinsessana. Kun hän pärjäsi koulussa, häntä ei kiitetty, vaan muistutettiin, että mikä on pärjätessä, kun Madeleinella ei ole muita sisaruksia kiusaavaa lukihäiriötä.

Kun pitkäaikainen kihlattu petti prinsessaa ja jo lukkoon lyödyt häät peruttiin, ilmassa oli selvästi vahingoniloa. Hieman myöhemmin, kun Madeleine esitteli uutena rakkaanaan kansainvälisen liikemiehen Christopher O’Neillin, alkoi marmatus siitä, onko prinsessa jättämässä Ruotsin vai ei. Avioiduttuaan Madeleinen kanssa Christopher eli Chris kieltäytyi prinssin tittelistä. Syyksi hän sanoi, että titteli ja sen tuomat velvollisuudet hovissa estäisivät häntä jatkamasta työtään liikemiehenä.

Chrisiä ei tuolloin oikein ymmärretty. Hän sai nyreän, etäisen ja jopa itsekkään miehen maineen, ja se loi epäilyksen varjon myös Madeleinen ylle. Kaikki mitä hän tai nuori perhe teki, herätti närää.

Todellisuudessa Madeleine ja Chris olivat kaukonäköisiä ja aikaansa edellä. Siitä todistaa nyt Sussexin herttuaparin Meghanin ja Harryn ilmoitus, että he haluavat syrjään hovin ytimestä. Maailma muuttuu. Vaikka media seuraa tiettyjä kuninkaallisia herkeämättä, pinnan alla ajatellaan, että verovaroilla tuettu monarkia ei voi vain kasvaa ja laajeta. Prinssien ja prinsessojen on päästävä oikeisiin töihin ja elätettävä itsensä. Paine tähän tulee sekä kansalta että myös hovien omista riveistä.

Lue myös: Mitä herttuaparin sokki-ilmoitus oikeasti tarkoittaa? Asiantuntija: ”Harry ja Meghan ovat muuttamassa kuninkaallisen perheen roolia ja asemaa”

Madeleine ja miehensä olivat siis tilanteen tasalla, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa viime lokakuussa ilmoitti, että Ruotsin hovia supistetaan. Prinsessan ja hänen veljensä prinssi Carl Philipin lapset eivät ole enää hovin jäseniä eivätkä kanna titteliä hänen kuninkaallinen korkeutensa. He kuuluvat toki aina kuninkaalliseen perheeseen ja säilyttävät aatelisarvonsa, mutta aikuistuttuaan he hankkivat itse elantonsa.

Prinsessa Madeleine seisoo nyt omilla jaloillaan

”Päätöstä on valmisteltu jo pitkään. Minusta se on aivan luonnollinen. On selvää, että hovi ei voi kasvaa loputtomasti”, Madeleine lausui heti tuoreeltaan medialle.

Uudessa tilanteessa näyttääkin siltä kuin prinsessa Madeleine olisi vihdoinkin puhjennut täyteen kukkaan. Kun hän joulukuun alussa Tukholmassa edusti äitinsä, kuningatar Silvian rinnalla tämän perustaman Childhood-lastensuojelujärjestön 20-vuotisjuhlassa, hänestä huokui jotakin ennen näkemätöntä. Hän seisoi omilla jaloillaan aikuisena naisena.

Ruotsin prinsessa Madeleine ja kuningatar Silvia

Kuningatar Silvian perustama Childhood-järjestö vietti 20-vuotisjuhlaa joulukuussa 2019.

Sama tuntui toistuvan, kun hän samalla Ruotsin-vierailullaan osallistui Nobel-illallisille ilman Chris-puolisoaan. Mediakin aisti muutoksen: toisin kuin aikaisemmilla kerroilla, nyt ei kyselty Chrisin perään. Vihdoinkin Madeleinen annettiin edustaa rauhassa yksin ja Chrisin todettiin jääneen hoitamaan perheen kolmea alle kouluikäistä lasta kotiin Floridaan.

Joulua prinsessa perheineen vietti Chrisin sisaren perheen vieraana Englannin maaseudulla. Ruotsissa he ovat olleet yhdessä viimeksi viime kesänä, jolloin myös Chris vietti lomaa perheen Ruotsin-kodissa.

”Lapset tulevat Ruotsiin aina innoissaan. Heistä on kiva tavata serkkujaan ja nähdä taas kaikki täällä olevat lelunsa”, Madeleine kertoo viime kesänä tehdyssä Mama-lehden haastattelussa.

Lasten parhaaksi

76-vuotias kuningatar Silvia on myös esittänyt toiveen, että Madeleine ottaisi hiljalleen entistä suuremman roolin Childhood-järjestön toiminnassa. Prinsessa on työskennellyt lasten seksuaalisen ja muun hyväksikäytön ehkäisemiseen ja uhrien auttamiseen keskittyvässä järjestössä jo vuodesta 2006 sekä Ruotsissa että Yhdysvalloissa.

Kaikesta päätellen kuningattaren toive tulee toteutumaan pian, sillä jo nyt yhä useammat Madeleinen ulostulot julkisuudessa liittyvät Childhoodin toimintaan. Hän on äitinsä rinnalla järjestön näkyvä keulakuva.

Kun prinsessa viime kesänä julkaisi Ruotsissa lastenkirjan, oli sekin osa hänen työtään lasten hyväksikäytön ehkäisemisessä. Tammikuun lopussa suomeksi julkaistu tarina Stella ja salaisuus on yllättävän rohkea ja suorasukainen kertomus pienen tytön pelosta ja tuskasta hyväksikäytön uhan alla.

”Kirjan tekeminen oli pitkä prosessi”, Madeleine kertoo Mama-lehdessä.

”Childhoodissa olen osallistunut tekemään aikuisille suunnattuja kampanjoita, joilla on herätelty aikuisia huomaamaan lapsiin kohdistuvaa hyväksikäytön uhkaa. Kollegani Karinin kanssa mietimme, miten voisimme välittää tietoa myös lapsille ja kertoa, että on olemassa hyviä ja huonoja salaisuuksia. Pahaa tekeviä, huonoja salaisuuksia ei tarvitse säilyttää. Niistä pitää kertoa. Päätimme kirjoittaa aiheesta lastenkirjan.”

Mielenkiintoinen sivuteema kirjassa on myös yleensä lapsen tahdon ymmärtäminen ja sen kunnioittaminen. Milloin on uskottava, jos lapsi ei halua esimerkiksi tiettyä harrastusta? Mikä on lapsen parhaaksi, mikä hänen kiusakseen? Milloin aikuinen toteuttaa lapsessa omaa tahtoaan?

”Toivon, että kirja auttaa lapsia puolustautumaan ja sanomaan vastaan, kun jokin ei tunnu hyvältä”, prinsessa sanoo kirjan kustantajan nettisivulla.

Toistaiseksi prinsessan oma arki on täyttä, sillä hän haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa kanssa. Esikoinen Leonore on nyt viisivuotias, Nicolas neljän ja kuopus Adrienne puolitoista.

Ruotsin prinsessa Madeleine, puoliso Christopher O’Neill, prinsessa Leonore, prinssi Nicolas ja prinsessa Adrienne

Prinsessa Madeleine, Chris O’Neill ja perheen kolme lasta lomailevat kesäisin Ruotsissa.

Lapsiperhearkea Floridassa

Madeleine ja Chris ovat useaan otteeseen antaneet ymmärtää, että perheessä ei ole vakituista lastenhoitajaa, vaan vanhemmat pyörittävät arkea niin kuin missä tahansa perheessä.

”Chris tekee Leonorelle ja Nicolasille usein aamiaisen sillä aikaa, kun minä olen Adriennen kanssa. Sen jälkeen meistä jompikumpi vie isommat lapset kouluun. Päivän vietän Adriennen kanssa, saatamme mennä vauvajumppaan tai muskariin ennen kuin haemme Leonoren ja Nicolasin koulusta”, Madeleine kertoo Maman mukaan.

Samassa yhteydessä selviää, että Madeleine on löytänyt Floridassa nopeasti itselleen uusia hyviä ystäviä. Tässä on auttanut amerikkalainen tapa, että vanhemmat – yleensä äiti – osallistuvat lasten koulunkäyntiin aktiivisesti. Koulupäivän jälkeen odottavat harrastukset, joissa vanhemmat myös tapaavat toisensa.

”Iltapäivisin vien Leonoren balettiin, jalkapalloon tai tennikseen. Nicolas käy myös jalkapallossa ja urheilukerhossa, jossa lapset voivat kokeilla eri lajeja, kuten koripalloa ja baseballia. Nicolas tykkää siitä kovasti”, Madeleine sanoo Mamassa.

Lehden mukaan Chrisin ja Madeleinen kasvatusperiaatteet ovat ainakin toistaiseksi olleet sovitettavissa hyvin yhteen. Madeleine sanoo olevansa Chrisiä rennompi vanhempi, mutta se näkyy huolestumisissa, ei kurin pitämisessä.

”Chris googlailee lastensairauksia. Hän huolestui, että Adrienne on varmasti sairas, kun tämä oli vain saanut hieman päivetystä ja näytti Chrisin mielestä keltaiselta”, Madeleine naurahtaa Mama-lehdelle.

Leonore ja prinsessa Madeleine – kuin samasta puusta

Esikoisestaan Leonoresta prinsessa Madeleine on puhunut aina hyvin kauniisti. Siihen kiinnittyi huomio jo vuosia sitten, kun norjalainen tv-toimittaja Fredrik Skavlan haastatteli Madeleinea ja Chrisiä ohjelmassaan. Tuolloin Nicolas oli juuri syntynyt ja Leonore ei ollut vielä täyttänyt kahta vuotta.

Madeleinen silmiin syttyi lämmin ja innostunut, suorastaan suojeleva katse, kun hän kertoi tyttärestään. Jo tuolloin Madeleine kuvasi Leonorea vilkkaaksi ja energiseksi lapseksi, jolla on paljon omaa tahtoa. Samaa hän sanoo yhä Maman haastattelussa:

”Aika moni opettaja on jo sanonut, että Leonore on hyvin vapaa ja itsenäinen sielu.”

Ruotsin Prinsessa Madeleine, prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas

Madeleinella on lämmin suhde Leonore-tyttäreensä, sillä hän näkee lapsessa paljon samaa kuin itsessään.

Madeleine tunnistaa tyttäressään itsensä, ja niin tekee myös Chris O’Neill, joka jo Skavlanissa sanoi, että Leonore muistuttaa äitiään.

”Kun Leonore suuttuu, hän voi polkea jalkaa. Olin itse samanlainen. Nykyisin olen huomannut, että kun hän kiinnostuu jostakin asiasta, hän osaa todella myös keskittyä pitkänkin aikaa. Hän rakastaa piirtämistä ja askartelua ja tekee kauniita kaulanauhoja ja rannekoruja askarteluhelmistä. Meillä on usein oikein mukavaa yhdessä, kun maalaamme ja askartelemme. Minäkin olen aina nauttinut piirtämisestä ja askartelusta”, Madeleine kertoo Maman mukaan.

On liikuttavaa, että Madeleine mainitsee juuri korujen tekemisen. Kirjassa Stella ja salaisuus rohkea ja ajattelevainen Stella saa syntymäpäivälahjaksi rasian, joka on täynnä kauniita helmiä ja nauhoja korujen tekemiseen. Stella pitää lahjasta paljon.

X