Kuninkaalliset

Prinsessa Victoria – Vihdoin sinut itsensä kanssa

Teksti: Anna.fi

Ruotsin kruununprinsessa Victorian tärkein tukija hänen kuningatarkoulussaan on ollut äiti: kuningatar Silvia. Mutta onko tämä siirtänyt tajuamattaan myös omia paineitaan tyttärelleen? Yhdessä he ovat silti selvinneet niin Victorian sairastumisesta kuin skandaalistakin, joka koetteli koko perheen välisiä suhteita. Uudessa Annassa Silvian ja Victorian yhteinen tarina. Miten Victoriasta on vihdoin kasvanut nainen, joka on sinut itsensä ja kohtalonsa kanssa?

Prinsessa Victoria – Vihdoin sinut itsensä kanssa. Kuva: Getty Images

Kun 20-vuotias Ruotsin kruununprinsessa Victoria katsoi itseään peilistä, hän ei pitänyt näkemästään: posket näyttivät liian pyöreiltä. Ruotsalaisessa viihdelehdessäkin oli juuri kirjoitettu, että ”hän näytti siltä kuin olisi syönyt liian paljon hampurilaisia”.

Victorian äiti, kuningatar Silvia, taas keräsi julkisia kehuja kauneudestaan: hän näytti aina huolitellulta, edustavalta ja hyvin hoikalta. ”Ehkä voisit laihduttaa hieman”, kuningatar Silvian huhutaan kerran sanoneen pyöreyttään tuskailleelle tyttärelleen.

Ehkä äidin lempeäksi tarkoitettu kehotus ja ruotsalaislehden sanat soivat Victorian mielessä hänen lähtiessään vuonna 1996 kieliopintojen takia Ranskan Angersiin, sillä palatessaan sieltä Ruotsiin aikaisemmin normaalipainoinen, terveen näköinen nuori nainen oli laihtunut luurankomaisen laihaksi.

Marraskuussa 1997 Tukholman Grand Hotellissa pidetyissä, vuosittain järjestettävissä Innocence-ritarikunnan seurapiiritanssiaisissa totuus paljastui koko maailmalle: Victoria oli sairastunut. Kaunis juhlavaate roikkui hänen yllään paljastaen tikkumaisen laihat käsivarret. Hovin oli julkaistava virallinen tiedote: ”Kruununprinsessa sairastaa anoreksiaa.”

Victoria vuonna 1997. Kuva: AOP
Victorian huolestuttavan laiha olemus sai selityksen loppuvuodesta 1997: hän oli sairastunut anoreksiaan.

Vaaleaan peruukkiin naamioitunut Silvia pujahti Tukholman kuninkaanlinnasta ulos heinäkuun 14. päivä vuonna 1977. Harhautus onnistui, sillä kukaan linnan edustalla päivystäneistä kuvaajista ja toimittajista ei ollut kiinnostunut mustan auton takapenkillä istuvasta vaaleasta naisesta. Vielä samana iltana syntyi ihastuttava pikku prinsessa, Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte. Näin alkoi Victorian ja Silvian yhteinen taival kohta 38 vuotta sitten Christina Magnergård Bjersin kuningattaresta kirjoittaman teoksen mukaan.

Vaikka Victoria on kuningasperheen esikoinen, hänen kaksi vuotta nuorempi pikkuveljensä Carl Philip syrjäytti isosiskonsa kruununperimysjärjestyksessä. 1980 lakia muutettiin kuitenkin takautuvasti niin, että kuningasperheen miespuolisilla jälkeläisillä ei ollut enää etuoikeutta kruunuun ja Victoriasta tuli kruununperillinen. Isä, kuningas Kaarle Kustaa, vastusti lainmuutosta. Hänen mielestään hallitsijan tehtävät olivat liian raskaita naiselle.

Silvia ja Victoria. Kuva: AOP
Kuningatar Silvia yksivuotiaan esikoisensa Victorian kanssa 1978.

Perhe asui Tukholman kuninkaanlinnassa kuopuksen, prinsessa Madeleinen, syntymään asti ja muutti luonnonkauniiseen ympäristöön Drottningholmin linnaan 1982. Sisarusten hoito uskottiin pitkälti lastenhoitajien vastuulle, sillä Silvia ja Kaarle Kustaa olivat lähes aina töissä. Vaikka Victorialla on isänsä kanssa erityislaatuinen suhde, seuraahan Victoria Kaarle Kustaata valtaistuimelle, hän on hyvin läheinen myös äitinsä kanssa:

”Äiti on mainio, hän opetti minulle sen, mikä nyt on itsestäänselvyys, että elämä on juuri niin hauskaa kuin miksi sen itse tekee”, kruununprinsessa sanoo Alice Bahin ja Elisabeth Tarras-Wahlbergin hänestä kirjoittamassa teoksessa.

Velvollisuudet rytmittivät Victorian elämää nuoresta pitäen. Hän alkoi edustaa vanhempiensa rinnalla 15-vuotiaana. 18 vuotta täytettyään hän joutui pitämään ensimmäisen virallisen puheensa hallituksen edessä. Lukihäiriöstä kärsivää nuorta naista puheen pitäminen jännitti kuukausikausia etukäteen.

Valtavat suorituspaineet ovat varmasti olleet tärkein syy Victorian sairastumiseen. Victoriaa ja Silviaa yhdistää perfektionismi, molemmat ovat todella kunnianhimoisia. Vain täydellinen on heille kyllin hyvää.

Oliko Silvia-äidillä siis myös osuutta tyttärensä kokemaan stressiin ja anoreksiaan? Oliko hän tajuamattaan siirtänyt ulkonäköpaineitaan tyttärelleen? Kuningatar tunnetaan naisena, joka on hyvin tietoinen kauneudestaan ja sen herättämästä julkisesta huomiosta. Silvian väitetään tarkkailevan hysteerisesti painoaan ja turvautuneen kauneusleikkauksiin ikuista nuoruutta etsiessään.

Oma osuutensa Victorian kokemiin paineisiin on ollut sillä, että hänen elämänsä ei ole koskaan ollut samanlaista kuin muiden ruotsalaislasten. Vaikka Victoria saikin käydä tavallisia kouluja, hänen kasvatuksensa tähtäsi pienestä pitäen tulevaan kuningattaren rooliin. Victorian oli puhuttava kauniisti, vilkutettava ja hymyiltävä tuntemattomille ihmisille. Ainoa paikka maailmassa lapsuusvuosina, jossa Victoria sai tuntea olevansa kuten kuka tahansa nuori, oli kuninkaallisen perheen kesäparatiisi Solliden Öölannissa. Siellä hän sai rauhassa hoitaa eläimiä, kalastaa ja poimia marjoja.

Tammikuussa 1998 Victoria lensi Yhdysvaltoihin opiskellakseen Yalen yliopistossa historiaa ja valtiotieteitä. Samalla hän pääsi Yhdysvalloissa terapiaan, jossa hän saattoi rauhassa keskustella ongelmistaan. Hänen toipumisensa lähti vähitellen käyntiin. Julkisuuteen palasi terveen näköinen, normaalipainoinen prinsessa.

Oma perhe ymmärtää parhaiten niitä haasteita, joita Victoria kruununprinsessan roolissa  kokee. Victoria onkin sanonut Bahin ja Tarras-Wahlbergin hänestä kirjoittamassa teoksessa: ”Äiti on ollut tärkein opettajani kuningatarkoulussa.”

Silvia on kertonut Victorialle omista kokemuksistaan ja niistä vaikeuksista, joita hän itse joutui kohtaamaan avioiduttuaan Kaarle Kustaan kanssa Tukholman Suurkirkossa 1976 ja muutettuaan Ruotsiin. Vieras kulttuuri ja kieli aiheuttivat saksalais-brasilialaista syntyperää olevalle kaunottarelle alkuun ongelmia.

Avioituessaan Silvia sai saman tien harteilleen kuningattaren viitan, koska Kaarle Kustaa oli noussut valtaisuimelle kolme vuotta aikaisemmin vain 27-vuotiaana. Nuoren parin vastuu oli valtava.

Äitinä ja kuningattarena Silvia ymmärtää hyvin, kuinka valtavan paineen alla Victoria joutuu elämään.

Victorian ja Silvian kemiat eivät kohdanneet lainkaan yhdessä asiassa. Expressen-lehden hovireportteri Johan T. Lindwall kertoo kirjassaan Victoria – Prinsessa och mamma (2012), että Silvia ei ollut ollenkaan hyvillään siitä, että Victoria alkoi seurustella kuntovalmentajansa Daniel Westlingin kanssa  keväällä 2002. Silvian mielestä tavalliseen perheeseen syntynyt, englantia huonosti taitava ja sosiaalisissa kuvioissa kömpelö Daniel ei sopinut tulevan kuningattaren puolisoksi. Kuningatar kertoi ystävilleen, ettei uskonut suhteen kestävän pitkään. Kaarle Kustaa oli asiasta samaa mieltä.

Victoria ja Daniel vuonna 2004. Kuva: AOP
Kuninkaallinen perhe ei ollut ensin lainkaan innostunut, Victorian tulevasta aviomiehestä, kuntovalmentaja Daniel Westlingistä. 2004 he olivat seurustelleet kaksi vuotta.

Silvia tuntui tyystin unohtaneen, että oli kerran ollut aivan samassa tilanteessa kuin Daniel: tavallinen ihminen, johon kruunupää rakastui.

Kuinka erilaisen miesvalinnan Victoria ja Silvia ovat tehneetkään! On epäilty, että Silvia ei ollut umpirakastunut astellessaan alttarille, vaan hän ajatteli järkevästi, että elämä kuninkaan puolisona toisi valtaa ja vaurautta. Victoria sen sijaan valitsi elämänkumppaninsa puhtaasti rakkaudesta.

Lue lisää

Carl Philip & Sofia: Prinssin ja pikkukylän tytön unelmien hääpäivä
Prinsessa Charlotte – Katen ja Williamin kuninkaallista vauvaonnea!

Teksti: Riikka Forsström
Kuvat: Getty Images ja AOP

Katkelma Annan kansijutusta 28/2015

Lähteet: Barbro Hultman: I den kungliga kulissen. En hovreporters betraktelser (2014), Johan T. Lindwall: Victoria – Prinsessa och mamma (2012), Peter Conradi: Kungligt: Europas kungahus – släktbanden, makten (2011), Elina Koivunen: Kuninkaalliset – Valtaa ja vallattomuutta (2014), Alice Bah & Elisabeth Tarras-Wahlberg: Kruununprinsessa Victoria (suom. Laura Jänisniemi, Helmi Kustannus 2004), Christina Magnergård Bjers & Ewa-Marie Rundquist: Kuningatar Silvia (suom. Pirjo Leppänen, Helmi Kustannus 2003), Catarina Hurtig: Todelliset prinsessat (suom. Päivi Kivelä, Otava 2007).

X