Ruotsin kuninkaallisia piinataan verkossa – vihapuhetta ja valeuutinen
Kuningatar Silviasta levitetään Facebookissa valeuutista, jossa hänen väitetään kuolleen.
Kuninkaalliset

Ruotsin kuninkaallisia piinataan verkossa – vihapuhetta ja valeuutinen

Ruotsin kuninkaalliset ovat joutuneet kohtaamaan verkon pimeän puolen: vihapuheen ja valeuutisoinnin. Viime päivinä ihmisiä on kuohuttanut Facebookissa valeuutinen kuningatar Silviasta.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Kungahuset.se

Internet-häiriköt ovat jo toistuvasti ottaneet Ruotsin kuninkaalliset piinansa kohteeksi. Kuningasperheestä kuningatar Silvia, prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip tietävät omien kokemustensa kautta verkon julmuuden.

Kuningatar Siviasta levitetään valeuutista

Aftonbladet uutisoi eilen, että kuningatar Silviasta leviää Facebookissa ikävä valeuutinen, jossa väitetään hänen kuolleen. Valeuutisessa kerrotaan kuningas Kaarle Kustaan kommentoineen puolisonsa kuolemaa sanoin ”emme voi uskoa, että tämä on tapahtunut”. Jutun yhteydessä olevassa kuvassa juhlapukuisen Silvian naamaan on muokattu mustelmia silmien ja suun ympärille.

Lehden mukaan Facebookissa leviävän valeuutisen linkki johtaa elämäkerta-artikkeliin. Lisäksi sivustolta löytyy tekstejä, joissa kuningattaren väitetään muun muassa paljastaneen tietyt luontaistuotteet ihmeratkaisuksi ikääntymiseen ja omenaviinietikan salaisuudeksi painonpudotukseen.

– Kun löydämme tällaisia vääriä väitteitä, toimimme välittömästi ja pyrimme poistamaan virheelliset sisällöt. Harmillisesti tällainen toiminta on yleistynyt, kommentoi hovin tiedotuspäällikkö Margareta Thorgren Aftonbladetille.

Prinsessa Sofia joutui rajun nettivihan kohteeksi

Kun prinsessa Sofia alkoi seurustella prinssi Carl Philipin kanssa, hän joutui nettivihamyrskyyn. Hänen menneisyyttään tosi-tv-tähtenä ja vähäpukeisena mallina miestenlehdessä arvosteltiin tuolloin verkossa todella kovin sanankääntein. Sofia joutui jopa sulkemaan Facebookinsa vihapuheen vuoksi.

– Se, että on joku, jonka kanssa voi puhua asiasta, on tärkeintä. Aviomieheni oli minulle suuri tuki, Sofia kertoo ”Jakten på likes” -podcastissa.

Prinssi Carl Philipiä on pilkattu verkossa lukihäriön takia

Prinssi Carl Philipillä oli hyvät edellytykset tukea puolisoaan, sillä hän on itsekin joutunut ilkeiden kommenttien kohteeksi verkossa. Carl Philipillä on lukihäiriö, mikä on kirvoittanut ilkeitä kommentteja verkossa.

– On vaikea tietää, miten pitäisi toimia ja miten voisi auttaa. Voihan aina sanoa, että älä lue kommentteja tai ota ilkeitä puheita itseesi, mutta on hirveän vaikeaa sulkea niitä ulkopuolelle. Sen tiedän myös omasta kokemuksesta, Carl Philip sanoo ”Jakten på likes” -podcastissa.

Lähteet: Acast, Aftonbladet, Expressen, Svensk Damtidning

Lue myös:

Prinsessa Sofia joutui sulkemaan Facebookinsa vihapuheen vuoksi: ”Ilkeät kommentit iskivät minuun todella kovaa”

Kuningatar Silvian terveys huolestuttaa – hovilta hämmentävä lausunto kuningattaren terveydentilasta

Onko Facebook-sivusi vaarallinen? 6 turvallisuutta parantavaa vinkkiä

Näin voit seurata kuninkaallisten arkielämää – nämä kuninkaalliset löydät Facebookista ja Instagramista

X