Prinssi Gabriel syntyi 31.8.2017.
Kuninkaalliset

Ruotsin prinssi Gabriel sai oman vaakunan – pikkuprinssi juhlii ristiäisiään isoisoisänsä kastemekossa

Perjantaina 1. joulukuuta Ruotsissa juhlitaan Gabriel Carl Waltherin, prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian kuopuksen, ristiäisiä. Tilaisuuden lähestyessä pikkuprinssi on saanut oman vaakunan ja monogrammin.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Kungahuset.se

Kaikilla Ruotsin kuningasperheen jäsenillä on omat vaakunansa ja monogramminsa, nyt myös prinssi Gabrielilla, jonka ristiäisiä juhlitaan 1. joulukuuta kello 12 Ruotsin aikaan Drottningholmin linnan kirkossa.

Gabrielin vaakuna on Ruotsin kansallisarkiston graafisen sunnittelijan Henrik Dahlströmin käsialaa. Se noudattaa heraldiikan eli vaakunaopin perinteitä.

Vaakunassa näkyy Taalainmaan eli prinssi Gabrielin herttuakunnan symboliikkaa. Vaakunan vasemmassa alakulmassa kuvatut ristityt nuolet ovat toimineet Taalainmaan symboleina 1520-luvulta lähtien.

Kasteessa prinssi tullaan myös liittämään Serafiimiritarikuntaan, jonka ketju ja tunnusmerkki reunustavat vaakunaa.

Monogrammi on prinssin oma omistusmerkki

Gabrielin monogrammin, herttuan kruunun alla olevan G-kirjaimen, on piirtänyt Ruotsin kansallisarkiston entinen heraldiikan taiteilija, Vladimir A. Sagerlund.

Monogrammia voidaan käyttää monenlaisissa tarkoituksissa. Gabriel voi kirjailla sen tulevaisuudssa esimerkiksi koulukirjojensa sisäsivuille, merkitä sillä huonekalunsa tai valmistaa siitä itselleen virkamerkin.

Isoisoisän kastemekko

Ristiäisissä prinssi Gabrielin yllä tullaan näkemään kastemekko, jota käytettiin esimmäistä kertaa vuonna 1906. Tällöin kastettiin Ruotsin perintöprinssi Kustaa Adolf eli Gabrielin isoisoisä. Samaista kastemekkoa ovat kantanet myös Gabrielin isä Carl Philip, tädit Victoria ja Madeleine, sekä Gabrielin veli ja serkut.

Kastetilaisuuden toimittavat entinen arkkipiispa Anders Wejryd sekä hovisaarnaajat Johan Dalman ja Michael Bjerkhagen

Lähteet: AftonbladetExpressen

X