Sussexin herttuatar Meghan ei ole brittihovin ensimmäinen nainen, joka on joutunut myrskyn silmään.
Sussexin herttuatar Meghan ei ole brittihovin ensimmäinen nainen, joka on joutunut myrskyn silmään.
Kuninkaalliset

Saako kuninkaallinenkin olla onnellinen? Herttuatar Meghan etsii rohkeasti onneaan vaikeuksien keskellä

Britannian kuningashuoneen kahdella nuorella herttuattarella Catherinella, 37, ja Meghanilla, 38, on paljon yhteistä: molemmat tulevat tavallisista perheistä, ovat yliopistokoulutettuja ja äitejä. Silti he kulkevat kuninkaallisissa rooleissaan hyvin erilaisia teitä.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: OM-arkisto, MVPhotos, GettyImages

Vihdoin hän tuntui tekevän kaiken oikein toinen toistaan seuranneiden kohujen jälkeen. Sussexin herttuatar Meghanin ja hänen puolisonsa prinssi Harryn kymmenpäiväinen edustusmatka Afrikkaan alkoi suotuisasti 23. syyskuuta Kapkaupungin Nyangassa, köyhyydestään tunnetulla mustien asuinalueella:

– Vaikka olen täällä mieheni kanssa kuninkaallisen perheen jäsenenä, haluan teidän tietävän, että olen täällä myös äitinä, vaimona, naisena, värillisenä naisena ja teidän siskonanne, herttuatar sanoi puheessaan paikallisille nuorille naisilla heidän taputtaessaan ja hurratessaan sanoille.

Tasa-arvoisuuden viestiä korosti ei-kuninkaallinen olemus. Hiukset oli kietaistu edustusnutturan sijaan rennosti poninhännälle, ja asuna oli tuotantonsa eettisyyttä rummuttavan malawilaisen Mayamiko-brändin mustavalkoinen kietaisumekko sekä Castañerin espadrillokset.

Yhdysvalloissa näyttelijänä ja hyvinvointibloggarina uraa luonut Meghan oli kertonut kolme vuotta aikaisemmin Elle-lehdessä kasvaneensa etnisesti ”harmaalla alueella” ja kokeneensa, ettei sovi valmiisiin lokeroihin. Afrikassa hän viittasi ensimmäistä kertaa taustaansa mustan äidin ja valkoisen isän tyttärenä sitten 19. toukokuuta 2018 juhlittujen kuninkaallisten häidensä. Jopa häntä kuukausikaupalla kritisoinut Good Morning Britain -aamutelevisio-ohjelman keulakuva ja Daily Mail -lehden kolumnisti Piers Morgan myönsi: Meghan on taitava mielipidevaikuttaja. Puhe ja hänen esiintymisensä saivat laajasti ylistystä kuukausia jatkuneen julkisen kritiikin jälkeen.

Harryn ja Meghanin Afrikan-matka alkoi Kapkaupungin Nyangassa 23. syyskuuta. Espadrilloksiin ja kietaisumekkoon pukeutunut Meghan hurmasi puheellaan ja rennolla olemuksellaan.

Harryn ja Meghanin Afrikan-matka alkoi Kapkaupungin Nyangassa 23. syyskuuta. Espadrilloksiin ja kietaisumekkoon pukeutunut Meghan hurmasi puheellaan ja rennolla olemuksellaan.

Yllättävä avautuminen

Mutta sitten tapahtui jotakin, mikä ällistytti kokeneet hovikommentaattoritkin. Televisioyhtiö ITV kuvasi herttuaparin Afrikan-matkasta Harry & Meghan: An African Journey –dokumentin. Siinä pari kertoo poikkeuksellisen avoimesti siitä, miten kivuliasta ja tuhoavaa on olla jatkuvan huomion kohteena.

– Kovin moni ei ole kysynyt, olenko ok, Meghan vastasi toimittaja Tom Bradbylle tämän kysyttyä, miten hän voi, ja jatkoi, ettei voi hyvin. Uusi rooli kuninkaallisena on ollut vaikea.

Prinssi Harry taas vahvisti hänen ja isoveljen, prinssi Williamin välien etääntyneen.

– Tämä vain ruokkii mediakoneistoa, ja juuri sitä Harry vihaa. Dokumentti on saattanut hänet alttiiksi. Tavallaan se on päinvastaista, mitä hän haluaa itselleen ja perheelleen, eli yksityisyyttä, brittikuninkaallisista useita elämäkertoja kirjoittanut Penny Junor kommentoi dokumenttia The Guardian -lehdelle.

Televisioyhtiö ITV:n Afrikassa kuvaama dokumentti paljasti, että edustusroolien kulisseissa herttuaparilla on ollut hyvin vaikeaa.

Televisioyhtiö ITV:n Afrikassa kuvaama dokumentti paljasti, että edustusroolien kulisseissa herttuaparilla on ollut hyvin vaikeaa.

Samaan aikaan toisaalla: Cambridgen herttuapari William ja Catherine oli lokakuun puolivälin jälkeen juuri lopettelemassa ensimmäistä Pakistanin-edustusmatkaansa, kun ITV julkisti ensimmäiset maistiaiset Harryn ja Meghanin dokumentista. Ajoitus oli kiusallinen, sillä uusin kohu söi näkyvyyttä isonveljen ja hänen puolisonsa työltä.

Catherinekin antoi matkan aikana harvinaisen televisiohaastattelun CNN-kanavalle, mutta se tuskin jää historiankirjoihin.

– Tämä on ollut fantastista, olemme nähneet paljon Pakistania, sen moninaisuutta. On ollut mahtavaa nähdä maata, mutta tämänkaltaisten aktiivisten yhteisöjen näkeminen on ollut erityistä, hän sanoi.

Ympäripyöreää ja latteaa, esiintymisestä voisi sanoa. Vai sittenkin juuri sitä, mitä kuninkaalliselta odotetaan: asiallista, arvokasta ja hillittyä. Edustusmatkojen tapahtumat konkretisoivat sen, miten erilaisia herttuattaret ovat yhtäläisyyksistään huolimatta. Molemmilla on kuitenkin ollut omat taistelunsa.

Catherine ja William vierailivat Pakistanissa lokakuun puolivälissä. Catherine piti SOS-lapsikylässä puheen, ja pari pelasi lasten kanssa krikettiä.

Catherine ja William vierailivat Pakistanissa lokakuun puolivälissä. Catherine piti SOS-lapsikylässä puheen, ja pari pelasi lasten kanssa krikettiä.

Catherinella etulyöntiasema

Raadollista kyllä, Catherinesta tuli brittitabloidien lemmikki oikeastaan vasta sen jälkeen, kun Meghan tuli osaksi kuninkaallista perhettä. Nykyisin Catherine saa ylistystä arvokkaasta ja eleettömän tyylikkäästä tavastaan edustaa kruunua. Ennen kälyään hänkin sai tuta kovaa arvostelua. Julkisia lempi- tai pikemminkin haukkumanimiä olivat Waity Katie ja Lazy Katie.

Ensimmäinen viittaa siihen, että Kate Middletonina tyttövuosinaan tunnettu herttuatar ”odotteli” pitkään ennen kuin suhde prinssiin sai virallisen sinetin. Hän seurusteli Williamin kanssa seitsemisen vuotta ennen 2010 tapahtunutta kihlausta ilman selkeää omaa urapolkua.

Cambridgen herttuatar Catherine (vas.) ja Sussexin herttuatar Meghan (oik.) katsoivat yhdessä Wimbledonin tennisturnauksen naisten finaalin heinäkuussa. Se oli harvinaista herkkua kuninkaallisfaneille, sillä naiset edustavat harvoin vain keskenään. Kisakatsomossa oli myös Catherinen pikkusisko Pippa Matthews.

Cambridgen herttuatar Catherine (vas.) ja Sussexin herttuatar Meghan (oik.) katsoivat yhdessä Wimbledonin tennisturnauksen naisten finaalin heinäkuussa. Se oli harvinaista herkkua kuninkaallisfaneille, sillä naiset edustavat harvoin vain keskenään.

Meghan on suorittanut alemman korkeakoulututkinnon Northwestern-yliopistosta näyttämötaiteesta ja kansainvälisistä suhteista, Catherine taas suoritti St Andrewsin yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon taidehistoria pääaineenaan. Mutta koulutustaan vastaavaa uraa hän ei ole luonut. Valmistuttuaan hän työskenteli noin vuoden ajan osa-aikaisena sisäänostajana muotiketju Jigsaw’ssa ja sen jälkeen vanhempiensa Party Pieces -juhlatarvikeyrityksessä.

Laiskuriksi Catherinea syytettiin muun muassa sen jälkeen, kun hän kolme vuotta sitten jätti väliin Pyhän Patrickin päivän virallisen ohjelman keskittyäkseen perheeseensä. Prinssi George oli tuolloin kaksivuotias ja prinsessa Charlotte kymmenkuinen. Perheen kolmas lapsi, prinssi Louis, syntyi keväällä 2018.

Catherinea on haukuttu julkisesti laiskuriksi, kun hän on valinnut perheensä edustusvelvoitteiden sijaan.

Catherinea on haukuttu julkisesti laiskuriksi, kun hän on valinnut perheensä edustusvelvoitteiden sijaan.

Tämän vuoden tammikuussa Catherine avautui vanhemmuuden haasteista vieraillessaan Family Action -hyväntekeväisyysjärjestössä.

– Se on niin vaikeaa. Äiti saa paljon tukea varsinkin vauvan ensimmäisinä päivinä, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen se häviää. Sen jälkeen ei juuri ole oppaita, mitä lukea, hän sanoi.

Hänellä on kuitenkin voimavara, jota Meghanilla ei ole: tiivis ydinperhe ympärillään. Vanhemmat Carole ja Michael Middleton, sisar Pippa Matthews perheineen ja veli James ovat herttuattarelle hyvin läheisiä. Isovanhempien tiedetään viettävän paljon aikaa lastenlastensa kanssa, ja James on kertonut, kuinka hänen sairastuttuaan hiljattain masennukseen kaikki perheenjäsenet tulivat muutamiin terapiaistuntoihin hänen tuekseen.

Middletonien koti Buckleburyn kylässä on tärkeä paikka Cambridgen herttuaparille. Sinne he ovat aina voineet vetäytyä ottamaan happea kuninkaallisesta protokollasta ja viettämään tavallista arkea laajennetun perheensä kanssa.

Lue myös: Katen ja Williamin kihlaus muutti myös Pippa ja James Middletonin elämän – tällaisia vaikeuksia ja onnistumisia sisaruskolmikko on kohdannut

Ikävän julkisuuden kierre

Perhe taas oli se, joka aloitti Meghanin ikävän julkisuuden kierteen jo kihlausaikana. Sisarpuolet julistivat hänet haastatteluissaan ongenonkijaksi ennen häitä, isä Thomas Markle myi lehdistölle lavastettuja paparazzikuvia ja kommentteja tyttärestään. Lopulta isä jätti viime tipassa kuninkaalliset häät väliin terveysongelmiinsa vedoten. Harryn ja Meghanin hääseremoniaan kirkossa osallistui noin 600 vierasta. Morsiamen sukulaisia oli paikalla yksi: hänen äitinsä Doria Ragland.

Satumaisen upeat häät saivat suitsutusta mutta vastavihitty herttuatar sen sijaan jäisen vastaanoton. Milloin tabloidilehtien otsikoissa arvosteltiin hänen ei-kuninkaallista tapaansa silitellä raskausvatsaansa ja kulkea käsikkäin miehensä kanssa edustustilaisuuksissa, milloin yksityisvaroin maksettua baby shower -matkaa New Yorkiin. Huhuttiin kiukuttelukohtauksista ennen häitä, tyytymättömästä henkilökunnasta, jota vaihtui tiuhaan, ja veljesten välirikosta, jonka kerrottiin johtuvan siitä, että William ilmaisi epäilyksensä veljensä sydämen valitusta.

Sitten julkisiksi tulivat Sussexin herttuaparin Windsorissa sijaitsevan uuden kodin, Frogmore Cottagen, verovaroin katetut remonttikustannukset: 2,4 miljoona puntaa eli lähes 2,8 miljoonaa euroa. Summan aiheuttamaa julkista närkästystä ei pehmentänyt edes tämän vuoden toukokuussa juuri ennen remonttikohua syntynyt esikoispoika Archie Harrison, sillä herttuapari halusi suojata lastaan julkisuudelta – mikä vain lisäsi soraääniä.

Sussexin herttuaparin esikoinen Archie Harrison kastettiin heinäkuussa Windsorin linnassa. Pari halusi pitää kummien nimet ja vieraslistan salaisina.

Sussexin herttuaparin esikoinen Archie Harrison kastettiin heinäkuussa Windsorin linnassa. Pari halusi pitää kummien nimet ja vieraslistan salaisina.

Toisin kuin William ja Catherine Sussexin herttuapari ei poseerannut vauvansa kanssa kansalle synnytyssairaalan rappusilla vaan vasta kahden päivän päästä syntymästä Windsorin linnassa erikseen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Sen jälkeen Harry ja Meghan pitivät salaisuutena esikoisensa kummien henkilöllisyydet ja Archiekin nähtiin vain osittain parin Instagramissa julkaisemissa mustavalkoisissa, tiukasti rajatuissa kuvissa. Kesällä otsikoihin nousivat parin yksityiskoneella tekemät tiuhat lentomatkat sen jälkeen, kun Harry oli ottanut voimakkaasti kantaa ilmastonsuojelun puolesta.

Afrikan-edustusmatkalla pari sai pitkästä aikaa myönteistä huomiota. Jopa Archie nähtiin ensimmäisen kerran kuukausiin jokeltelemassa ja väläyttelemässä hampaatonta hymyään entiselle arkkipiispalle, Nobel-palkitulle Desmond Tutulle. Siksi dokumentin ajoitus ällistyttikin monia: miksi he antoivat lisää pontta kohuille juuri silloin, kun he olisivat voineet vain nauttia suitsutuksesta.

Lue  myös: Nyt puhuu Dianan hovimestari: vertaa tuoreessa dokumentissa Meghan Marklen saamaa kohtelua Dianan tilanteeseen

Kuninkaallisia kipuiluja

Windsorin hallitsijasuvun nuori polvi puolisoineen suhtautuu kuninkaallisiin rooleihinsa hyvin erilaisilla tavoilla, se on käynyt viime kuukausina selväksi. Toki prinssit ovat toisiinsa nähden hyvin erilaisissa asemissa, sillä 37-vuotias William on kruununperillinen, 35-vuotias Harry ei. Silti vuosien ajan prinssien velvoitteita hoidettiin yhteisestä organisaatiosta. Hiljattain Harry perusti oman taloutensa. Viime kesänä Harry ja Meghan erkanivat The Royal Foundation -hyväntekeväisyyssäätiöstä, jonka prinssit aikoinaan perustivat.

Ratkaisut tulkittiin julkisuudessa merkkeinä veljesten välirikosta, ja tätä käsitystä Harry tuli dokumentissa vahvistaneeksi. Myös Catherinen ja Meghanin välejä on pidetty etäisinä. Heidät on kuvattu harvoin yhdessä, ja silloinkin he ovat ottaneet vähän kontaktia toisiinsa.

William ja Catherine ovat nuoria, moderneja lapsiperheen vanhempia, mutta kuningashuonetta he edustavat perinteisellä tavalla ja jatkavat kuningatar Elisabet II:n valitsemaa traditiota, jossa kohut kuitataan vaikenemalla ja keskittymällä velvoitteisiin. Oman sukupolvensa äänen he ovat tuoneet esiin hienovaraisesti. William on halunnut madaltaa keskustelua mielenterveysongelmista, ja viime keväänä hän kertoi BBC:n A Royal Team Talk: Tackling Mental Health -televisiodokumentissa, miten henkisesti kuormittavaa työ ambulanssihelikopterin lentäjänä hänelle oli ollut.

Catherinen ja Williamin viimevuotisessa joulukortissa poseerasivat myös Louis (vas.), Charlotte ja George.

Catherinen ja Williamin viimevuotisessa joulukortissa poseerasivat myös Louis (vas.), Charlotte ja George.

Meghan ja Harry taas eivät halua vaieta ja peitellä kuninkaallisten rooliensa tuomia kipuiluja.

– Olen todella yrittänyt omaksua brittiläisen varautuneisuuden. Mutta luulen, että se on sisäisesti vahingollista, Meghan sanoi ITV:n dokumentissa.

Hän kertoi sanoneensa ”H:llekin” – kuten hän miestään kutsuu – ettei elämän tarkoitus ole vain selviytyä. Siitä pitää myös nauttia ja tuntea itsensä onnelliseksi.

Meghan on ottanut hyvin aktiivisen ja itsenäisen roolin herttuattarena. Hänen johdollaan toimitettu Vogue näki päivänvalon alkusyksyllä. Ikonisen muotiraamatun kannnessa oli hänen valitsemiaan menestyneitä naisia otsikolla Muutoksen voimat.

Harry ja Meghan ovat aloittaneet taistelun yksityisyytensä suojan puolesta. Afrikan-matkan loppupuolella herttuapari ilmoitti, että se haastaa Mail on Sunday -tabloidilehden oikeuteen, koska se oli julkaissut otteita herttuattaren yksityisestä kirjeestä isälleen. Pian sen jälkeen prinssin kerrottiin haastaneen The Sun – ja Daily Mirror -lehdet oikeuteen hänen vastaajaviestiensä salakuuntelusta vuosia aikaisemmin.

Meghan vieraili Voguen päätoimittajana ja oli mukana tekemässä syyskuun numeroa.

Meghan vieraili Voguen päätoimittajana ja oli mukana tekemässä syyskuun numeroa.

 Meghan lanseerasi syksyllä nimeään kantavan vaatemalliston auttaakseen Smart Works -järjestöä, joka antaa vaateapua sitä tarvitseville naisille.

Meghan lanseerasi syksyllä nimeään kantavan vaatemalliston auttaakseen Smart Works -järjestöä, joka antaa vaateapua sitä tarvitseville naisille.

Onnea etsimässä

Meghan ei ole brittihovin ensimmäinen nainen, joka on joutunut myrskyn silmään. Häntä ennen siellä ovat olleet muun muassa Catherine ja Cornwallin herttuatar Camilla, prinssiveljesten isän, kruununprinssi Charlesin, nykyinen puoliso. Camilla kertoi Mail on Sundayn You Magazinelle haastattelussa kaksi vuotta sitten joutuneensa olemaan vankina omassa kodissaan, kun hänen ja Charlesin suhde tuli aikanaan julkiseksi.

– Se oli hirveää. Se oli hyvin epämiellyttävää aikaa, jota en soisi pahimmalle vihamiehellenikään. En olisi selviytynyt siitä ilman perhettäni, hän sanoi.

Ironista kyllä hän sai paljon vihapostia prinssi Charlesin entisen, edesmenneen vaimon, prinsessa Dianan, fanaattisilta faneilta. Diana itse joutui valtavan, hallitsemattomankin mediahuomion kohteeksi 19-vuotiaana kihlauduttuaan Charlesin kanssa. Hän kertoi myöhemmin julkisesti BBC:n Panorama-ohjelman haastattelussa huomion aiheuttamista henkisistä ongelmista.

Prinssi Harry on tehnyt selväksi, että hänen tärkein tehtävänsä on suojella perhettään.

– Minua ei saa kiusaamalla pelaamaan [median kanssa] peliä, joka tappoi äitini, hän sanoi ITV:n dokumentissa ja viittasi Dianaan, joka kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa 1997. Sitä ennen häntä ja uutta miesystävää Dodi Al-Fayedia jahtasivat paparazzit.

Meghan on saanut viime viikkoina nimekkäitä tukijoita puolelleen. Lokakuun lopussa 72 brittikansanedustajanaista lähetti hänelle avoimen kirjeen, jossa he ilmaisivat tukensa ja kertoivat vastustavansa mauttomia ja tarkoituksellisen harhaanjohtavia artikkeleita, joissa on kolonialistisia sävyjä.

Myös USA:n entinen presidenttiehdokas, senaattori ja ensimmäinen nainen Hillary Clinton on tuominnut Meghanin julkisen kohtelun rasistisena. Tälle on tulvinut tukea myös poliittisten piirien ulkopuolelta. ITV:n dokumentin jälkeen sosiaalisessa mediassa levisi kymmeniätuhansia kannustavia viestejä, joissa oli #welovemeghan-hashtag.

Useat mediat ovat kertoneet, että Harry ja Meghan pitävät loppuvuodesta kuuden viikon loman ilman velvoitteita, matkustavat Yhdysvaltoihin ja jättävät väliin kuninkaallisen perhejoulun Sandringhamissa. Herttuapari haluaa keskittyä perhe-elämään, vetää happea ja miettiä tulevaa. Jospa kuninkaalliset roolit ja onnellinen, hyvä elämä olisivat kuitenkin yhdistettävissä?

Tuoreesta dokumentista käy ilmi, että Harry kantaa yhä raskasta painolastia äitinsä kohtalosta.

Tuoreesta dokumentista käy ilmi, että Harry kantaa yhä raskasta painolastia äitinsä kohtalosta.

Juttu on julkaistu Annassa 48/2019.

Lue myös: Pidä pintasi, Meghan! Miksi britit käänsivät selkänsä raskaana olevalle Meghanille?

X