Kuninkaalliset

Skandaalit hajottavat Espanjan hovia: järkevä kuningas Felipe siivoaa sukulaistensa jälkiä

Espanjan kuningas Felipe VI tunnetaan nuhteettomuudestaan. Ehkä siksi kuninkaan ja hänen puolisonsa Letizian rooliksi on langennut siivota muiden hovin jäsenten, kuten isän ja sisarusten aiheuttamia sotkuja.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Mvphotos

Harvinaisessa perhepotre­tissa poseeraavat kaikki Juan Carlosin ja Sofian jälkeläiset lapsikatraineen. Kuvassa vasemmalta Irene Urdangarin, prinsessa Leonor, Victoria Marichalar, kuningatar Letizia, Froilan Marichalar, kuningas Felipe, prinsessa Elena, ex-kuningatar Sofia, prinsessa Cristina, ex-kuningas Juan Carlos, Juan Urdangarin, prinsessa Sofia, Pablo Urdangarin ja Miguel Urdangarin.

Espanjan kuningas Felipe VI tunnetaan nuhteettomuudestaan. Ehkä siksi kuninkaan ja hänen puolisonsa Letizian rooliksi on langennut siivota muiden hovin jäsenten, kuten isän ja sisarusten aiheuttamia sotkuja.

Kuningas Felipe VI, 51, ja hänen vaimonsa kuningatar Letizia, 46, luovat uskoa moderniin Espanjaan. He eivät jahkaile vaan paiskivat töitä ja näyttäytyvät aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi Mosambikin hirmutulvien aikaan toukokuun alussa kuningatar kiiruhti paikalle hetkessä tukemaan avustustyöntekijöitä ja antamaan näkyvyyttä tapahtuneelle, jotta lahjoittajat avaisivat kukkaronnyörejään hädänalaisten hyväksi.

Heidän harrastuksensa ovat tervehenkisiä: molemmat rakastavat muun muassa purjehtimista, ja Felipe on osallistunut jopa Barcelonan olympialaisiin vuonna 1992 yhtenä Espanjan purjehdusjoukkueen jäsenenä. Kruununprinsessa Leonor, 13, ja prinsessa Sofia, 12, on opetettu veneen kannelle jo pienestä pitäen. Pariskunta pyrkii välttämään pröystäilyä, ja niinpä Letizia nähdäänkin usein espanjalaisten muotiketjujen, kuten Zaran tai Mangon asuissa.

Järki-ihmisinä tunnetuilla Felipellä ja Letizialla on kuitenkin pulmanaan kuninkaan suku. Skandaali toisensa jälkeen tuntuu putkahtavan esiin ja nävertävän kansalaisten uskoa monarkiaan. Felipen isä Juan Carlos I järjesti etenkin viimeisimpinä hallitsijavuosinaan säännöllisesti puheenaiheita. Esimerkiksi ökykalliin elefantin tapporeissun vuonna 2012 sanotaan olleen viimeinen niitti romahduttamaan kuninkaan uskottavuus talousongelmista kärsineessä maassa.

Kuningas Felipe VI ja hänen vaimonsa kuningatar Letizia ovat järki-ihmisiä.
Kuningas Felipe VI ja hänen vaimonsa kuningatar Letizia ovat järki-ihmisiä.

Myös Felipen isosiskojen, prinsessa Elenan, 55, ja prinsessa Cristinan, 53, edesottamukset aiheuttanevat nykyiselle kuninkaalle harmaita hiuksia. On vaikea arvioida, onko myös laki kruununperimysjärjestyksestä hiertänyt heidän suhdettaan, sillä miespuolisena Felipe ohitti aikoinaan vanhemmat sisarensa.

El País -lehti tosin arvioi jo viisi vuotta sitten, että yhtenä etääntymisen syynä on Letizia. Ennen avioliittoa sisarilla oli tärkeä rooli edustustehtävissä pikkuveljensä rinnalla, mutta nyt säteilemisen hoitaa toimelias vaimo. Vanhemmat prinsessat ovat kuin tuuliajolla ilman tehtävää. Riittävätkö reippaan Felipen pelastusyritykset pitämään uskon kuningashuoneeseen pinnalla skandaaleista huolimatta? Vai onko hän perin leipääntynyt sukulaistensa jälkien siivoamiseen?

Felipen isosisko prinsessa Cristina ryvettyi rahanpesuskandaalissa

Prinsessa Cristina on tuottanut miehensä Iñaki Urdangarinin, 51, kanssa roimasti päänsärkyä pikkuveljelleen. Vuonna 1997 solmittu avioliitto näytti espanjalaisen unelman täyttymykseltä. Morsian oli kaunis, yhteiskuntatieteitä opiskellut prinsessa ja sulhanen olympiamitalisti, jonka käsipallouraa hehkutettiin medioissa.

Lapsia syntyi tiiviiseen tahtiin: pojat Juan, Pablo ja Miquel vuosina 1999, 2000 ja 2002, ja pahnanpohjimmaisena Irene-tyttö vuonna 2005.

Ansioitunut urheilija pääsi aktiiviuransa päätyttyä luottamustehtävään. Pesti löytyi voittoa tavoittelemattomasta Nóos-instituutista, jonka tarkoituksena on edistää yleishyödyllisiä, liikuntaan ja urheiluun liittyviä hankkeita. Instituutin tileillä alkoi kuitenkin tapahtua kummia, ja tutkinnan jälkeen selvisi, että Urdangarin oli siirtänyt omaisuuksia esimerkiksi belizeläisille pankkitileille. Totuus järkytti koko kansakuntaa, jopa monessa liemessä keitettyä appiukkoa.

− Laki on kaikille sama, kuningas Juan Carlos I lausui latinaksi perinteisessä jouluaattoillan televisiopuheessaan vuonna 2011, jotta kansa tietäisi vävypojan joutuvan oikeuden eteen.

Niin kävikin, ja tutkinnassa löytyi myös todisteita rahanpesusta. Kuningashuoneelle kiusallisinta oli se, ettei Cristina selvinnyt syynistä puhtaana pulmusena. Paljastui, että hän oli paitsi tiennyt miehensä puuhista myös avustanut häntä esimerkiksi verojen junailussa. Molemmat joutuivat oikeuden eteen tammikuussa 2016, ja oikeudesta tihkuneen raportin mukaan prinsessa vastasi kuuden tunnin kuulustelun aikana 188 kertaa, ettei tiedä ja 55 kertaa, ettei muista. Oikeuskäsittely saatiin päätökseen vasta seuraavana vuonna. Lopputuloksena Cristina pysyi vapaalla jalalla mutta joutui maksamaan yli neljännesmiljoonan sakot. Aviomies Iñaki passitettiin liki kuudeksi vuodeksi vankilaan.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kerrotaan Espanjan kuningasperheen nykyelämästä ja historiasta. Millaisia murheita ikääntynyt kuningas Juan Carlos, sisko Elena ja siskonpoika Froilan ovat tuottaneet Felipelle? Miksi kuningatar Letizian ja hänen anoppinsa Sofian välit ovat viileät? Lue juttu Annasta 27/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X