Kuninkaalliset

Uranaisesta herttuattareksi – voiko Meghan Markle olla samaan aikaan sekä herttuatar että feministi?

Naisten oikeuksien puolustajana ja eriarvoisuuden vastustajana tunnettu Meghan Markle on nyt myös maailman vauraimman ja vanhanaikaisimman perheen, Britannian kuninkaallisen suvun jäsen. Miten nämä roolit oikein sopivat yhteen?

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Mvphotos

Prinssi Harry ja Meghan Markle menivät naimisiin 19. toukokuuta.

Naisten oikeuksien puolustajana ja eriarvoisuuden vastustajana tunnettu Meghan Markle on nyt myös maailman vauraimman ja vanhanaikaisimman perheen, Britannian kuninkaallisen suvun jäsen. Miten nämä roolit oikein sopivat yhteen?

Toukokuussa 2018 prinssi Harryn kanssa avioitunut näyttelijä Meghan Markle joutui kuningasperheeseen liittyessään luopumaan monista asioista, kuten omasta urastaan, tyylistään ja sosiaalisen median tileistään.

Tasa-arvon puolestapuhujana esiintynyttä Meghania onkin kritisoitu siitä, että Harryn kanssa avioituminen ei ollut kovin feministinen teko.

Kuningasperheen jäsenet eivät ole vapaita ilmaisemaan henkilökohtaisia mielipiteitään. Erityisesti yhteiskunnallisiin asioihin tai varsinkaan politiikkaan he eivät saisi ottaa kantaa. Näyttelijänä työskennellyt Meghan on aiemmin kritisoinut muun muassa Brexitiä ja Donald Trumpia, mikä ei herttuattarena enää ole hänelle sallittua.

Meghan kampanjoi seksismiä vastaan ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana ja on tehnyt paljon työtä eriarvoisuuden poistamisen eteen. Hän on toiminut muun muassa YK:n hyvän tahdon lähettiläänä, ja hänen jo kuuluisa lausahduksensa YK:n tasa-arvojärjestön naistenpäivän puheessaan kuuluu näin: ”I am proud to be a woman and a feminist.” (suom. ”Olen ylpeästi nainen ja feministi.”)

Feministiset ja epäfeministiset valinnat – Meghan ei kuitenkaan luovu arvoistaan?

Monarkia ei kuitenkaan ole tasa-arvoinen valtiomuoto, vaan perustuu syntymässä saatuun valtaan. Britannian kuningasperhe on yksi maailman konservatiivisimmista ja vauraimmista perheistä. Muun muassa Laura Kennedy kirjoittaa The Irish Timesissa, ettei Meghan Markle voi olla sekä prinsessa että feministi: on feministisiä valintoja ja sitten on epäfeministisiä valintoja.

Feministiset valinnat voimaannuttavat ja epäfeministiset valinnat taas perustuvat siihen, mitä patriarkaatti haluaa naisten tekevän, kuten luopuvan urastaan jäämällä kotiin ja keskittymällä äitiyteen. Meghanille tämä tarkoittaa sitä, että koko hänen julkinen persoonansa määrittyy nyt suhteessa hänen aviomieheensä ja tämän sukulaisiin.

– Vaikka brittikuninkaalliseen sukuun avioituminen ei ole feministinen teko, ei Meghania mielestäni voi haukkua sukupuolensa pettämisestäkään, pohtii kuninkaallisiin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen.

Hänen mukaansa Meghanin avioituminen kyseiseen sukuun on suurin muutos, mitä perheessä on tapahtunut sitten kuningatar Elisabetin lasten avioerojen.

Kaisa Haatasen mielestä se, että esimerkiksi feminismi on nostettu esiin kuninkaallisen perheen nettisivuilla olevassa Sussexin herttuataren esittelytekstissä, voisi kuvitella kertovan, ettei Meghan aio luopua agendastaan, vaikka onkin mennyt naimisiin yhteen Euroopan vanhanaikaisimmista perheistä.

Ennen kihlautumistaan prinssi Harryn kanssa yhdysvaltalainen näyttelijä Meghan Markle esiintyi Pukumiehet-sarjassa ja  toimi yhteistyössä UN Womenin kanssa vuodesta 2014.

Meghan ei ole tottunut olemaan hiljaa

Meghanissa on muihin kuninkaallisiin verrattuna se ero, että hän on elänyt jo 36 vuotta elämää, jossa hän saa tehdä ja sanoa, mitä haluaa. Britit ovat syntyneet maassa, jossa kuninkaalliset eivät saa ottaa kantaa politiikkaan, mutta amerikkalaisena Meghan ei ole kasvanut samaan kulttuuriin. Hän on siis toisenlainen verrattuna myös esimerkiksi prinssi Williamin puolisoon herttuatar Catherineen, joka ei juuri mielipiteitään ole ilmaissut. Kate on britti ja lisäksi tulevan kuninkaan vaimo.

– Kuninkaallisissa on sellainen juttu, että mehän emme tiedä yhtään, mitä he oikeasti ajattelevat, Haatanen pohtii.

Kuningashuone muutoksessa

Mutta kuinka avoin brittihovi on vastaanottamaan jäsenen, jolla on mielipiteitä – ja joka myös sanoo ne ääneen? Ainakin Elisabetin ja Meghanin välejä on kuvailtu loistaviksi ja poikkeuksellisen lämpimiksi.

– Nythän se vasta nähdään, millaisen roolin Meghan ottaa – ja voi ottaa – uudessa asemassaan. Britannian kuningashuone on muuttumassa, sillä eihän Elisabet elä ikuisesti, Haatanen sanoo.

92-vuotiaan kuningatar Elisabetin esikoispoika Charles on perimysjärjestyksessä seuraava. Myös Charles on tunnettu siitä, että hän ei kaihda mielipiteidensä sanomista ääneen. Viime vuosina itsestään ja omista ongelmistaan on avoimimmin puhunut prinssi Harry. Ei siis ihme, että hän löysi rakkaakseen ihmisen, joka on ollut halukas ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Lähteet: Irish Times, Royal.uk, CNN

X